Blok zincirinin, esasen değerli her şeyi kaydetmek için formüle edilebilen, yok edilemez bir dijital defter olduğu söylenmektedir. Bazı insanlar, verilerin karmaşık matematik ve yenilikçi yazılımlar kullanılarak saklanması nedeniyle internetten bu yana en büyük başarılardan biri olduğu görüşünü savunmaktadırlar. Yaygın olarak Bitcoin olarak bilinen şeyin altında yatan teknoloji budur. Dijital paralar, merkezi olmayan bir borsada her satın alındığında, satıldığında veya aktarıldığında ve sanal olarak mal veya hizmet satın almak için kullanıldığında, işlem, siber suçlulardan korunmak için bir şifreleme ile kaydedilir. Blockchain teknolojisi sürekli büyümektedir ve bu da onu bir tehdit olarak kullanmayı düşünenler için daha çekici hale gelmektedir.
Riskler veya güvenlik sorunları nelerdir ve geliştiriciler blok zinciri teknolojisinin güvenliğini korumak için bunları nasıl ele almaktadırlar?
Bir blok zinciri kullanmanın tüm amacı, birbirine güvenmeyen kişilerin verileri güvenli, kurcalamaya dayanıklı bir şekilde paylaşmasına izin vermektir, ancak en iyi tasarlanmış sistemler bile özellikle bir bilgisayar korsanıyla karşılaştığında başarısız olabilir. Herhangi bir teknolojinin zayıf noktaları ve saldırı yöntemleri olabilir, bu nedenle blok zinciri bir istisna değildir. Her türlü farklı teknolojiyle ilgili saldırılarla ilgili haberlerde sürekli bilgiler verilmektedir. Güvenliğin tehlikeye girmesine birçok neden sebep olabilmektedir; önemli bir sorun, hükümet de dahil olmak üzere birçok şirketin sistem yazılımlarını güncel tutamamasıdır. Bir bilgisayar ağıyla uğraşırken, yalnızca bir kişinin sistemlerini güncellememesi, tüm ağ için felaket olabilir.
Blockchain güvenliğinin bir sorun olması bazıları için sürpriz olabilir. Ve bu tür teknolojiyle ilişkili tehlike de burada yatmaktadır. (McAfee, 2018) McAfee Highlights Blockchain Cybersecurity Risks adlı bir makaleye göre, siber güvenlik riski etkinliği dört temel saldırı vektöründe görülmektedir: dolandırıcılık, virüsler, kötüye kullanım ve güvenlik açıkları. Bunların en olası riski, uç noktalar olarak adlandırılan blok zincirinin dışında ortaya çıkar. Bu, teknoloji cihazlarının ve insanların iletişim kurduğu blok zinciri boyunca noktaları ifade eder. Örneğin, nakit paranın yerini almak üzere tasarlanmış dijital para
Çözüm nerede?
Belirli güvenlik sorunlarını önlemek ve umarım çözmek için yapılabilecek şeyler vardır. (Rash, 2018), Herhangi bir işletim sistemini korumak için önce yazılımın kullanışlılığını veya işlevselliğini düzeltecek ve geliştirecek bir yama yüklemek gereklidir. İkinci olarak, uç noktaların korunduğundan emin olmak için kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımının güncel bir sürümünün yüklenmesi gerekir. Son olarak, sisteme erişimi olan herkes için kapsamlı bir eğitimin gerçekleşmesi gerekecektir. Başarılı bir şekilde eğitilmiş olanlar, genellikle bir sorunun işareti olan bilgisayar hızındaki veya performansındaki herhangi bir ani değişikliği kolayca tespit edebilmektedirler.
(Yale, 2018)’e göre The Certik Project’in kurucuları, ortaya çıkabilecek tüm güvenlik sorunlarını çözecek ve “işlerin yapılma şeklini sonsuza dek değiştirecek” bir sistem oluşturduklarına inanmaktadırlar. Blockchain teknolojisinin devam eden büyümesiyle, güvenlik açıkları da artabilir. Siber suçluların başarılı olmasını önlemek için sistem yöneticilerinin ve kullanıcılarının mevcut tehditler konusunda iyi eğitimli olmaları gerekecektir. Sonuç olarak, her düzeydeki saldırılara karşı koruma sağlamak için kapsamlı siber güvenlik güncellemelerine ve yeni sistem yazılımlarına kesin bir ihtiyaç olacaktır.
Bir yorum bırakınız...