Bilindiği gibi devlet kurumları tarafından verilen birçok hizmet internet üzerinden E-Devlet uygulamasıyla da verilmeye başladı. Bu kurumlar içerisinde Sağlık Bakanlığı’nın da verdiği birçok hizmet E-Devlet aracılığıyla mümkün olabilmektedir. Bu sayede kuruma gitmeden internet bağlantınızın olduğu her noktadan işlemlerinizi rahatça halledebilmektesiniz. E-devlet üzerinden sağlık ile ilgili gerçekleştirebileceğiniz bazı işlemler şöyle:
- İleri tarihli randevuları görüntüleyebilir, değişiklik yapabilir veya randevu iptali gerçekleştirebilirsiniz.
- Muayene bilgilerinize ulaşabilirsiniz.
- Sağlık raporlarınızı görüntüleyebilirsiniz.
- Çektirmiş olduğunuz filmler ile ilgili görüntülere ulaşabilirsiniz.
- Şu ana kadar yazdırmış olduğunuz tüm reçeteleri görüntüleyebilirsiniz.
- Kullandığınız ilaçların listesine ulaşabilirsiniz.
Bu hizmetlerden en çok ilgi gören ve hayatı gerçek anlamda kolaylaştıran hizmetlerden birisi Merkezi Hekim Randevu Sistemi’dir. Bu sistem ile farklı farklı işlemler gerçekleştirilebiliyor. Örneğin size atanan aile hekiminizi öğrenebiliyorsunuz. Çeşitli sebeplerden ötürü aile hekimi değiştirmek istiyorsanız bunun birkaç yolu olduğunu söyleyebiliriz.
E-Devlet’ den Aile Hekimliği Değiştirme
E-Devlet üzerinden aile hekimi değişikliği sağlamak mümkündür. Bunun için E-devlet şifrenize ihtiyaç olacaktır. Henüz bir E-Devlet şifresi edinemediyseniz size en yakın PTT şubelerinden E-Devlet şifreleri temin edilebilmektedir. E-devlet şifrenizi unuttuysanız kayıt esnasında verdiğiniz E-posta adresinize geçici şifrenizin gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Aile hekimi değiştirmek için izlemeniz gereken adımlar ise şöyle:
- https://www.turkiye.gov.tr adresine giderek ‘Sisteme Giriş yap’ butonuna tıklayınız.
- Girişi gerçekleştirdikten sonra arama çubuğuna ‘aile hekimi değiştirmek’ yazıp sorguları aratınız.
- Daha sonra kimlik doğrulama ekranı karşınızda belirirse ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ butonuna tıklayarak devam ediniz.
- Buraya kadar her şey doğru ise şöyle bir ekran karşınıza gelecektir:
- Bu ekranda Uygulamaya Git dedikten sonra E-Nabız sistemine yönlendiriliyor olacaksınız.
- E-Nabız sisteminde aile hekimi değişikliği gerçekleştirmek için bulunduğunuz il ve ilçeyi doğru bir şekilde giriniz.
- Bu adımdan sonra seçtiğiniz o il ve ilçede görev alan aile hekimlerinin bir liste karşınıza gelecektir.
- Buradaki ufak detay ise sadece yeşil ve sarı ile renklendirilmiş aile hekimlerini seçebiliyor olmanız.
MHRS Aile Hekimi Değiştirme
Aile hekimini değiştirmenin bir diğer yolu ise 182 kodlu MHRS randevu merkezini aramaktır. İnternet üzerinden yapılan işlemler size çok karışık geliyorsa veya henüz bir E-devlet şifresine sahip değilseniz bu yöntemi deneyebilirsiniz. Çağrı işlemini başlattıktan sonra size yönlendirilen ilgili temsili arkadaşa aile hekimi değiştirmek istediğinizi belirtin. Sizden gerekli bilgileri birtakım bilgileri istedikten sonra tercih ettiğiniz aile hekimini size soracaktır. Eğer herhangi bir fikriniz yoksa temsilci arkadaştan size yardımcı olmasını isteyebilirsiniz.
Çocuğumun Aile Hekimini Nasıl Değiştirilir?
Yeni doğmuş bebekler ve çocuklar, aile hangi hekime kayıtlı ise o hekime otomatik olarak kayıt edilir. Çocuğunuz içinde aile hekimi değiştirmek bu yollarla mümkün olacaktır. Eğer bu yöntemlerin hiçbiri ile uğraşmak istemiyorsanız bulunduğunuz bölgedeki tercih etiğiniz sağlık ocağına gidebilirsiniz. Sağlık ocağından ister kendiniz için isterseniz çocuğunuz için aile hekime değiştirme başvurusu formu alarak istenilen bilgileri doldurunuz. Doldurduğunuz belgeyi tekrar sağlık ocağına teslim edip işlemlerinizi başlatabilirsiniz.
Aile Hekiminizi Değiştirirken Aklınızda Bulunsun
- Yazılı olarak aile hekimi değişikliği talep edecek vatandaşlar Toplum Sağlığı Merkezlerine veya bulunduğu ilçedeki Sağlık Müdürlüklerine şahsen başvuru yapmaları istenmektedir.
- Aile hekiminizi değiştirdikten sonra bir sonraki değişikliği yapabilmeniz için 3 ay beklemeniz gereken bir süre vardır.
- Aile hekiminizi sorguladıktan sonra bildiğiniz isim dışında farklı isim mevcutsa hekimin o il veya ilçedeki görev süresi dolmuş olabilir veya hasta kapasitesinden dolayı farklı bir hekime otomatik atanmanız sağlamış olabilir.
- Çok az ihtimal de olsa bulunduğunuz veya sonradan taşındığınız bölgedeki aile hekimlerinin hasta kapasiteleri tam dolu olduğundan aile hekimini değiştirmeniz mümkün olmayabilir.