Hiç alkol alırken alkol nasıl sarhoş eder diye düşündünüz mü? Muhtemelen düşünmediniz. İnsan beynini etkileyerek düşünmeden hareket etmesinden sorumlu olan alkolün içindeki madde etanoldür. Etanol birkaç karbon atomundan meydana gelen bir moleküldür. Bir içeceğin alkol olarak tanımlanması için etanol molekülünün içerikte zengin olması gereklidir.
Alkol Nasıl Sarhoş Eder? Alkolün Vücutta Yolculuğu
Alkol nasıl sarhoş eder sorusuna tam olarak cevap verebilmek için alkolün vücuttaki seyahatini bilmemiz gerekir. Alkol öncelikle mideye gelir. Sindirim sistemi boyunca kan tarafından emilir. Daha çok ince bağırsak tarafında bu emilme işlemi gerçekleştirilir. Midenin doluluk oranı alkolün kan tarafından emilme yeteneğini etkiler. Çünkü yemek yedikten sonra mide ile ince bağırsak arasındaki kapı kapanır. Bu yüzden aç karna alınan alkol daha çabuk kana karışır. Kana karışan alkol diğer organlara doğru hareket eder.
Özellikle kan akışı çok olan organlara doğru ilerler. Bu organların başında karaciğer ve beyin gelmektedir. Alkol öncelikle karaciğere uğrar. Oradaki enzimleri etkiler. Karaciğerdeki enzimler alkolü iki aşamada parçalarlar. Önce ADH denilen enzim, alkolü zehirli bir madde olan asetaldehite çevirir. Daha sonra ALDH isimli enzim bu zehirli maddeyi zehirsiz olan asetata çevirir. Kan akışı devam ettikçe karaciğerdeki bu çevirme işlemi de sürekli devam eder. Fakat alkol oranının artması sonucu bu çevirme işleminden kurtulan alkol beyne ve diğer organlara doğru hareket eder.
Alkol Beyni Nasıl Etkiler?
Beyin duygusal, bilişsel ve davranışsal hareketleri kontrol eden merkezdir. Alkolün bu hareketleri etkilemesi sonucu meydana gelen dengesiz davranışlara sarhoşluk denir. Peki, alkol beyni nasıl etkiler?
Öncelikle alkol, beyin aktivitelerini yavaşlatmaya yarayan GABA moleküllerini ortaya çıkarır. Bu moleküller ayrıca stres ve endişeyi en düşük seviyeye indirmeye yarar. Tabi aşırı durumunda da çakır keyf dediğimiz mod meydana gelir. Bir yandan da glutamat seviyesini düşürür. Böylece ilk önce beyindeki sinirler arasındaki iletişim zayıflar. Dozun artmasıyla gevşeklik meydana gelir. En sonunda da uyku hali meydana gelir.
Alkol ayrıca beyindeki bazı nöronların endorfin salgılanmasına neden olur. Endorfinin tehlike durumlarında sakinleştirici özelliği vardır. Alkol yüzünden fazlaca salgılanması sonucu aşırı bir rahatlama sağlar. Bazı nöronlarla ise dopamin salgılatır. Bu da mutluluk verir. Özetle alkol nasıl sarhoş eder sorusuna beyinde bazı kimyasalları arttırıp bazılarını düşürerek normal davranış şeklini bozar diye cevap verebiliriz.