Bilgisayara Ne Zaman Format Atmak Gerekir? | Sonsuz Teknoloji

Bilgisayara Ne Zaman Format Atmak Gerekir?

Windows tekrar yükle

Windows kullanıma göre zamanla yavaşlar. Çoğu kişi çözümü bilgisayarına işletim sistemini tekrar yükler. Her zaman bilgisayara format atmak gerekir mi? Windows’u yeniden yüklemek zahmetlidir. Tüm verilerinizi yedeklemeniz, yükleme işleminden geçmeniz, en sevdiğiniz programları yeniden yüklemeniz ve verilerinizi geri yüklemeniz gerekir. Bütün bunları yapmak için ciddi zaman gerekir.

Windows Neden Zaman İçinde Yavaşlıyor?

İnsanların Windows’u yeniden yüklemelerinin ana nedeni zaman içinde yavaşlamasıdır. Peki neden Windows sistemleri zaman içinde yavaşlıyor?

Başlangıç ​​Programları: Birçok ​​program başlangıçta çalıştığı için bilgisayar açılışında önyükleme işlemini uzatır. CPU, bellek ve diğer sistem kaynaklarını tüketirsiniz. Arka planda bir çok gereksiz program çalışır. Yeniden yükleme işlemini yapmadan önce arka plan çalışan programları kapatın ve sisteminizin çalışmasını tekrar takip edin.

Explorer Eklentileri, Hizmetler ve Daha Fazlası: Windows Gezgini’nin sağ tık menüsüne kısayollar ekleyen uygulamalar, dosyalara sağ tıklamayı daha uzun sürebilir. Bilgisayarınıza kurduğunuz programlar kendilerini sistem servisi olarak yükleyebilir, bu yüzden göremeseniz de arka planda çalışırlar. Sistemde görünmeler bile, işe yaramaz programlar PC’nizi yavaşlatabilir.

Ağır Antivirüs Programları: Norton gibi güvenlik paketleri genellikle çok ağırdır ve tüm işlevlerini yerine getirmek için çok fazla kaynak tüketir. Tam bir güvenlik paketine ihtiyacınız yoksa; yalnızca virüsten koruma olarak bilgisayarınızın performansına göre daha hafif programlar kullanın.

PC Temizleme Araçları: PC temizleme araçları genellikle dolandırıcılık üzerine araçlardır. Paradoksal olarak, kendilerini bir başlangıç ​​programı olarak ekleyip arka planda çalışırlar, bilgisayarınızı daha da yavaşlatabilirler. Bazı PC temizleme programları, ek casus yazılımlar ve diğer gereksiz programları da yükleyebilir. Bunun yerine CCleaner gibi bilinen popüler bir programı kullanabilirsiniz, ancak daha iyi seçenekleri de araştırıp bulabilirsiniz.

DLL ve Kayıt Defteri: Kötü yazılmış uygulamalar sisteminizi gereksiz DLL dosyaları ile karıştırabilir ve kayıt defterinizi gereksiz girdilerle doldurabilir. En kötü uygulamalar kendilerinden sonra düzgün bir şekilde temizlenmeyebilir, bunları kaldırmanızdan sonra bile sisteminizde bırakabilir.

Tarayıcı Araç Uzantıları: Tarayıcı uzantıları tarayıcınızı yeterince yavaşlatabilir, Ask.com araç çubuğu gibi önemsiz eklentiler işleri daha da yavaşlatabilir.

Başka bir deyişle, bir Windows sisteminin önde gelen nedeni zaman içinde yavaşlayan önemsiz yazılımları yüklemektir.

Windows’un Zaman İçinde Yavaşlaması Nasıl Önlenir?

Windows sisteminizin yeni gibi çalışmasını sağlamak için, doğru şekilde  kullanmalısınız.Yalnızca kullanacağınız programı yükleyin. Alternatif programlar arasında hafif olanı seçin. Yazılım yüklerken dikkatli olun ve bilgisayarınızı yavaşlatabilecek tarayıcı araç çubukları, casus yazılımlar ve diğer çöp yazılımları kurmaktan kaçının.

Denetim masasından kullanmadığınız yazılımları düzenli olarak kaldırın. Yararlı yazılımlar bile arka planda çalışabilir ve işleri yavaşlatabilir. Bu nedenle arka plandan çalışan programı kapatın ve ihtiyacınız olduğunda çalıştırın.

Zaman zaman, sabit sürücünüzde boşa harcanan geçici dosyaları kaldırmak için Disk Temizleme gibi araçlar kullanın. Bunlardan kurtulmak için Windows’u yeniden yüklemeniz gerekmez. Web tarayıcınıza da özen gösterin. Çok az sayıda tarayıcı uzantısı kullanın. Bir tarayıcı uzantısını kullanmıyorsanız, kaldırın.

Hafif, minimal güvenlik programlarını dikkatlice seçin. Artık Windows’a yüklemeniz gereken tek şey bir virüsten koruma uygulaması ve muhtemelen bir istismar karşıtı uygulama. Windows 10 ile, yerleşik Windows Defender ve Malwarebytes gibi bir sömürü önleme uygulaması mükemmel bir kombinasyon oluşturur.

Windows’u Ne Zaman Yeniden Yüklemek Gereklidir?

Windows’u uygun bir şekilde kullanıyorsanız, yeniden yüklemeniz gerekmez. Ancak bir istisna vardır: Windows’un yeni bir sürümüne yükseltme yaparken Windows’u yeniden yüklemeniz gerekir.

Windows sisteminiz yavaşladıysa ve ne kadar program kaldırsanız da hızlanmıyorsa, Windows’u yeniden yüklemeyi düşünmelisiniz. Windows’un yeniden yüklenmesi, genellikle kötü amaçlı yazılımdan kurtulmanın ve diğer sistem sorunlarını çözmenin, belirli bir sorunu gidermenin ve onarmanın hızlı bir yoludur.

Windows’u yeniden yüklemek için başka nedenler de var. Belki de “yeni gibi” Windows ortamını istiyorsunuzdur veya bilgisayarınızı başka bir kişiye devretmek istiyorsanız da sistemi yeniden yüklemek isteyebilirsiniz. Yüklediğiniz yazılımı dikkatlice seçer ve Windows sisteminize uygun şekilde bakarsanız, Windows’u  yeniden yüklemeniz gerekmez.

Dosya sistemi parçalanması da, Windows’un zaman içinde de yavaşlamasına neden olabilir. Disk iyileştirmesi yaparak dosyaları birleştirerek bilgisayarınızın performansını optimizme edebilirsiniz.

Bir yorum bırakınız...

*

github

GitHub Nedir ve Neden Önemlidir?

GitHub, yazılım geliştiricilerin kodlarını depolamak, yönetmek ve diğer geliştiricilerle işbirliği yapmak için kullandıkları popüler bir platformdur. Bu platform, sadece kod deposundan çok daha fazlasını ...
World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...