Sınav kaygısı ülkemizde pek çok öğrenci tarafından yaşanır. Her alanda sınavlara girmek zorunda kalınması belli bir sınav kaygısının da yaşanmasına neden oluyor.
Sınavda başarısız olma düşüncesi öğrencinin korku ve stres yaşamasına yol açar. Korku ve stres sonucunda ortaya çıkan kaygı düzeyinin ise kişideki seviyesi çok önemlidir. Normal seviyedeki kaygı insanı başarıya götürür iken aşırı düzeyde kaygılar insanın ruh sağlığını bile bozabilir.
Sınav Kaygısı Nedir?
Sınav kaygısı nedir sorusuna cevap vermek gerekir ise sınav zamanlarında sınava girecek kişi üzerinde baskı oluşturan, kişiyi aşırı sıkıntı ve endişeye sürükleyen bir durum olarak tanımlanır.
Günümüzde ilköğretim, lise ve üniversite sınavları okul bitince de ayrı sınavlara tabi tutulan insanlar bir şekilde bu kaygıyı tanıyor ve biliyor.
Çoğu insan tarafından sınavdan önce yaşanan kaygı ya da korku bir anlamda doğal bir süreç olur. Sınav kaygısı normal seviyelerde olması durumunda kişiyi korur. Böylesi normal seviyedeki korkular insan zihnini uyanık tuttuğu gibi işin daha iyi sonuçlanmasını da sağlar; ancak bu hislerin aşırı derecede yaşanması kişinin ruh sağlığı için olumsuz bir durum haline gelir.
Kaygı ve korku aşırı seviyeleri buldukça günlük yaşantı olumsuz etkilenir ve performansın azalmasına hatta bozulmasına yol açar kısacası yönetilemeyen kaygı insana zarar verir.
Sınav Kaygısı ve Yaşanan Belirtiler
Kaygı kişide belli belirtiler ile ortaya çıkar. İnsan vücudu yaşanılan her şeye tepki verdiği gibi aşırı kaygı ve korku durumlarında da belirtiler gösterir.
Sınav kavgası fiziksel belirtileri
Sınav Kaygısı ile Başa Çıkma?
Pek çok insan tarafından tanınan ve bilinen bu kaygı ve korku duyguları ile başa çıkmak için öncelik ile kişinin kendine göre bir motivasyon kaynağı bulması gerekir.
Sınav kaygısı yaşamamak ya da kaygıyı en aza indirgemek adına kişinin çalışma aralarına kısa molalar koyma, herhangi bir hobi edinme ve boş zamanlarında sevdiği şeyleri yapma şeklinde farklı yolları bulunur.
Sınav zamanlarında ortaya çıkan kaygı ya da korku insana sıkıntı ve endişe yaratan psikolojik bir durumdur. Bu neden ile bu kaygı ile başa çıkabilmek gerekir aksi takdirde kişinin performansı olumsuz etkilenir ve yoğunlaşma sorunu yaşar.