45 yaş altı çalışanları ilgilendiren sistem, kimi vatandaşa göre zorunlu bireysel emeklilik olarak düşünülür iken kimisine göre otomatik bireysel emeklilik şeklinde düşünülüyor. Bireysel Emeklilik Sistemi için kişiler kendi rızaları ile emeklilik gelirine ek gelir oluşturabilir.
Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?
İnsanlar uzun seneler çalışma sonrası emekli olmak isterler. Emeklilik ile gelecek aylık ödemeler sayesinde rahatlarlar ayrıca aktif çalışma yaşamları boyunca tasarruf yapılabilir ve bu tasarruflar uzun vadeli yatırıma yönlendirilerek emeklilik zamanında yaşam standartlarını koruyabilmek adına ekstra gelir elde etmelerini sağlayan sistemin adı bireysel emeklilik sistemidir.
Zorunlu bireysel emeklilik sistemi de iş yerleri tarafından çalışanların otomatik olarak dâhil edilmesi anlamına gelir. Çalışanlar istemediği takdirde ilk iki ay sonra cezasız şekilde sistemden çıkabilir ya da uzun süre brikim anlamına gelen BES değerlendirilebilir.
Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi Amacı
Bireylerin yastık altı yaptıkları ek gelir getirmeyecek yatırımları, emeklilik döneminde ek gelir sağlamak ve böylece kişinin refah düzeyini yükseltmek ilk amaç olur. Bu sistem ile ayrıca ekonomiye kaynak yaratılmış ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlanmış olunur.
Kanun uyarınca yürürlükte olan BES kısaca; 45 yaş altı çalışan kısmın tasarruflarını toplamak ve değerlendirmek sureti ile işleme alınır. Kişi, emeklilik hakkını elde ettiğinde de toplu ya da aylık maaş ödemesi şeklinde geri ödemelerini alır
Bu sistem, Sosyal Güvenlik Kurumunun kapsadığı hizmetleri sunmuyor.
Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemine Dâhil Olanlar
45 yaş altı tüm çalışanlar için gelen bu uygulamada sisteme dâhil olmamak durumu bulunmuyor. En az iki ay bu sistemde kalıp kişiler isterse sistemden çıkabiliyor. İki ayın sonunda yapılan kesintinin tamamı geri alınarak sistemden çıkmak söz konusudur. Tutar en geç 10 iş günü içerisinde hesaba yatırılıyor.
İki ay sonunda eğer ki çalışan sistemden çıkmaz ise bir kez olmak üzere devlet katkısı olarak 1.000 TL BES hesabına ilave ediliyor.
Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi Kesinti Miktarları
Hesap sahibi, iki ay sonra hiçbir kesinti yaşamadan sistemden ayrılabilir. İki ayın geçmesi durumunda hesapta biriken tutar üzerinden gelir vergisi kesintisi uygulanır. Sistemden emeklilik hakkı kazanıp ya da vefat gibi durumlarda ayrılması durumunda % 5, 10 yıl sistemde kalındığı halde eğer kişi emeklilik hakkı elde etmemiş ise %10, 10 yıl henüz dolmadıysa ise %15 kesinti uygulanır.