Günümüzde akıllı telefonlar ile ilgili önemli terimlerden biri de IP Sertifikası ifadesidir. IP sertifikası nedir sorusunun cevabı kısaca toza ve suya dayanıklılık anlamına gelir. Her telefon artık belli bir derecede bu sertifikaya sahiptir. Bazı telefonlar basit su dökülmelerine karşı dayanıklı iken bazısı su altında çekim bile yapabilir.
IP Sertifikası Nedir?
İngilizce’de Ingress Protection kısaltılması ve Türkçe açılımında ise giriş koruması anlamına gelen IP, su ya da toz sızması anlamına da gelir.
Teknoloji ilerledikçe insanların da beklentileri artar. İnsanların kullandıkları tüm telefonlarda IP sertifikası bulunur. Bu sertifika; su geçirmeme ve toz dayanıklılığını gösterir.
Günümüzde bir cihazı daha kaliteli ve önemli hale getiren IP sertifikası bulunur. Yeni bir akıllı telefon alınacağı zaman teknik özelliklerinin bulunduğu tabloda bulunan IP Sertifikası bilgilerine bakmak gerekir.
IP Sertifikası, akıllı telefonlar haricinde kamera, akıllı saat ve benzeri elektronik tüm ürünlerde suya ve toza karşı ne kadar direnç gösterebileceğini gösteren bir terimdir. IP’den sonra rakam gelir ve bu rakam sınıflandırma anlamındadır. Örnek vermek gerekir ise IP67 için 6 rakamı toz dayanıklılığını 7 rakamı ise suya karşı direncin derecesini gösterir.
IP Sertifikası Numaraları
IP sertifikası numaraları akıllı telefonlar ve diğer elektronik aletler için çok önem taşır. Bu numaralara bakarak insanlar, cihaz tercihi yapabilir. IP sertifikası numaraları 2 tanedir. Bu numaralardan ilki toz, kum ya da kir gibi katı cisimlere dayanıklılığı ifade eder.
IP koruma kodları evrensel olarak nitelendirilir. Cihazın toza karşı direncini gösteren ilk numara 0’dan başlar 6’ya kadar ilerler. Bu rakamların özelliği aşağıdaki gibidir:
Telefonların toza karşı dayanıklık IP Sertifika anlamları
IP0X Koruması olmaz
IP1X 5 cm çapından büyük cisimlere karşı koruma sağlar
IP2x 1,25 cm çapından büyük cisimlere karşı koruma sağlar.
IP3x 0,25 cm çapından büyük cisimlere karşı koruma sağlar.
IP4x 0,1 cm çapından büyük cisimlere karşı koruma sağlar
IP5x Tozlar zarar görmeyecek düzeye iner ve toz parçacıklarına karşı koruma sağlar.
IP6x Çöle bile gidilse ürün zarar görmez
Telefonların suya karşı dayanıklık IP Sertifika anlamları
IPX1 Cihaza dik olarak gelen suya karşı kısmi koruma sağlar.
IPX2 Su gelişleri yatay 15 derece olursa korur sağlar
IPX3 Kısa süren su püskürtmelerinde koruma sağlar
IPX4 Yağmurlu havada aracın neden olduğu su gelişlerine karşı koruma sağlar.
IPX5 Düşük tazyikli su gelişleri zarar vermez
IPX6 Yüksek tazyikli su gelişleri zarar vermez
IPX7 30 dakikadan kısa su daldırmalarda zarar görmez
IPX8 1 metre derinliğinde tatlı suda zarar gelmez dalabilirsiniz. En dayanıklı koruma standardındadır.
IP Sertifikasını bu şekilde okunduğu an cihazın katı ve sıvı cisimlere göre hangi seviyede dayanıklı olacağı da bilinir.
Bir yorum bırakınız...