Windows 10 format atma nasıl yapılır? Windows 10 Format USB’si ile evde format, bilgisayar sıfırlamak aslında çok basit. Peki, Nasıl?
Windows sürümlerini zaman zaman sıfırlamak ve hatta format atmak olarak da karşımıza çıkan tamamen yeniden yükleme durumlarında kalmak oldukça normal. Teknolojinin gelişmesi ve işlerin daha da basite indirgenmesi ile birlikte evinizde format atma şansına sahip olabiliyorsunuz.
Windows 10,7,8,11 gibi sürümleri Format USBsi hazırlayarak evinizde. Herhangi bir bilgisayarcıya gitmeden kurabilir ve kullanabilirsiniz.
Özellikle Windows 10 sürümünden sonra geliştirilen Driver yükleme özelliği ile otomatik olarak yüklenen driverlar size ekstra iş yükü de çıkartmıyor.
Windows 10 ISO Nereden İndirilir?
Windows 10 format atma işlemlerine başlamadan önce yüklemek istediğiniz Windows sürümünü indirmeniz ve USB diske yazılır biçimde sahip olmanız gerekiyor.
Microsoft’un kendi sitesinde, herhangi bir Lisansa sahip olmasanız bile indirebileceğiniz ISO dosyaları bulunuyor. Söz konusu ISO dosyaları CD/DVD’lere yazdırılabildiği gibi USBlere de yazdırılarak USB üzerinden format atılmasını sağlayabiliyor.
Windows yüklemek için lisanslı bir sürüme sahip olmanız da arananlar arasında değil. Microsoft, web siteleri üzerinden indirmiş olduğunuz Windows sürümü için kısıtlı ayarlarda kullanım imkanı sağlıyor. Dilerseniz Lisans satın alarak tam sürüme de geçiş sağlayabilirsiniz.
- Buraya tıklayın ve Microsoft ISO indirme sayfasına ulaşın,
- Karşınıza çıkan ekrandan indirmek istediğiniz Windows sürümünü seçin,
- Açılan sayfada biraz aşağıya indikten sonra “Aracı şimdi indir” seçeneğine tıklayın ve ISO indirme aracını indirin,
- İndirilen programı çalıştırın ve açılmasını bekleyin. Bu işlem birkaç dakika sürebilir,
- Karşınıza çıkan lisans sözleşmesini kabul edin ve bekleyin,
- Bu bilgisayarı yükseltin ve Başka bir bilgisayarı yükseltin seçeneklerinden Başka bir bilgisayarı yükseltin seçeneğini yani ikinci olanı seçin ve ileri adımına tıklayın,
- Açılan sayfadan ister kendi ayarlarınızı isterseniz “bu bilgisayardaki ayarları kullan” seçeneğini seçin ve ileri tuşuna basın,
- Karşınıza çıkan ekrandan ISO dosyası seçeneğini yani ikinci seçeneği seçin ve ileri tuşuna basın,
- ISO dosyasını kaydetmek istediğiniz yeri seçin ve tamam butonuna basın.
Tüm bu aşamalardan sonra bir süre beklemeniz gerekebilir. Sonrasında yazılım, seçmiş olduğunuz Windows sürümünü indirmeye başlayacaktır.
İndirme ilerlemesini karşınıza çıkacak olan ilerleme gözleme ekranından takip edebilirsiniz. Windows ISO indirme işlemi internet hızınız ile doğru orantılı olması nedeni ile bir süre bekledikten sonra tamamlanacaktır.
Windows 10 Format USB Oluşturma Nasıl Yapılır?
Windows 10 format atma işlemleri için ISO dosyasını Microsoft ISO oluşturma aracı ile indirdik. Kaydedilen ISO dosyasını 8GB depolama birimine eşit veya daha yüksek olan bir USB belleğe yazdırabilirsiniz.
Bu işlemler için güncel bir Rufus yazılımı kullanmanız en doğrusu olacaktır. Windows ISO dosyası USB’ye nasıl yazdırılır?
- Buraya tıklayın ve Rufus sayfasına ulaşın,
- Açılan sayfada aşağıya inin ve “İndir” yazısının altındaki sürümleri gözlemleyin,
- Sisteminiz için veya amacınız için uygun olan sürümü seçin ve indirin. Önerimiz, X64 Standart sürüm.
- İndirme işlemi bittikten sonra Rufus yazılımını çalıştırın.
- Rufus yazılımı çalıştıktan sonra karşınıza bu ekran çıkacaktır,
- Aygıt alanına içerisine Windows format diski yüklemek istediğiniz USB belleği tanıtmanız gerekmekte. Tek bir USB bellek takılı ise otomatik olarak algılayacaktır,
- Önyükleme seçimi alanında bulunan yani bir alt kısımda bulunan ISO seçim bölümünden “Seç” butonuna tıklayın ve Microsoft ISO indirme aracı ile indirmiş olduğunuz ISO dosyasını seçin,
- ISO seçimi sonrasında Rufus ayarları Windows sürümü için otomatik şekilde ayarlayacaktır,
- Disk bölümü düzenini sisteminizin yenilik durumuna göre seçmeniz gerekmekte. Eski nesil ana karta veya UEFİ sistemi kapalı bir ana karta sahipseniz MBR,
- Yeni nesil ve UEFİ desteği açık bir ana karta sahipseniz GPT seçeneğini seçebilirsiniz,
Tüm ayarlamalardan sonra sağ alt kısımda bulunan “Başlat” seçeneğine tıklayın. USB diskinizin sıfırlanacağını söyleyen seçeneğe “Tamam” deyin ve diskinizin içindeki tüm verilerin sıfırlanmasını bekleyin. Sonrasında Rufus ISO dosyasını otomatik olarak yazacaktır.
Tüm işlemler bittikten sonra ekrana çıkan tamamlandı uyarısını kapatın ve Rufus yazılımını kapatın.
Windows 10 Format Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Windows 10 format öncesi dikkat edilmesi gerekenler verilerinizin kurtarılamaz hale gelmemesi için oldukça önemlidir.
Her ne kadar verileri kaybetmeden format atmak mümkün olsa da temiz bir kurulum için tüm verilerden kurtulmak en doğrusu olacaktır. Bu nedenle, sisteminizde yer alan önemli anıları ve program yedeklerini ayrı bir yere almalı veya yedekleme diskinize taşımalısınız.
- Önemli verilerinizi yedekleyin,
- Eski bir bilgisayara sahipseniz Ethernet kartı driverını indirin ve yedekleyin,
- Yedekleme bölümünüzün kaç GB olduğunu not alın format sırasında bulunması ve silinmemesi için oldukça önemli.
Tüm kontrollerden ve yedekleme işlemlerinden sonra format atma aşamasına geçebilirsiniz.
Windows 10 Format Atma Nasıl Yapılır?
Rufu sile Microsoft ISO indirme aracı ile indirmiş olduğunuz ISO dosyasını USB sürücüsüne yazdıktan sonra, adımları takip ederek Windows 10 format atma nasıl yapılır? Sorusuna cevap bulabilirsiniz.
- Format atmak istediğiniz sistemi tamamen kapatın,
- ISO dosyasını USB’nin içine yazdırdığınız USB dosyasını bilgisayarın ön veya arka giriş portlarından birisine takın,
- Bilgisayarı açma tuşuna basın ve açılırken F12, F10 veya F2 Tuşlarına sürekli basın,
- İşlemler doğru şekilde yapılırsa Boot menü olarak bilinen başlangıç sürücüsü seçme ekranı ile karşılaşabileceksiniz,
- Karşınıza çıkan seçeneklerden USB sürücüsünü seçin ve Enter tuşuna tıklayın.
Boot menüsünü açamıyorsanız BIOS menüsünden ön yükleme seçeneklerini değiştirmeniz gerekmekte. Bunu yapabilmek için;
- Bilgisayarınız açılırken DEL, F2 veya F10 tuşlarına art arda basın. Söz konusu tuşlar ana kart modeline göre değişiklik gösterebilir,
- BIOS Ekranı açıldıktan sonra üst menüden Boot bölümüne geçiş sağlayın,
- Boot menüsünde, Taşınabilir aygıt seçeneğinin üzerine gelin ve klavyenizden + tuşuna basarak en üste taşıyın.
Bu işlem, açılışta USB üzerinden açılış yapmasını sağlayacaktır. Söz konusu adımları format sonrasında sıfırlamayı, Hard Drive seçeneğini en üste almayı unutmamalısınız.
BIOS ayarlamasından sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın otomatik olarak USB üzerinden Boot edilmesini bekleyin. Boot işleminden sonra Windows 10 format atma işlemine geçmiş olacaksınız.
- Karşınıza gelecek olan ilk ekrandan Windows sürümünüzde kullanmak istediğiniz dili ve klavye türünü seçin. Sonrasında Devam tuşuna tıklayın,
- Bir sonraki adımda ekranın ortasında yer alan Kurulumu Başlat seçeneğine tıklayın,
- Lisans anahtarı girme ekranı ile karşılaşırsanız. Elinizde bulunan güncel lisans anahtarını girin veya Atla seçeneğine tıklayın.
- Bir sonraki ekranda lisans sözleşmesini kabul edin ve ileri butonuna tıklayın,
- Lisans sözleşmesi ekranından sonra; temiz kurulum yapabilmek için ikinci seçenek olan Özel kurulum seçeneğini seçin ve ilerleyin,
- Kurulum biçimini seçtikten sonra karşınıza çıkan ekrandan Windows kurmak istediğiniz depolama birimini seçmeniz gerekmekte. Program ve önemli dosya yedeklerinizi aynı bilgisayar içinde bölünmüş bir alanda tutuyorsanız bu alanda sileceğiniz alana dikkat etmelisiniz,
- Sistem ayrıldı ve Windows kurmak istediğiniz alanları seçin ve Sil butonuna basarak silme işlemini sağlayın,
- Silme işleminden sonra Windows kurabileceğiniz alan ile Sistem ayrıldı alanı birleşerek tek bir disk haline gelecek. Tek bir disk haline gelen temiz alana tıklayın ve Sağ alt kısımdan ileri butonuna tıklayın,
- Bu aşamada Windows sizin için tüm kurulum aşamalarını tamamlayacak ve sisteminizin birkaç defa yeniden başlatılmasını sağlayacaktır.
Yeniden başlama işlemi başladıktan sonra BIOS üzerinden Boot ayarını değiştirerek format atma işlemini gerçekleştirmişseniz tekrar format ekranına dönmemek için USB belleği çıkartmayı unutmayın.
Format işlemlerinden sonra BIOS menüsüne girerek Boot seçeneklerini eski hâle getirin. Sizden istenilen kişisel bilgilerinizi girerek yeni bir bilgisayar almış gibi sıfırdan Windows kurulumunu tamamlayın.
Windows 10 Format Atmadan Sıfırlama Nasıl Yapılır?
Her ne kadar Windows 10 format atmak kolay bir işlem olsa da kimi zaman elimizde format için ISO dosyası ya da USB bellek bulunmuyor olabilir.
Şayet, sisteminizde sadece yavaşlık var ve virüs bulaşmadığından eminseniz Windows 10 sürümünü indirmeden. Aynı bilgisayar içerisinden hatta bilgisayarınızda yer alan dosyaları da koruyarak sisteminizi sıfırlamanız mümkün.
Peki, Windows 10 format atmadan sıfırlama nasıl yapılır?
- Sol alt menüden Windows simgesine tıklayın ve arama alanına “Ayarlar” yazın,
- Açılan ayarlar sekmesinde aşağıya inerek “Güncelleştirme ve güvenlik” seçeneğine tıklayın,
- Bir sonraki adımda, açılan ekranda. Sol menüde yer alan seçenekler arasından “Kurtarma” seçeneğini seçin,
- Sonrasında, “Bu bilgisayarı sıfırla” seçeneği altında yer alan “Başlayın” butonuna tıklayın,
- Karşınıza çıkacak olan ekrandan tüm dosyaları silmek isteyip istemediğinizi seçin ve bir sonraki aşamaya geçiş sağlayın,
- Sunulacak olan iki seçenek arasından dosyalarımı tut seçeneğini seçin.
Tüm bu adımları takip ettikten sonra bilgisayarınızı format atmadan fabrika ayarlarına sıfırlayabilirsiniz. Söz konusu işlem kimi zaman format atmaktan daha uzun sürebiliyor.
Her ne kadar sisteminizi sıfırlıyor olsa da zararlı yazılımların bulaşmış olduğu sistemlerde doğru sonuçları vermeyebilir. Ayrıca, dosyalarınızın silinebilme ihtimalini göz önünde bulundurarak yedeklemenizde fayda var.