Zambak bakımı ile son derece dikkat çeken bitki türlerinden biri olarak gösterilir. Doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymayan bu bitki türü, genellikle ev ve bahçe ortamında yetiştirilmektedir. Zarif görüntüsüyle vazgeçilmez bitki türlerinden olan Zambak, aynı zamanda farklı renk seçeneklerine de sahiptir.
Sarı, turuncu, pembe, beyaz ve kırmızı renk seçeneklerine sahip olan Zambak, Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır. Tüm bunların yanı sıra, kökten ayırma yöntemi ile çoğaltılan Zambak çiçeğinin en uygun ekim zamanı ise sonbahar aylarıdır. Peki, Zambak bakımı nasıl yapılır, zambak türleri nelerdir?
Adım Adım Zambak Bakımı
Zambak bakımı, oldukça kolay ve bir o kadar da pratik bir şekilde yapılabilmektedir. Sizlerde, aşağıda anlatılan adımları uygulayarak bu bitki türünü bakabilir ve sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olabilirsiniz.
- Zambak çiçeği, çok sıcak ve çok soğuk ortamları sevmemektedir. Bu nedenden ötürü bu bitki türünü, direk gün ışığından korumalı ve sabit sıcaklık değerlerinde bakmalısınız.
- Zambak çiçeğinin toprağı, mutlaka her zaman nemli olmalıdır. Ayrıca, bu bitki türünü iki günde bir olacak şekilde ve belirlediğiniz saat diliminde düzenli olarak sulamalısınız.
- Zambak çiçeğini sağlıklı bir şekilde büyütebilmek için ara ara havalandırmalısınız.
Yukarıda da görüldüğü üzere sadece 3 adımda zambak çiçeğini bakabilir ve zambak çiçeğinin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayabilirsiniz.
Zambak Türleri Nelerdir?
Yapılan araştırmalar doğrultusunda zambak çiçeğinin 110 farklı türü olduğu tespit edilmiştir. Fakat, en bilinen türleri ise şu şekildedir;
İlgili: Sümbül Bakımı Nasıl Yapılır, Ne Zaman Çiçek Açar?
- Beyaz zambak,
- Benekli zambak,
- Mor zambak,
- Kum zambağı ve
- Trabzon zambağıdır.
Zambak Ne Zaman Çiçek Açar?
Zambak çiçeği, yukarıda da bahsettiğimiz üzere her yıl Mayıs ayı ile Temmuz ayı arasında düzenli olarak çiçek açmaktadır. Bu dönemlerde bitkinizin çiçek açmasını istiyorsanız mutlaka sonbahar aylarında ekim işlemini yapmalı ve çiçeğinizin bakımını aksatmamalısınız.
Zambak Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Zambak çiçeği çoğaltma işlemi için genellikle birçok kişi, kökten ayrıma yöntemini tercih etmektedir. Köklerinden ayrılan zambak, zaman geçirmeden başka bir saksının içerisine dikilmekte ve çoğaltma işlemi bu şekilde sağlanmaktadır.
Zambak Çiçeği Yaprakları Neden Sararır?
Zambak çiçeğinin yapraklarında zaman içerisinde sararmalar görülebilmektedir. Bunun en temel sebepleri ise şu şekildedir;
- Direk gün ışığına maruz kalan zambak çiçeklerinin yaprakları sararabilmektedir.
- Fazla su nedeniyle sararmalar meydana gelebilmektedir.
- Tüm bunların yanı sıra demir eksikliğinden ötürü zambak çiçeklerinin yaprakları, kuruyabilmekte ve sararabilmektedir.
Zambak bakımı yukarıda da görüldüğü üzere oldukça kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Sizlerde Zambak bakımı hakkında hazırladığımız bu içeriği ayrıntılı olarak inceleyebilir ve fikir sahibi olabilirsiniz. Ayrıca, bahsettiğimiz bu adımları uygulayarak çiçeğinizi sağlıklı bir şekilde de büyütebilirsiniz.