Özellikle büyük şehirlerde yeşile olan özlem her gün artıyor. Bu sebepten dolayı balkonlarda, teraslarda ve çatı katlarında, sebze, meyve ve hatta mantar üretimi bile yapılmaya başladı. Küçük ya da büyük eğer iyi güneş gören ya da az güneş gören ortamda dahi sebze ve meyve yetiştirmeniz mümkün. Domates yetiştirmenin en basit yöntemleri nelerdir?
DOMATES YETİŞTİRMEK
Domates yetiştirmek aslında uygun ortam ve sağlıklı bir bakım ile çok güzel sonuçlar alabileceğiniz bir yöntemdir. Domates yetiştirmeyi iki şekilde yapabilirsiniz.
Çekirdek Kurutarak Ekmek
Domatesin tohumu aslında hepimizin bildiği gibi çekirdekleridir. Çekirdekleri domatesten ayırın. Bir kağıt peçete içinde bir gün bekletip kurutun. Daha sonra saksınızı ve toprağınızı hazırlayın. Toprağın domates yetiştirmeye uygun, saksının da biraz geniş olması daha elverişli üretim almanı sağlar. Saksının yarısına kadar toprağı doldurun.
Kuruttuğunuz çekirdek tohumlarını toprağa koyun ve geri kalan toprağı da ekleyin. Can suyunu verin. Çabuk çimlensin istiyorsanız saksının üzerini bir naylon yardımıyla kapatabilirsiniz. Bu arada domates, suyu ve güneşi sever. Toprağı kuru olarak gördüğünüzde sulayın ama aşırıya kaçmayın. Evin güneş alan güney cephesinde
Domatesi Toprağa Gömmek
Fotoğrafta da görüldüğü üzere uygulamamız çok basit. Bunun için ihtiyacınız olan derince bir saksı, bol çekirdekli bir domates. Saksımızın yarısını toprak ile dolduruyoruz. Ben genelde bahçe toprağı ile torf toprağı karıştırıyorum. Yuvarlak bir şekilde dilimlediğimiz domateslerimizi toprağın üstüne koyup, geri kalan toprağı da saksının içine ekleyin. Can suyunu verin ve yine erken çimlenmesi için üzerine naylon poşet geçirin. Daha sonra fide haline gelen domatesleri farklı saksılara bölebilirsiniz.
Bahar aylarında fazla su istemeyen domates, yaz aylarında bol su ister. Bu yüzden domatesi susuz bırakmayın. 2.5-3 aya kadar domateslerinizi yemeye hazır olun.