Bilgisayarda işlemci (CPU) sıcaklığının korunması önemlidir. Bilgisayarda işlemci sıcaklığının düzenin bozulması sorunlara neden olur. Bu nedenle sıcaklığın kontrol edilmesi gerekir. Bu makalede işlemci ısınmasına ilişkin bilgiler paylaşacağız.
CPU Sıcaklığı Neden Önemli?
Bilgisayar çalışırken donanımlar ısınır. Bunlardan biri de işlemcidir. Bilgisayar çalıştıkça işlemci ısınır ve yeteri kadar soğutulmaz ise bilgisayar yavaş çalışır veya aşırı ısınmadan dolayı kapanır. Bu nedenle CPU sıcaklığı bilgisayarın performansı açısından en önde gelir.
CPU Aşırı Isınma Sorunları Neden Olur?
CPU aşırı ısınma, soğutma sisteminizin yeteri kadar işlemciyi soğutmadığından kaynaklanır. Yüksek kaliteli olyunları oynamak ısınmaya sebep olur.
Soğutucu tozla kaplanması da ısınma nedenlerinden biridir ve en sık karşılaşılan sorundur. Toz, soğutucunun soğutma verimliliğini azaltır. Sonuç olarak, CPU’nuz aşırı sıcaklıktan kurtulamaz ve en basit işleri yapamazsınız.
İşlemci ısınma sorunu yaz aylarında da sık olarak karşılaşılan bir sorundur. Özellikle yaz döneminde il değişikliği yaptıysanız ısınma sorunu ile karşılaşmanız muhtemeldir. Sık olmasa sa karşılaşılan bir durumdur.
Bir işlemci aşırı ısındığında, iki şeyden biri olur. İlk olarak, işlemci, üzerine baskı yapılan stresi hafifletmek için kendi gücünü azalt ve bilgisayarınız yavaş çalışır. İkincisi, mavi ekran ve bilgisayarın tamamen kapanması durumudur.
CPU Sıcaklığımı Nasıl Kontrol Edebilirim?
CPU’nuzun sıcaklığını kontrol etmek çok kolaydır. Windows kullanıyorsanız, sıcaklığı ölçmek için bir çok program vardır. Bunlardan iki tanesi HWMonitor, Speccy adlı uygulamalardır.
İşlemcim Ne Kadar Sıcak Olmalı?
İşlemci sıcaklığı CPU’nun durumuna göre değişkenlik gösterebilir. CPU’lar farklı şekillerde tasarlanmıştır. 80 ° C’lik bir sıcaklık, bazı işlemciler tarafından sorun olmasa da, bazılarında ciddi şekilde sorun olabilir. Ancak genel olarak bakıldığında CPU sıcaklığı normal kullanımda 40-55 derece arası olur. CPU sıcaklığı 65 derece üzerindeyse termal macun yenilemeyi düşünmelisiniz.
İşlemci modelinizden bağımsız olarak, ideal rölanti sıcaklıkları çok fazla farklı değildir. “Boşta”, bilgisayarı başlattığınızda hiçbir şey açmadığınızda ve işletim sistemi yoğum işlemler yapmıyorsa 30-40 ° C civarında bir ortalama rölanti sıcaklığı mükemmeldir.
Intel Core i5-9500, 100C’lik bir TJ işlevine sahiptir . Bu işlemciyi kullandıysanız, asla 70-80 ° C aralığının üstüne çıkmayın.
AMD Ryzen 5 2600X maksimum 95 ° C sıcaklığa sahiptir , bu yüzden sağlığını korumak için 65-75 ° C’nin altında tutmaya çalışın.
1. Soğutucu Tozunu Kontrol Edin
Bilgisayarın kasasını açtığınızda donanımlar kalın bir toz tabakasıyla kaplanmışsa, bir kutu basınçlı hava alın ve sisteminizdeki tozu boşaltın.
2. Soğutucu ve/veya Termal Macunu değiştirin
Soğutucu tozsuzsa ancak yine de ısıdan kurtulamıyorsanız, özellikle de uzun süre kullandıysanız, değiştirme zamanı gelmiş olabilir. Bazen soğutucu iyi durumdadır, ancak İşlemci üzrindeki termal macun yetersiz kalmıştır. Termal macunu tazeleyin. İşlemciye Termal Macun Neden ve Nasıl Sürülür?
3. Ayarlarınızı Azaltın
Isı emicinize erişemiyorsanız ve yoğun işlemler sırasında PC’nizin aşırı ısındığını fark ederseniz, bu zorlamayı azaltmayı deneyin. Oyunu oynuyorsanız, işlemcinize daha az baskı vermek için çözünürlüğü veya grafik seçeneklerini azaltın.
4. Ek Hayranlar Ekleyin
Isı emiciniz iyi çalışıyorsa, makinenize ilave fan eklemeyi deneyebilirsiniz. Bu fanlar, soğutucuya işinde soğuk hava sağlayarak veya sıcak havayı sistemden alarak yardımcı olur.
Dizüstü bilgisayarlarda altına yerleştirilebilecek soğutma pedleri kullanmalısınız. Bunlar sisteme daha soğuk hava verir ve işleri serinletmeye yardımcı olur.
5. Odayı soğutun
Her şey başarısız olursa, makinenin içinde bulunduğu odayı soğutmayı deneyin. Yaz sıcaklığı, aşırı ısınma işlemcileri için büyük bir faktördür. Yaşadığınız yer nemli bir yerse işlemciniz bu durumdan daha fazla etkilenecektir.
Bir yorum bırakınız...