Turizm yurt içi ve yurt dışından gelip çeşitli bölgelerde konaklamalar alışveriler yaparak yurdumuza katkı sağlayan hem eğlendirip hemde ekonomimizi ayakta tutan bacasız bir sanayi türüdür.
Ülkemizde görülecek çok yer olması ve turistik yapıların çok olması sebebiyle Türkiye turizm faaliyetlerinde gelişmiş durumdadır. Yurt dışından gelen turistler hem ülkemizi gezip görürken eğlenir hemde yaptıkları alışverişler ile döviz ekonomimize katkı sağlarlar. Genellikle Akdeniz bölgesinin çok turist aldığını düşünebiliriz. Ancak Kapadokya, Diyarbakır, İzmir, Aydın, Denizli, Pamukkale, İstanbul, Bursa, Çanakkale , Fethiye ve Karadeniz bölgeleri de turistlerin ilgisini çekebilen bölgelerdir.
Ülkemizde turistik faaliyetlere önem verilir ve her gün geliştirilmeye çalışılır. Turizm ülkeler içinde kalkınma yönlerinden önde gelir. Turizm sayesinde insanlar bölgelerindeki tarihi, coğrafi güzellikleri görürlerken aynı zamanda bilgi sahibi olurlar. Gezip görülen yerlerde o ülkenin geçmişinden yaşanmışlıklarından izler bulunduran tarihi yerler turistlerin uğrak mekanları arasındadırlar. Yaşanmış dönem hakkında aldıkları bilgiler ve yapılar turistlerin daha çok yer gezerek meraklarını gidermelerini isteme arzusu uyandırır. Turizm denince akla genelde tatil bölgeleri gelirken müzeler, antik kentler, eski savaş alanları, gündelik alanlarda turistlerin ilgilerini çekebilir.
Ülkemizde En Çok Turizm Sanayisi Bölgeleri Nerelerdir?
1- Antalya Bölgesi ve Tatil Beldeleri
2- Aspendos Antik Tiyatrosu
3- Pamukkale Travertenleri
4- Nemrut Dağı
5- Sultan Ahmet Camisi
6- Ayasofya
7- Sümela Manastırı
8- Peribacaları
9- Kapadokya
10- Fethiye Ölüdeniz
11- Bodrum Kalesi
Bu bölgeler turizm dönemlerinde oldukça yoğun ilgi ile karşılaşmaktadır. Turist çekmek amacıyla yapılan faaliyetler, kurulan şirketler, gezi turları ekonomik ve kültürel etkenler mevcuttur.
Turizm açısından ülkemize en çok döviz kazandıran şehirlerimiz Antalya ve Bodrumdur. Turistler genellikle tatillerini bu bölgelerde sabahları denize girerek alışveriş yaparak geçirirken sıcak yaz akşamlarında ise eğlence merkezlerinde vakit geçirerek hem eğlenirler hemde ülkemize katkı sağlarlar. Turizm devlet kontrolleri ile teknik önlemler alınıp mağduriyetlerin önüne geçmek ve turistleri memnun etmek adına denetimlerle işletmelerin usulsüzlüklerinin önüne geçilerek yapılmaktadır. Turizm olan bölgelerde istihdamda vardır. Rehberler bölgelerde çalışan kişilerde turizm sanayisinin faydalarını görmektedirler.
Teknolojiyle birlikte iletişim ve ulaşım gibi imkanların kolaylaştığı için turizm giderek büyüyen sektör olmaya devam etmektedir. Turizmin azalmaması için çevremizdeki kilit rol oynayan kaynaklarımıza sahip çıkmalıyız ve onları yıpratmadan turizm sanayisinin canlı kalmasına destek olunmalıdır.
Doğal yada İnsani yapılar olan gözde mekanlar turistlerin vazgeçilmezleridir. Doğal mimariler, mimari ve güzelliği ön planda olan yapılar turizme katkı sağlar. Turizm Sanayisinin ayakta kalması için ulaşımda bir o kadar önemlidir. Turistik bölgelerdeki ulaşım imkanları havaalanları, yollar genellikle rahat ulaşım sağlamaya yöneliktir. Dolayısıyla ülke ekonomisi için çok büyük önem sağlayan turizm sektörün sağlanması ve devamı için doğal kaynaklarımızın ve mimarimizin korunması hayati önem taşımaktadır denilebilir. Bacasız sanayi yalnızca ülkemizde değil her ülkede gelişmekte ve ilerlemektedir.