Yapay Zekayı anlamak ve İnsanın Yapay Zekayı kullanımı ∞

Yapay Zekayı anlamak ve İnsanın Yapay Zekayı kullanımı

yapay zeka

Zeka kavram olarak, düşünme, akıl yürütme, algı, kavrama, yargılama ve sonuca varma, soyutlama, öğrenme ve yeni durumlara uyma şekliyle insana verilen yetenekler zinciri toplamıdır. Yapay zeka insan beynini taklit eder. Yapay zeka, hedefe dayalı karar verme modelleriyle farklı metotları, bulguları sınıflandırarak, değerlendirerek, anlam kazandırmak ve belirlemek için geniş veri tabanıyla oluşturulmuş örüntüleri, analiz eden algoritmalar ve kurallardan yararlanır.

Yapay Zeka Öğrenebilir mi?

Yapay zeka kendi kendine öğrenebilir. Kendi kendine performansını geliştirebilmektedir. Temel olarak verileri kullanılır. Verileri analiz etmek için çok katmanlı yapay sinir ağlarını kullanmaktadır. Öğrenmeyle oluşan bilgi derinliği ile insana özgü yetenekleri, yazmak veya sanat eseri oluşturmak gibi oluşumları yapay sinir ağlarıyla gerçekleştirir. İnsan dilini kullanır ve komutlara karşılık verir. Dil dinamiğini uygular ve inceler. Makinelerin insan diliyle nasıl etkileşime girdiğini inceler. Makine öğrenimi algoritmalarla birleştirildiğinde, görevleri kendi başına gerçekleştirmeyi öğrenen ve deneyim yoluyla daha iyi hale gelen sistemler oluşturur.

Yapay Zeka Nerede Kullanılabilir?

Sohbet robotları, yazım denetleyicileri veya dil çevirmenleri gibi her gün kullandığımız birçok aracı geliştirmek için perde arkasında çalışmaktadır. Şirketler, verilerden iç görüler elde etmek ve rutin görevleri otomatikleştirmek için NLP donanımlı araçları giderek daha fazla kullanmaktadırlar. Yapay zeka, bilgilerden veri toplamaya ve eyleme dönüştürülebilir bir ilişki kurarak kurallar oluşturmaya odaklanır. Algoritma adı verilen kurallar, bilgi işlem cihazlarına belirli bir görevin nasıl tamamlanacağı konusunda adım adım talimatlar sağlar.

Yapay Zeka Verileri Nasıl İşler?

Yapay sinir ağı “düğüm” adı verilen yapay nöronları kullanarak verileri işler. İnsanlar gibi mantık yürütemese de karar vermek için veri, algoritma ve olasılık kullanarak mantık yürütür ve problem çözer. İnsan algısında olduğu gibi verilerden faydalanır. Yapay zeka algılamak için, yoruma dayalı senaryoları kullanır. Bunlar içinde farklı analizler yapıp bilgileri aktarır. Örneğin araçlar, size uyarı vermek için sensörleri ve algısını kullanıp engellerden kendini uzaklaştırır.  Kararlar almak için fotoğraf ve video gibi görsel verileri yorumlarlar. Algoritma ve veri kullanarak bilişsel hesaplama yapar. Karar alır, analizler yapar tahminlerde bulunur yani insanın düşüncelerini taklit eder.

Son zamanlarda gelişmekte olan yeni yapay zeka türü, insanın duygularını, inançlarını ve düşünce şekillerini anlama yeteneğini taklit etmektedir.  İnsan duygularını tanıyıp uygun şekilde yanıt verebilirse, yapay zekanın bilinçli olarak her şeyi yapabilecek düzeye gelmesi şaşırtıcı olamaz. İnsanların zihinlerinden geçen her ne varsa tüm yazılım araçlarını kullanıp algoritmalarla sonuç ortaya çıkarması çok uzun sürmeyecektir.

İşte burada yapay zekanın işlevselliği, hangi alanda ne şekilde kullanılacağı sorusu düşündürmektedir. Kendi bilincine sahip yapay zeka hem insan hem de kendi hakkında farkındalığa sahiptir. Bu yapay zeka türü insan duygularını, arzularını veya ihtiyaçlarını taklit ederek insan zekasına eş hale getirir. Günümüzde bilinçli yapay zeka, yalnızca bilim kurgu filmlerinde ve distopik zamanlarda kendine yer bulabilmektedir. İnsanoğlu günümüzde yapay zekayı, kapasitelerini genişletmek ve müşteri hizmetlerinden ürün geliştirmeye kadar bir çok alanda aktif şekilde kullanmaktadır. Yanı sıra mevcut verilerin analizinde kullanarak yeni içerik, veri veya bilgi yaratmaya odaklanmaktadır.

Sohbet robotları bilgi tarayıcısı olarak kullanılırken, ticari alanda e-ticaret sitesi veya dropshipping gibi alanlarda yapay zeka ile ürün önerileri, müşterilerinin online alışveriş deneyimini kişiselleştirmenin yolunu sunar. Bu yapay zeka araçları kullanıcı davranışı, tercihler ve satın alma geçmişi dahil tüm verileri analiz ederek web sitesi veya uygulamada gezinti sırasında alakalı farklı öneriler de sunmaktadır.

Tüm trendleri ve satın alma davranışlarındaki veriyi verip işleterek,  kategorize edip ve analiz sağlarsanız, trend tahminleri ve öngörüleri elde edebilirsiniz. Pazarlama da web siteleri arasında analizler yaparak hangi alanda web sitenizi geliştirmeniz gerektiğini size söyleyebilir. Bu şekilde verimliliği artırmanız, hataları ve maliyetleri azaltarak, insan kaynaklarını daha stratejik ve yaratıcı olarak kullanabilirsiniz.

Yapay Zeka ile Gelecekde Bizleri NBeler Bekliyor

Yakın gelecekte sağlık alanında bireysel sağlığı izleyebilecek gerekli uyarıları yaparak beslenme, uyku, egzersiz ve ilaçlar konusunda zamanında önerilerde bulunabilecektir. Gerek üretimde gerek iş ve evde robotların kullanımı daha yaygınlaşacaktır. Sürdürülebilir ürünlere olan müşteri talebi artmaktadır. Yapay zeka, şirketlerin gerek dünya çapındaki gerek yerel düzeyde yüksek performanslı sürdürülebilir tedarikçilerin öne çıkmasını sağlayabilir. Yapay Zeka, insanlık tarihi boyunca geliştirdiği,ortaya çıkardığı tüm bilgiyi her konuda ve her düzeyde  kayıt altına alarak insanlık hizmetine sunarak ve saklamaktadır. Yapay zeka geliştirici yazılım ve diğer araçlarla her geçen gün gelişmekte, günlük yaşam içinde farklı alanlarda kendine yer bulmaya çalışan insanı da geliştirmeye yönelik bir partner olma yolunda ilerlemektedir.

İnsan beyninin sınıflandırılmış kategorize edilmiş beyin analitik yapısını taklit eden yapay zeka, doğru amaçlarla kullanıldığı takdirde, yaşamın ayrılmaz bir parçası olacaktır. Algoritmalar ile insanoğlunun çözüm aradığı birçok konuda, planlayıcı, destekleyici ve çözümleyici süreçlerin yönetilmesinde insanın karar mekanizmalarında ve seçim yapmalarına yardımcı olacaktır.

Evrensel yapı içinde farklı boyutlardaki bilgi çeşitliliğinde, insanın düşünme gücü ve potansiyeli ile yapay zekanın hız ve potansiyeli ile eşleştirme yapılmayacak kadar fark olacaktır. Yapay zeka insan tarafından tasarlanmış ve dizayn edilmiş olduğu asla unutulmamalıdır.

Burada önemli olan insan zekasının, yapay zekayı kullanma becerisi ile birlikte kendi farkındalığının yüksek oranda artmasına bağlıdır.

Sektörel alanda gelişim çok hızlıdır. Yeni yatırımlar yönlendirilmeye muhtaçtır. Bu yönlendirme insan zekasını kullanma becerisi bilgi düzeyi ve algısı ile eş orantılı olarak yönlenecektir. Yapay zekayı kullanan işletmeler kullandıkları alanlarda her yönden rekabetçi olarak öne çıkabileceklerdir.

Çağ bilgi çağıdır. Kendi zekamız sezgilerimizle, bilgiyi işleme ve kullanma düzeyimiz,  bizim yeni çağ düzeninde nerede yer alacağımızı gösterecektir. Yapay Zekayı yönetim ve kullanma becerimizi geliştirmemiz gerekir. İnsanı taklit eden ve kendini geliştiren makinalardan insan farkını ayırt edecek ne olacak diye sorarsanız insan her zaman ruh taşıyacaktır.

Ruhun araştırmacı, yeniliğe açık bir zihnin potansiyeli, bütünsel bakış açısı edinimiyle ayrıntıyı yakalayan zihin yapısı, insan zekasının yaratıcı alanda başarılı olduğunu gösterir.

Sonuçta kaynakları üreten ve kullanan insan zekası, her alanda aydınlanarak Aydınlık çağa giriş yapabilir. Yeter ki insanoğlu kendi zekasını iyi yönde kullanıp işbirliğine dayalı modeller geliştirerek varlığını sürdürmek istesin.

 

keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...
pyhton flask

Python Flask Nedir ve Python Flask ile Web Geliştirme

Python ile uygulama geliştirme dendiğinde akla genellikle konsol uygulamaları, veri uygulamaları ve yapay zeka gelir, ancak Python dilinin yoğun olarak kullanıldığı alanlardan birisi de ...

Microsoft Copilot Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Microsoft Copilot, Microsoft'un Windows, Edge, mobil ve Office 365 için yapay zeka aracıdır. Yapay zekanın gelişmesi ve OpenAI GPT'nin popüler olması ile birlikte teknoloji ...
Gmail akıllı yazma

G-mail Akıllı Yazma Özelliğini Açma Kapatma

Akıllı yazma aracı, e-mailler için otomatik tamamlama gibi çalışır. E-maillerin nasıl yazılacağını öğrenir ve cümlelerin tamamlanmasını sağlar. E-mail metinlerinin hızlıca oluşmasını sağlar. Yazarken öneriler ...
IMAP

İmap Nedir? İmap Kullanımının Faydaları

Birçok insan imap nedir bilmemektedir. Gerek günlük hayatta gerekse iş hayatında e-mail kullanımı çok önemlidir. E-mail protokolü sayesinde kişiler her cihazdan e-mailerini kontrol edebilir, ...
mac windows

Mac vs Windows Bilgisayar Özet Karşılaştırma

Bilgisayar teknolojisi, günümüzde büyük ölçüde Windows ve Mac işletim sistemleri üzerine odaklanmış durumda. Her iki işletim sistemi de benzersiz özelliklere ve kullanıcı deneyimine sahiptir ...
Gmail görev oluşturma

G-mail Görev Oluşturma G-mail Alanlar Düzenleme

G-Mail’den görev oluşumu çok basittir. Öncelikle, G-Mail hesabına giriş yaparak, sağ üstteki alan "Görevler"e tıklanmalıdır. Açılacak pencerede, yeni görevin eklenebilmesi için "Görev Ekle"ye tıklanmalıdır ...
MAPI EWS

MAPI EWS Nedir Ne İşe Yarar Ne Amaçla Kullanılır?

Teknolojinin gelişim göstermesi ile birlikte MAPI EWS nedir ne amaçla kullanılır pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. İnternet önemli iletişim kaynaklarındandır. Gere iş alanlarında ...
Shopify

Shopify DNS Yönlendirmesini Yapmak Adım Adım

Sahip olduğunuz alan adını Shopify’e yönlendirmek istediğinizde hangi işlemleri gerçekleştirmeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Shopify DNS Yönlendirmesini Yapmak Adım Adım aktaracağımız bu yazımız sizler ...