Bloatware, sistem üzerinde gereksiz olarak yer kaplayan ve içinde bulunduğu sistemin bellek veya RAM belleği kullanımını yükselterek performansı düşüren ve üretici firma tarafından cihaza yüklenen yazılımlardır. Bloatware yazılım örneklerinin en çok görüldüğü platform Android’dir. Telefon üreticileri telefonlarını optimize etmek için kendi Bloatware yazılımlarını eklerler. Bu genelde kullanıcıların hoşnut olmadığı yazılımlardır. Son zamanda İşletim sistemi ile birlikte satılan bilgisayarlarda da çok sık görülmektedir.
Telefonunuzu aldığınızda fabrika ayarlarında olan yüklenmiş bazı uygulamaların kaldırılması sorunlara veya kararsızlığa neden olabilir ve bazı durumlarda telefonunuzun güncellemeleri almasını engelleyebilir. Ayrıca, bu uygulamaları root ile kaldırdığınızda geri yükleme yapamayabilirsiniz. Bu nedenle kaldırma istediğiniz uygulamanın ne işe yaradığından emin olun.
Bazı telefon firmaları bazı Bloatware uygulamalarını Google Play’e koymaya başladılar. Özellikle Samsung bu konuda başarılı. S Health gibi bir uygulamayı kaldırırsanız ve ihtiyacınız olduğunda Play Store’dan alabilirsiniz. Ama her uygulama için geçerli değildir. Bu nedenle Google Play’den uygulamanın olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Bu tür uygulamaları kaldırmak genellikle telefonunuzu rootlamanızı gerektirir. Bu, çoğu kullanıcının başarılı bir şekilde yürütebileceği bir durum değildir. Root ile yapılan hatalar telefonunuzu geri döndürülemez sorunlara sebep olabilir. Bu yüzden, bloatware’i kaldırmak yerine, bu uygulamaları devre dışı bırakmanızı öneririz.
Androidte Bloatware Nasıl Devre Dışı Bırakılır?
Bloatware’i yeni telefonlarda devre dışı bırakmak kolaydır ve root erişimi gerektirmez. Hangi telefona sahip olursanız olun, işlem hemen aynı olacaktır. Sadece arayüz biraz farklı görünebilir.
Bloatware Uygulamaları Devre dışı bırakmak
- İlk önce, Ayarlar menüsünü açın.
- Ardından Uygulamalar‘a tıklayın.
Kapat (Devre Dışı Bırak) ve Durmaya Zorla Arasındaki Fark
- Devre dışı bırakma istediğiniz uygulamaya tıklayın. Burada üst kısımda iki seçenek çıkacaktır. Sol tarafta “kaldır” veya “kapat” (sürüme göre “devre dışı bırak”), Sağ tarafta “durmaya zorla” seçenekleri çıkacaktır. “Kaldır” seçeneği olan uygulamalar telefonunuzun uygulamayı kaldırmaya izin verdiği anlamına gelir. “Kapat” olan uygulamalar ise telefon firması tarafından yüklenmiş Bloatware uygulamalardır. Burada “kapat” bazı uygulamalarda etkin bazı uygulamalarda etkin değildir. Etkin olanlarda “Kapat”a tıkladığınızda uyarı alırsınız, “kapat” ile uygulamayı devre dışı bırakabilirsiniz. “Kapat” aktif değilse bu tür uygulama sayısı fazla değildir. Bu tür uygulamalar telefona özel bir donanım var ise onun çalışmasını sağlar. Yinede geçici durdurma sağlamak isterseniz “durmaya zorla
- Uygulamayı tekrar etkinleştirmeniz gerekiyorsa, tekrar Uygulama Bilgisi sayfasına geri dönün ve “Etkinleştir” e dokunmanız yeterlidir.
Bir yorum bırakınız...