Yedek Alma Teknolojisi Nedir? | Sonsuz Teknoloji

Yedek Alma Teknolojisi Nedir?

yedek alma

Yedekleme kavramı, verilerin tarihi kadar eskidir. Disketlerden,  CD’lerden ve DVD’lerden, daha sonra USB’lerden ve şimdi özel yedekleme cihazlarına ve harici ya da uzaktan yedekleme havuzlarına uzanan uzun bir mesafe kat etti.

Geçmişten farklı olarak, yedekleme teknolojisi artık tamamen farklı bir boyutta. Yedek pazar son birkaç yıldır büyümeye sahne oldu ve bir dizi rapor piyasa büyüme oranındaki yükselişin istikrarlı bir devamı olduğunu gösteriyor.

Yedekleme ve kurtarma pazarının kusursuz büyüme oranı sürpriz değil. Son on yılda devler bu sektörde yer aldı ve yenilikçilik ve hizmet sunumu için standartları belirledi.

Yedekleme pazarını güçlendiren teknoloji devlerinin adları aşağıdakileri içerir, ancak bunlarla sınırlı değildir:

Amazon Web Servisleri (AWS)
Microsoft şirketi
Oracle Corporation
IBM Corporation
EMC Şirketi
Google Inc.
VMware Inc.
Dropbox A.Ş.
StoneFly Inc.
Barracuda Networks, Inc.
Veeam Yazılımı
Druva Yazılımı
Code42 Yazılım A.Ş.

Bu noktada, yedekleme teknolojisinin teknoloji devleri tarafından kolaylaştırıldığı ve dünya çapındaki işletmelerin güvendiği oldukça açık. Veri yedeklemesi genellikle yedekleme hizmetleriyle karıştırılır; dolayısıyla, veri yedeklemeleri arasında bir çizgi çizmek önemlidir.

Veri yedeklemesi, sadece veri kopyalarının oluşturulmasıdır. Diğer bir deyişle, aynı dosyayı birden çok konumda oluşturmaktır. Bunun bir örneği, yerel sisteminizde bir dosya oluşturmak ve ardından bir USB flash sürücüye kopyalamaktır.

Yedeklemeler, oluşturduğunuz özgün verilerin sıkıştırılmış sürümüdür. Genellikle, üçüncü taraf yazılımlar sizin için bu yedekleri oluşturur ve aynı yazılım bunları geri yüklemek için bu dosyaları kullanabilirsiniz.

Bunu açıklığa kavuşturmak için, size iki dosya varsayalım: birincisi orijinal dosyanızın tam kopyası ve diğeri bu orijinal verilerin bir yedek dosyasıdır. Kopyayı, yerel sisteminizde olduğu gibi kullanabilirsiniz. Yedekleme dosyası için, onu oluşturan yazılıma ihtiyacınız olacak ve ardından, içindeki orijinal verilere erişmek için yedekleme dosyasından geri yüklemeniz gerekecektir. İmage yüklemek gibi düşünebilirsiniz.

Yedekleme teknolojileri üç ana türe ayrılabilir:

  • Şirket içi yedekleme cihazları
  • Bulut yedekleri
  • Karma yedekleme çözümleri

Şirket içi yedekleme cihazları – Bunlar, belirli departmanların veya tüm işletmelerin verilerini yapılandırılmış bir ağ ve doğru kimlik bilgilerini kullanarak yedekleyen özel amaçlı cihazlardır. Bu cihazlar yedek oluşturma amacıyla kullanılır. Verilere geri yüklendiklerinde özenle çalışırlar.

Bu cihazların en büyük yararı, diğer tüm yedekleme teknolojilerinden daha hızlı olmasıdır. BT altyapınız, verileri geri yüklerken gecikmeyi tolere edemezse, bu cihazlar sizin için en iyi seçenektir. Gecikmeyi kontrol altında tutarken ağır Giriş / Çıkış (GİB) gereksinimlerini kolaylaştırabilirler.

Bulut yedeklemeleri – Hızlanan bulut yedeklemeler yeni bir kavram değildir. USB gibi yedekleme cihazında yedekleme yapmakla aynı şeydir, fark, bunu İnternet üzerinden yapıyor ve başka birisinin veri merkezini kullanıyor olmanızdır. Bulut yedeklemelerinin en büyük avantajı maliyet verimliliği ve ölçeklenebilirliğidir.

Fiziksel bir yedekleme cihazını ölçeklendirmekle ilgili bir takım komplikasyonlar var. Bulut teknolojisi tüm bu komplikasyonları ortadan kaldırır ve tüm süreci basitleştirir. Maliyet açısından, cihaz için yapacağınız kadar yatırım yapmak zorunda değilsiniz.

Bulut tabanlı hizmetler, ödeme yaptığınız ödeme modellerini de kolaylaştırır. Önceden depolama kaynaklarını önceden elde etmek zorunda değilsiniz. Bulut depolama hakkında tıklayınız.

Karma yedekleme çözümleri – Bunlar, çeşitli veri gereksinimlerini karşılayabilen ilginç bir çözüm karışımıdır. Karma yedekleme çözümleri hem şirket içi hem de bulut tabanlı yedekleme teknolojilerini birleştirir.

BT altyapıları, bulut bağlantı servisleri veya bulut ağ geçidi araçlarıyla kurum içi cihazları kurabilir ve yedeklemeleri buluta genişletebilir. Bu kombinasyonu kullanarak, sık kullanılan veri yedeklemeleri için bulut kullanılırken, sık kullanılan veya kritik görev verilerini azaltılmış gecikme süresinde yerinde tutabilirler. Bu kombinasyon, ölçeklendirilebilir ve düşük maliyetli bulut teknolojisiyle şirket içi teknolojiyi daha az gizler.

İşlemleri dakikalar içerisinde yürütmek zorunda olan bir finansal hizmetler sağlayıcısı düşünün. Uyumluluk nedenleri ve kayıt bakımı nedeniyle, bu servis sağlayıcının tüm bu verilerini sunucularında tutması gerekir. Bu veriler yedeklenmezse ve donanım hatası veya güç kaybı nedeniyle bir sunucu veya sunucu çökerse, bu verilerin tümü kaybolabilir. Kaybolursa, servis sağlayıcı büyük bir sorunla karşı karşıya olur. Veriler yedeklenirse, müşterilerini haberdar edebilir ve özür dilemek, kurtarmak ve daha sonra hizmet sunumuna devam eder.

Verilerinizi kaybetme korkusu, işinizin bozulmasını ve olumsuz etkilenmesini engellemek, dünyanın dört bir yanındaki işletmelerin bunu önlemek için yedekleme teknolojisine adapte olmasının sebebidir.

  1. nehir
    10:47 25 Ekim 2018 10:47

    son yıllarda cloud yedekleme çok kullanılmaya başladı.güzel bir konuya değinmişsiniz.

Bir yorum bırakınız...

*

github

GitHub Nedir ve Neden Önemlidir?

GitHub, yazılım geliştiricilerin kodlarını depolamak, yönetmek ve diğer geliştiricilerle işbirliği yapmak için kullandıkları popüler bir platformdur. Bu platform, sadece kod deposundan çok daha fazlasını ...
World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...