Hapşırma sayısı kişiden kişiye değişmektedir yani tek değildir ardından birkaç sefer daha hapşırıldığını görürüz. Bazı insanlarda ilk hapşırıktan sonra sayının 10’u bulduğu ve buna denk geldiğimiz olmuştur. Bu hapşırıklardan sonra insanları temenni etmek için “iyi yaşa” veya “çok yaşa” sözleriyle tepki vermişizdir. Tabi bu hapşırma olayı sağlık problemlerini de beraberinde getirdiği aşikârdır. Aynı zamanda hapşırırken de tükürüklerin etrafa saçılmaması dikkat edilecek önemli hususlardan biridir. Tıp alanındaki adı “sternutasyon”dur. Peki, bu hapşırık nedir? Nasıl oluşur?
Hapşırık Nedir?
Hapşırık, yabancı cisimlerin veya dış uyarıcıların burun mukozasını tahriş ederek burun yolu ile akciğerlere aldığımız havanın şiddetli bir şekilde dışarı atılma olayıdır desek yerinde bir tanım yapmış olacağız. Hapşırık bazen tozdan bazen alerjik hastalıklardan da meydana gelebilir. Bunun yanında nezle gibi hastalıklarda hapşırık sebebidir. Hapşırık burunda kaşıntı yapan herhangi bir cismi, ağzımızla güçlü bir şekilde hava püskürtülerek dışarı atmaktır.
Hapşırma Nasıl Oluşur?
Hapşırma, burun mukozasındaki yabancı cismin tahriş etmesiyle burunda kaşıntı meydana getirip ağız yoluyla dışarı hava püskürtülmesi sonucu oluşur. Hapşırma bir kere olmayacağı gibi iki veya üç kez de oluşabilir. Hapşırmanın iki veya daha fazla olması demek, ilk hapşırmadan sonra burunda hala kaşıntı veya sızıntı varsa ilk hapşırığın görevini sağlam yapamadığının göstergesidir. Yani hapşırma olayında burundaki yabancı cisimden kurtulma olayı gerçekleşmektedir. Güçlü bir hapşırık bir kez yapılan hapşırıktır. Bazı insanlar çok kez hapşırmaktadır. Bunun anlamı güçlü bir hapşırık olmadığıdır.
Bazı farklı durumlarda da hapşırık meydana gelmektedir. Mesela parlak ışıklar, güneş ışığı hapşırığa neden olmaktadır. Bu yüzden güneşli bir günde gözlerinizi güneş ışığından korumakta fayda vardır. Soğuktan hapşırdığımızda hapşırmanın belirli zaman aralıklarında olduğunu fark etmişinizdir. Bu yüzden alerjik insanların hapşırma sayısı daha fazladır yani burundaki cisimden kurtulmak için hapşırma sayısı artmış oluyor.
Hapşırmanın Faydaları Nelerdir?
- Sinüs kanalları açılmış olur.
- Zararlı maddeler akciğerden atılmış olur.
- Beyne ve kalbe çok fazla kan pompalanır ve böylelikle bu organlar rahatlamış olur.
- Akciğerlere taze hava girmiş olur.
Hapşırmanın Zararları Nelerdir?
- Hapşırma tutulduğu takdirde beyin kanaması ve felç oluşma riski artmış olur.
- Hapşırma sırasında basınç nedeniyle göz damarları çatlayabilir.
- Hapşırma esnasında basıncın yüksek olmasıyla kulak zarları zedelenebilir.
- Oluşan yüksek basınç nedeniyle kalbin durması söz konusudur.
- Vücuttaki mikroplar etraftaki kişilere bulaşabilir.