Ayaklar her ne kadar vücudun tüm yükünü taşısa da, doğru ayakkabılar seçerek ve kilomuza dikkat edip yürüyüşümüzü düzelterek ayak sağlığımızı korumamız mümkün. Ayağın altında yer alan bir tendonda meydana gelen kısalma problemiyle kendini belli eden topuk dikeni, ayağın yaylanmasına bağlı olarak gelişmektedir. Her ne kadar kemiklerde gözlenen bir sorun olarak düşünülse de topuk dikeni nedir sorusuna en güzel yanıt, ayağın yaylanmasını sağlayan kasın topuğa bağlandığı yerde meydana gelen kısalıkla ortaya çıkan durum diyebiliriz.
Kimlerde Topuk Dikeni Görülür
Özellikle ayak basma sorunu olan kişiler ile kilo problemi yaşayan kişilerde oldukça sık görülmektedir. Üstelik, düz taban olan kişilerde de topuk dikeni problemi sıkça görülmektedir. En bilinen şikayeti ise sabah saatlerinde gözlenmektedir. Çünkü kişi sabah uyandığında, ayağını yere bastığı ilk anda yoğun bir ağrı hissetmektedir. Bilhassa batma, yırtılma duygusu uyandıran şiddetli bir ağrıyla karşılaşan kişi ayakta yürümekte zorlanmaktadır.
Topuğun orta bölümünde hissedilen yoğun ağrı birkaç adım sonrasında ancak azalmaktadır. Bununla birlikte gün içerisinde uzun süreli oturma ve dinlenmelerin ardından ilk ayağa kalkış anında yine yoğun ağrı hissedilmektedir. Tedavi edilmediği taktirde ise ağrı bütün ayağa yayılmakta ve yoğun bir ağrıya neden olmaktadır.
Topuk Dikeni Nasıl Tedavi Edilir?
Zamanında uygulanmayan tedaviler topuk dikeni probleminin artmasına neden olmaktadır. Özellikle, hastanın yürüme aktivesinin kısıtlanmasının yanı sıra bacak kaslarında da zayıflama söz konusu olacaktır. Yürüyüş kalitesi bozulan hastanın ayak tabanındaki kaslarda hem gerginlik hem de sertleşme olmaktadır. Peki, hastanın yaşam kalitesini bozan ve eklemlerde büyük sorunlara yol açan topuk dikeni nasıl tedavi edilir?
Topuk dikeni tedavisi sırasında birtakım aşamalar söz konusudur. Tedavideki öncelikli hedef, topuk dikeni problemi olan hastanın basma kusurunu ortadan kaldırmaya yöneliktir. Bu nedenle hastaya kişiye özel tabanlık kullanımı uygulanmaktadır. Topuk dikeni sorunu yaşayan hastaların kişiye özel tabanlığın yanı sıra uygulayacağı diğer yöntem ise Aşiltendonu egzersizidir. Aşiltendonu egzersizi ile gerçekleştirilmek istenen, hastanın ayak tabanında meydana gelen kısa tendonun yeniden eski uzunluğuna ve eski esnekliğine kavuşmasını sağlamaktır.
AşilTendonu egzersizi ve kişiye özel tabanlık kullanımı pek çok kişide olumlu sonuçlanmaktadır. Bunun yanı sıra fizik tedavi programları da topuk dikenine karşı uygulanan etkili yöntemlerden biridir. Bütün bu yöntemlere rağmen halen bir sonuç alınamıyorsa cerrahi müdahale ile tendonun uzatılması gerekebilmektedir.