
Bilişim teknolojileri hayatımızı kolaylaştırmak adına her geçen gün yeni teknolojiler üreterek hayatımıza dahil oluyor. Elektronik ticaret, dijital bankacılık gibi uygulamalar sayesinde birçok işlemi oturduğumuz yerden elimizdeki mobil cihazlarla yapabilmekteyiz. 5G teknolojisi de mobil internet üzerinden yaptığımız işlemleri şu ankinden daha hızlı yapabilmemizi olanak sağlayacak.
5G Teknolojisi Nedir?
5G teknolojisi, mobil cihazların daha hızlı ve daha güvenilir bağlantı kurmasını sağlayan yeni nesil internet bağlantı teknolojisidir. Bu teknoloji ile şu an kullanılan 4G teknolojisine nazaran daha fazla cihazın birbiriyle haberleşebilmesi sağlanacak. Bunun yanında 5G teknolojisi ile saniyede 1 GB civarlarında veri indirebilme altyapısı sunulacak. Yani, 1 saatlik HD kalitedeki bir videoyu bir saniyede mobil cihazınıza indirebileceksiniz.
1G 2G 3G 4G 5G Teknolojisi
Mobil ağ teknolojisi olan 5G’nin günümüze kadar ulaşması, cep telefonu teknolojisinin hayatımıza girmesiyle oldu. GSM teknolojisi ilk olarak 1G adı verilen altyapıyı kullanmaya başladı. Analog bir sistem olan 1G, sadece ses iletimini sağlıyordu.
Daha sonra SMS’in de kullanılmasının sağlanması için 2G’ye geçildi ve mobil cihazlar arasında 64kbs’lik bir bağlantı imkanı sunuldu. Bu bağlantı üzerinden sadece ses ve SMS verisi iletilebiliyordu. Bu altyapı, mevcut altyapıların yetmediği alanlarda hala hizmet vermektedir.
İnternet kullanımının ve e-posta, anlık mesajlaşma uygulamalarının artmasının yanında ses, SMS ile birlikte görüntülü konuşma hizmetlerinin kullanılabilmesi için 168 Mbps hızlarına kadar çıkabilen 3G altyapısı kullanılmaya başlandı.
4G ile 5G Arasındaki Fark
Hareketli alıcıların interneti daha hızlı alması düşünülerek 4G altyapısı inşa edildi. 4G altyapısı ile sabit alıcılara 1 Gbs, hareketli alıcılara 100 Mbps hızlar ile internete bağlanma imkanı sunulmakta. Diğer taraftan, 4G altyapısında yaşanan farklı cihazların aynı anda birbiriyle haberleşmede yaşanan kesintileri aza indirmek ve daha hızlı veri iletimi sağlamak amacıyla 5G teknolojisi
5G teknolojisi ile nesnelerin interneti kullanımının daha da yaygınlaşması düşünülürken, bulut teknolojisinin kullanılırlığının artması bekleniyor. Buna örnek olarak, IP tabanlı kamera kaydı yapan cihazların kayıtları, artık yereldeki hard disklere değil de bulut tabanlı dosya saklama platformlarına kaydetmesi isteniyor. Bu şekilde hard disklerde yaşanabilecek fiziksel ve elektriksel arızalardan kaynaklı veri kayıpları sıfıra indirilebilecek. Burada akla gelen güvenlik ve veri kayıt hızı problemleri 5G ile çözüme kavuşturulabilecek.
5G Ne Kadar Hızlıdır
Mevcut kullandığımız 4G teknolojisi, teoride 500 Mbps seviyelerine kadar internet hizmeti verecek şekilde planlandı. Fakat mobil cihazın bağlantı kapasitesi, bulunduğumuz mekandaki bağlantı sayısı, baz istasyonunun kapasitesi gibi nedenler bağlantı hızını belirlediği için genel de bağlantı hızları en yüksek 75 Mbps seviyelerde kalmakta. Aynı şekilde 5G ne kadar hızlıdır diye soracak olursak 10 Gbps seviyelerine çıkması bekleniyor. Aynı şekilde aynı nedenlerden dolayı bu hızları yakalayabilir miyiz, bekleyip göreceğiz.
Bir yorum bırakınız...