Windows bilgisayarda ses birden kesilir veya mikrofon sesi aniden kesilir. Windows bilgisayarda ses ile ilgili sorun meydana geldiğinde ya yazımsal sorundur yada donanımsal sorundur. Bilgisayarda sesle ilgili kaynak ana yazılım sürücülerdir. Ayrıca sesi unsurunu yürüten yazılım var ise o yazılım ayalarının değişmiş olması da ses sorunlarını oluşturabilir. Yazımsal olarak ses sorununu çözemez iseniz sorun muhtemelen kulaklık veya mikrofondadır. Bu makalede sizlere ses sürücüsü ile ilgili sorunların nasıl çözülebileceğine ilişkin konuyu ele alacağız.
Windows Ses Sürücüsü Sorunları Çözümü
Ses sorunu yaşadığınızda sürücü çözümüne el atmadan önce ilk yapmanız gereken kulaklık ve mikrofon jacklarının yerinden oynayıp oynamadığını kontrol edin ve daha sonra klasik bilgisayarı yeniden başlatma işlemini yapın.
Şimdi yazımsal olarak sorun gidericilere başlayalım öncelikle ses sorun giderici aracını çalıştırmayı denemelisiniz. Bunu kullanmak için Windows 10’da “Ayarlar” daha eski Windows sürümlerinde “Denetim Masası” > Sorun Giderme> Ses Çalma veya “Kayıttan ses çalmayla ilgili sorunları gider” seçeneğini seçin veya sorunuza uygun seçeneği seçin. Windows PC’nizdeki sesle ilgili sorunları kontrol edecek ve bunları otomatik olarak düzeltmeye çalışacaktır.
Bu işe yaramazsa, ses sürücüsünü yeniden başlatmayı deneyebilirsiniz:
Masaüstünde bulunan Bilgisayar simgesine sağ tık yapın “özellikler” deyin ve sol taraftaki panelden “Aygıt Yöneticisi“ni açın. Bunu yapmanın kolay bir yolu Başlat Düğmesi’nde sağ tıklamak listeden Aygıt yöneticisini seçmektir.
Ses cihazlarınızı görmek için “Ses, video ve oyun denetleyicileri” başlığını genişletin. Birden fazla ses cihazınız varsa örneğin, hoparlörler ve kulaklık ayrı ayrı ise birden fazla giriş görürsünüz.
Arızalı olan cihaza sağ tıklayın veya çift tıklayın açılan menüden “sürücüler” sekmesinden Cihazı “Devre dışı bırak“ı seçin ve işlemi onaylayın. Genel olarak ses sürücü adınız Realtek High Definition Audio veya benzeri bir şey olacaktır.
Bilgisayarı Yeniden başlattıktan sonra aynı yere giderek Cihazınızı tekrar sağ tıklayın ve Cihazı “Etkinleştir”i seçeneğini seçip sesinizin çalışıp çalışmadığını görün.
Bu işe yaramazsa, ses sorununuz daha derindir. Aynı yerden bu sefer Ses sürücüsünü “Kaldır” seçeneği ile kaldırın. Bilgisayarı yeniden başlattığınızda sürücüler yeniden yüklenecektir.
Son olarak tekrar aynı yerden “Sürücü yazılımını Güncelleştir” tıklayın. Karşınıza iki seçenek çıkacaktır. İlk seçenek olan “Güncel sürücü yazılımını otomatik olarak tara” tıklayarak İnternet’ten otomatik olarak güncellemesini yapabilirsiniz. Ama güncellemeyi İnternet’ten daha doğru ve bilinçli bir şekilde yapmak için Ses donanımına göre İntrnet’ten güncel sürücüyü bularak bilgisayarınıza indirebilir ve güncellemeyi “Sürücü yazılımı için bilgisayarımı tara
Ses Yönetim Uygulaması
Sürücünün dışında oluşabilecek diğer sorun ise bilgisayarınızda yüklü bir ses yönetici uygulaması var ise uygulama ayarlarını gözden geçirmenizde fayda vardır. Bir şekilde ses uygulamasının ayarları değiştiyse sorun varmış gibi algılanabilir. Bu nedenle programın tüm ayalarını gözden geçirin, sorunu halen bulamıyorsanız varsayılan ayarlara dönün veya programı kaldırın ve tekrardan yükleyin. Bu tür uygulamalar İnternet’ten kendiniz yüklemediyseniz, genellikle bilgisayarı satın aldığınız zaman verilen CD’ler içerisinde beraberinde gelmektedir.
Donanım
Bütün bunlar işe yaramadıysa sorun muhtemelen donanımdadır. Ses aygıtlarında genelde zamanla kulaklık ve mikrofonlarda kablo içi temassızlık olmaktadır. Bu arızanın ne kadar zaman içerinde gerçekleşeceği, tamamen ürününüzün kalitesine ve kullanma şeklinize bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Eğer normal standart bir kulaklık modeli kullanıyorsanız kablo temassızlığı çok sık karşılaşılan bir sorundur. Tamir etmek geçici çözüm olur, sorun tamamen çözülmez bu nedenle yenisini almak gerekir.
2. teknik işe yaradı. Allah, senden rağzı olsun.