Bitkisel kategoride üretilen ve alternatif yakıt seçenekleri içerisinde yer alan biyodizel, atmosfer için daha az tehlikelidir. Evlerde ve lokantalarda kullanılan atık yağlardan, ayçiçek, kanola ve benzeri yağlı özelliklere sahip bitkilerden elde edilen yağların belli aşamalardan geçirildikten sonra elde edilen yakıt türüdür. Metil alkolle yapılan biyodizel normal dizellere nazaran daha zararsızdır.
Dünyada her geçen enerji ihtiyacı artmaya devam etmektedir. Petrol rezervinin 40 yıl sonra biteceğini savunan bilim adamları, 220 yıllık kömürün ve 60 yıllık doğal gazın kaldığını tahmin etmektedir. Durum böyle olunca alternatif enerjiye olan ihtiyaç da artmaktadır.
Biyodizel rezervi ise dünya döndükçe var olmaya devam edecektir. Tarıma dayalı olduğu için her hangi bir rezerve ihtiyaç duymamaktadır. Yağmur yağdıkça ve tarım yapıldıkça biyodizel üretmek mümkündür.
Biyodizel Üretimi
Metil alkol ile yapılan bu doğal yakıt, bazı aşamalardan geçtikten sonra kullanılabilir hale getirilmektedir. Birinci aşamada metil alkol ve katalizör karıştırılır. Mikserle bu karışım işleminin yapılmasının ardından bitkisel yağ ilavesi yapılır. Karışım yapılan biyodizel deposunun kapağı kapatılarak alkolün uçması önlenir.
Daha sonraki aşamada gliserin ve biyodizel çöktürme yöntemiyle ayrıştırılır. Ayrışma sonrasında biyodizel yıkanarak atıklardan temizlenir. Yıkama işlemi sonunda biyodizel kurutulur. Bu şekilde biyodizelde bulunan su ayrışmış olur. Kurutma işlemi sonrasında biyodizel depolama tankına aktarılır.
Biyodizel Avantajları
Dizel motorlarda kullanılabilen bu yakıt, bazı motorlarda küçük değişiklikler isteyebilir. Ancak genel anlamda bütün dizel motorlarda sorunsuz bir şekilde kullanılır. Diğer yakıt türleri ile kolaylıkla depolanan bu yakıt, muhafaza edilebilir.
Petrol ürünleriyle karıştığında özelliğini kaybetmez. Saf olarak da sorunsuz bir şekilde kullanılabilir. Üretimi kolay bir yakıt türü olması nedeniyle son zamanlarda en popüler yakıttır. Biyodizel yağlama özelliği sayesinde motoru korur. Diğer petrol ürünlerine nazaran yanma ısısı yüksektir. Bu nedenle daha güvenli bir yakıttır.
Tarımsal anlamda ülke ekonomisine katkı sağlayan biyodizel, dışarıya bağımlılığı azaltabilecek bir yakıt türüdür. Petrol fiyatlarındaki yükselişten minimum seviyede etkilenmektedir. Ancak bitkisel yağ fiyatları ile doğru orantılı bir şekilde fiyatlandırılır.