YouTube Ne Kadar Veri Kullanıyor? | Sonsuz Teknoloji

YouTube Ne Kadar Veri Kullanıyor?

youtube hucresel veri

Sınırsız pahalı bir İnternet kullanımınız yoksa,  kullandığınız mobil verilere dikkat etmeniz gerekir. Video akışı, veri kotanızı emme konusunda en büyük sebeplerden biri olabilir. YouTube, dünyanın en popüler video platformudur.  YouTube’un ne kadar veri kullandığını, bu tutarı nasıl ölçeceğimizi ve YouTube veri kullanımını azaltmaya yönelik ipuçlarını inceleyelim.

YouTube Verileri Kullanıyor mu?

Evet, YouTube verileri kullanıyor. Arama ve mesajlaşmanın yanı sıra, akıllı telefonunuzda yaptığınız hemen hemen her şey, Wi-Fi’ye bağlı olmadığınızda verilerinizi kullanır.

Buna WhatsApp, Spotify’da müzik akışı veya diğer hizmetler, sosyal medya sitelerine ve web’e göz atma ve YouTube’da video izleme gibi mesajlaşma uygulamalarını kullanma dahildir. Sonuç olarak, mobil veri kullanımını azaltmak birçok kişi için önemlidir.

YouTube Ne Kadar Veri Kullanıyor?

YouTube’un veri kullanımı, video akışı için kullandığınız video kalitesine bağlıdır. Mobil uygulamalar, 144p’nin altından 2160p’ye (4K kalite) kadar birçok kalite seviye sunuyor. Bu kullanımların her birinin ne kadar veri içerdiğine dair tahminler biraz değiştiğinden, bunu hesaplamak için kendi hesabımızı kullanalım. Bunun kesin olmadığını ve sonuçlarınızın değişebileceğini unutmayın.

YouTube’un akış sayfası için önerilen bit hızları, çeşitli kalite seçeneklerine ilişkin video bitleri hakkında bilgi içerir. Bunları bir temel olarak kullanacağız, ancak elbette her video aynı değildir.

480p video standart kalite için YouTube, 500 ile 2.000 Kbps arasında bir bit hızı önerir. Bu iki uçta ortalayalım ve 1,250Kbps kullanalım. 1,250 Kbps (saniyede kilobit) 1000’e bölünür, bize 1.25Mbps (saniyede megabit) verir. Bir baytta sekiz bit olduğu için, 1.25 MB’lık bir sayıya bölünerek, videonun saniyede yaklaşık 0,157 megabaytına eşittir. Bunu 60 saniye ile çarpmak, 480p videonun YouTube’da dakika başına yaklaşık 9,375 MB veri kullandığı anlamına gelir.

Dakikada 9.375MB / dakika, bir saatte 60 dakika, 480p’de YouTube akışının saat başı yaklaşık 562.5MB veriyle sonuçlanır.

YouTube Veri Kullanımı: Video Kalitesi Karşılaştırması

Aynı hesaplamayı YouTube’un diğer kalite seçeneklerine uygulamak, saatlik veri kullanımı için aşağıdaki tahminlere neden olur.

YouTube, 720p kalitesinde ve yukarısında, standart 30FPS yerine 60FPS (saniyede kare) de videoları desteklediğini unutmayın. Daha yüksek bir FPS, daha akıcı bir videoyla sonuçlanır, ancak beklediğiniz gibi daha fazla veri kullanımı sağlar.

144p: YouTube tarafından sağlanan bir bit oranı yok.
240p: saatte 225MB
360p: saatte 315MB
480p: saatte 562,5MB
30FPS’de 720p: saatte 1237,5MB (1,24 GB)
60FPS’de 720p: saatte 1856,25MB (1,86 GB)
30FPS’de 1080p: saatte 2.03 GB
60FPS’de 1080p: Saatte 3.04 GB
30FPS’de 1440p (2K): saatte 4.28 GB
60FPS’de 1440p (2K): saatte 6.08 GB
30FPS’de 2160p (4K): saatte 10,58 GB
60FPS’de 2160p (4K): saatte 15.98 GB
Tavsiye olarak 480p standart tanım olarak kabul edilir. 1080p, YouTube’da yaygın olan “full HD” dir. 4K video çok yaygın değil, ancak birçok kanal 4K içerik sağlıyor.

YouTube Verilerinizin Kullanımı Nasıl Takip edilir?

YouTube’da ne kadar veri kullandığınızı takip etmek istiyorsanız;  hem Android hem de iOS bunu yapmanın yollarını sunar.

Android

YouTube’un veri kullanımını Android’de kontrol etmek için Ayarlar> Ağ ve internet> Veri kullanımı seçeneğine gidin. Burada, geçerli faturalandırma döngüsünde ne kadar veri kullandığınızı göreceksiniz. Uygulamaya göre bir döküm görmek için Uygulama veri kullanımı’na dokunun. Bu listede YouTube’u bulun ve seçin. Mevcut döngü için veri kullanımının bir dökümünü göreceksiniz; Bunu değiştirmek için en üstteki tarihlere dokunun.

Ön plan, uygulamanızın ne kadar açık olduğunu ve aktif olarak kullandığını gösterir. Arka plan verileri, uygulamanın en aza indirildiği sırada ne tükettiğini gösterir. Açık olmadığında YouTube’un verilerinizi kullanmasını engellemek için Arka plan veri kaydırıcısını devre dışı bırakın.

iOS

iPhone kullanıcıları, YouTube’un ne kadar veri kullandığını Ayarlar> Hücresel‘ye giderek kontrol edebilir. Burada biraz aşağı doğru ilerleyebilir ve Mevcut Dönem’de ne kadar veri kullandığınızı bulabilirsiniz.

Android’de olduğu gibi, YouTube’u bulun ve o dönemde ne kadar veri kullandığını görürsünüz. YouTube’un verileri tamamen kullanmasını engellemek istiyorsanız, kaydırıcısını kapatın.

YouTube’da Veri Kullanımı Nasıl Azaltılır?

YouTube’un veri erişimini tamamen kapatmak istemezsiniz. Neyse ki, YouTube’un kullandığı veri miktarını azaltmanın başka yolları da vardır.

Video Kalitesi

En önemli ipucu, verileri kullanırken HD video izlemekten kaçınmaktır. Herhangi bir videoyu izlerken, üç noktalı Menü düğmesine dokunun ve mevcut Kaliteyi göreceksiniz. Değiştirmek için o girişe dokunun. Kullanılabilir seçenekler yükleyiciye bağlıdır. Kaliteyi ağ hızına göre ayarlamak için Otomatik’i seçebilirsiniz, ancak manuel olarak seçmek daha iyidir. Veri kullanımı ve video kalitesi arasında iyi bir denge sağlamak için 480p’yi deneyin.

HD’yi Sadece Wi-Fi ile Sınırla

İzlediğiniz her videoda kaliteyi değiştirmek istemiyorsanız, HD’yi yalnızca Wi-Fi ile sınırlamak için bir seçeneği etkinleştirebilirsiniz. Bu seçeneği bulmak için YouTube’un sağ üst köşesindeki profil resminize dokunun ve Ayarlar‘ı ardından Android’i kullanıyorsanız Genel‘i seçin. Android’de, Sınırlı mobil veri kullanımı adlı bir seçenek bulacaksınız. Buna yalnızca iOS’ta Wi-Fi’da Play HD denir. Bunu etkinleştirdikten sonra, YouTube, mobil veride 480p’den daha yüksek videoları oynatmaz.

Otomatik Oynatmayı Devre Dışı Bırak

YouTube’un Otomatik Oynatma özelliği, videoları izlemeyi bitirdikten sonra bile gelir. Bu, fark etmeden istemediğiniz bir videoyu oynatmaya başlarsa bazı verileri boşa harcayabilir. Otomatik oynatmayı devre dışı bırakmak için, herhangi bir videonun altındaki Sonraki bölümdeki Otomatik Oynatma kaydırıcısını bulun. Bunu devre dışı bıraktığınızda, YouTube yeni videoları kendi başına yüklemeyi durdurur.

Bir yorum bırakınız...

*

github

GitHub Nedir ve Neden Önemlidir?

GitHub, yazılım geliştiricilerin kodlarını depolamak, yönetmek ve diğer geliştiricilerle işbirliği yapmak için kullandıkları popüler bir platformdur. Bu platform, sadece kod deposundan çok daha fazlasını ...
World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...