İQ Testi nedir, nasıl yapılır sorusu, günümüzde oldukça fazla bir şekilde merak edilmekte ve araştırılmaktadır. 1912 Yılından itibaren yapılan testler sayesinde kişilerin zeka seviyesi son derece pratik ve kolay bir şekilde ölçülmektedir. Farklı yöntemler kullanılarak yapılan bu testler, 5 farklı şekilde ele alınmaktadır. Peki, IQ Testi nedir, nasıl yapılır? İşte merak edilen bu soruların detaylı yanıtları…
IQ Testi Nedir?
IQ Testi, kişilerin zekasını ölçmeye yarayan ve özel olarak geliştirilen bir testtir. Son dönemlerde oldukça popüler olan bu testler, 1912 Yılında Alman psikolog Wilhelm Stem tarafından bulunmuştur. Yapılan bilimsel değerlendirmeler sonucunda IQ Testinin derecelendirme sistemi belli olmuştur. İşte, söz konusu testin bilimsel derecelendirilmesi.
- Yapılan testler sonucunda kişi eğer 0 ile 25 puan arasında bir değer alıyor ise ağır gerilik mevcuttur.
- Yapılan testler sonucunda kişi eğer 26 ile 50 puan arasında bir değer alıyor ise kişide orta gerililik mevcuttur.
- Yapılan testler sonucunda kişi eğer 51 ile 75 puan arasında bir değer alıyor ise kişide hafif gerililik mevcuttur.
- Yapılan testler sonucunda kişi eğer 76 ile 90 puan arasında bir değer alıyor ise kişi sınır zekalıdır.
- Yapılan testler sonucunda kişi eğer 91 ile 110 puan arasında bir değer alıyor ise kişi normal zeka sınırları içerisinde yer kabul edilmektedir.
- Yapılan testler sonucunda kişi eğer 111 ile 119 puan arasında bir değer alıyor ise kişi ileri zekalı olarak kabul edilmektedir.
- Yapılan testler sonucunda kişi eğer 120 ile 130 puan arasında bir değer alıyor ise kişi üstün zekalı olarak kabul edilmektedir.
- Yapılan testler sonucunda kişi eğer 131 ile 145 puan arasında bir değer alıyor ise kişi çok üstün zekalı olarak kabul edilmektedir.
- Yapılan testler sonucunda kişi eğer 146 ve üzerinde bir puan alıyor ise kişi deha olarak kabul edilmektedir.
IQ Testi Çeşitleri
IQ Testi 5 farklı gruba ayrılmaktadır. İşte, o gruplar;
- Cattel testi (Zamana yönelik bir testtir)
- Binet-Terman testi (Sözlü ve kültüre dayanan özel bir testtir)
- Porteus Labirent testi (Kişilerin davranışlarını ölçer)
- Alexander testi (İlkokulu yeni bitiren çocuklara yapılmaktadır)
- WISC-r testi (6-16 yaş arasında ki çocuklara yapılır). Peki, IQ Testi nasıl yapılmaktadır?
IQ Testi Nasıl Yapılır?
IQ Testi, kişilerin matematik ve sözel yönlerini ölçebilen oldukça özel bir testtir. Farklı soru kalıpları ile kişilere sunulan bu test ortalama 30 dakika sürer. Söz konusu testler hastanelerde yapılacağı gibi özel rehberlik araştırma merkezlerinde de son derece kolay hızlı ve pratik bir şekilde yapılabilir.