Lise yıllarında geometri öğretmenimizin “pi’yi 3 alın” diyerek hesaplamalarımızı kolaylaştırmasının yanında aslında o kadar basit bir sayı olmayan, bir o kadar gizemli bir sayı olan pi sayısı, Yunan alfabesinin 16. harfi olan π ile temsil edilir. Bu yazıda Pi sayısı nedir ve Pi’nin tarihi konusunu anlatacağız.
Pi Sayısı Nedir?
Pi sayısı, kısaca bir daire çevresinin çapına oranı olarak tarif edilir. Pi sayısının değeri matematikte kullanılan bir sabit sayı olması sebebiyle dairenin çevresi ne kadar büyükse yada küçükse değişmez.
Pi sayısı, bir irrasyonel sayıdır. Yani, basit kesirlerle ifade edilemeyen real sayıdır. Buna bağlı olarak matematikçiler “sonsuz ondalık” ifadesini kullanırlar. Pi sayısının tamamı hesaplanmak istendiğinde 3 rakamı ile başlar noktadan sonraki kısım 1415… şeklinde sonsuza kadar devam eder. Bu yüzden Pi sayısının tam bir değeri yoktur. Bilim insanları ve hesaplama yapan araştırmacılar her zaman daha fazla pi sayısı basamakları kullanırlar.
2015 yılında Guinness Dünya Rekoru’na giren Hindistanlı 21 yaşındaki öğrenci Rajveer Meena, gözü kapalı bir şekilde 70000 basamaklı pi sayısını ezbere okudu. Bunun yanında 22 trilyon basamaklı pi, bilgisayar programcılarının hazırladığı yazılım sayesinde hesaplandı.
Pi’nin Tarihi
Pi sayısı nasıl bulundu diye soracak olursak, ilk defa π sembolü
Bundan sonra da benzer çalışmalar olmasıyla beraber günümüzde kullandığımız pi sayısının değeri, ilk olarak Arşimed tarafından geliştirilmiştir. Ayrıca, Arşimed pi sayısının, dairenin çevresinin çapına oranı olduğunu da ispatladı.
Pi’nin tarihi içerisinde Çinliler, Hintliler, Araplar da bir takım pi sayısı hesaplama yöntemleri geliştirdiler. 17. yüzyıla gelindiğinde farklı matematiksel analiz yöntemlerinin gelişmesiyle basamak sayılarını uzattılar. Günümüze gelindiğinde, pi sayısının algoritmalara dahil edilmesiyle daha fazla pi sayısı basamakları hesaplanabiliyor. Hatta mypiday.com websitesi ile pi sayısı içinde doğum tarihi hangi basamakta olduğunu da görebilirsiniz.
Bir yorum bırakınız...