Her ne kadar ismi çeşitli yanlış yönlendirmeler ile anılsa da günümüzdeki en düzenli web site analiz programı, Goole Analytics’tir. Google Analytics, verdiğiniz yetkiler eşiğinde sizin adınıza tüm işlem geçmişinizi görebilir. Bu sayede başta web sitesi hit dahil olmak üzere pek çok farklı detaya ulaşabilirsiniz
Analizlerde Yer Alan “Hit” Ne Anlama Geliyor
Özellikle site analizlerinden konuşuluyorsa ana başlık her zaman “hit”tir. Hit kısaca, siteniz ziyaret eden kullanıcı demektir. Günlük tekil hiti 500 olan bir sayfa, günlük 500 kişi tarafından ziyaret ediliyor demektir. Tekil hit ve çoğul hit adı altında da 2 farklı analiz programı bulunur. İlk olarak tekil hit, sitenizi, ilk defa ziyaret eden kullanıcıların sayıldığı alandır.
Çoğul hit ise, bir kişinin sitenize 5 defa girmesinin ardından, 5 sayılmasıdır. Bu durumda tekil hit sayısı yalnızca 1 sayılırdı. Kısacası çoğul hitte sitenizi ziyaret eden kullanıcının bu sayfayı bugün kaç kez ziyaret ettiği önemli değildir. Çoğul hit genel anlamda size doğru bilgiyi vermeyebilir. Bu nedenle reklam firmaları ve ajanslar “tekil hit” bilgisi ister.
Web sitesi hit yükseltme Nedir?
Hit kelimesini direkt olarak ziyaretçi sayısı olarak varsayabilirsiniz. Web sitesi hit yükseltme demek, web site ziyaretçi sayısnı arttırmak demektir. Bir sitenin ne kadar para kazanacağını belirleyen unsurlardan en önemlisi de tam olarak tekil hit sayısıdır. Sitenizi günde kaç kişi ziyaret ediyor? Yüzde kaçı reklama tıklıyor sorusudur. Bu şekilde, analizler eşiğinde reklamlardan, anlaşmalı ajanlardan gelir elde edebilirsiniz.
Web sitesi Hiti Nasıl Öğrenilir?
Bir sitenin hitini öğrenmek için iki farklı yol vardır. İlk olarak ki bu en doğru sonucu veren yöntemdir, sitenin sahibinin öğrenebileceği kanallardır. Web site hiti ve daha pek çok parametre ile birlikte kitlenizi yakından tanıyabileceğiniz bir analiz programı arıyorsanız, bu konuda en iyisi Google Analytics’tir. Google’ın sitenizi analiz etmesi için ise size verdikleri kodu sitenize yerleştirmeniz gerekir.
Google Analytics sitesine girdikten sonra kayıt işlemlerinizi yapın. Ardından size adım adım nasıl sitenizi izleyeceğiniz gösterilir. Bir hesap oluşturduğunuzda size Google Analytics bir izleme kodu verir. Bu izleme kodunu web sitenize girerek
ile etiketleri arasına yerleştirmeniz istenir. Bu alan kısacası sitenizin üst bölgesidir.
Analiz kodunu yerleştirmeniz istenen sayfanın üst tarafı, sitenin hiçbir zaman değişmeyen taslağıdır. Sitenize farklı makaleler eklediğinizi düşünün. Her makalede sitenizin içerik bölümü değişir. Bunun bir sonucu olarak da kodu içerik bölümüne yerleştirirseniz, yalnızca bir makalede çalışır. Fakat biz, sitemizdeki tüm alanları analiz etmesini istiyoruz.
Bu nedenle sitemizin üst yani header kısmına kodu yerleştiriyoruz. Bu sayede kullanıcı hangi sayfayı ziyaret etmiş, kaç dakika sayfada kalmış gibi bilgilere kolayca erişebiliyoruz.
Web Sitesi Ziyaretçi Hitini Yükseltmek İçin İzlemenesi Gereken Temel Adımlar
Eğer web sitenizin hitini yükseltmek istiyorsanız, izlemeniz gereken çeşitli adımlar vardır. Bunlar genel olarak şu şekildedir;
- Sitenizin özgün makale sayısını arttırın: Sitenizde ne kadar özgün içerik varsa o kadar fazla ziyaretçi çekebilirsiniz. Her içeriği bir site olarak düşünün. Google’da insanlar tarafından tercih edilmek için tek bir siteyle mi mücadeleye girmek isterdiniz yoksa aynı anda 10,000 siteyle birlikte mi? İşte bu yüzden içerik sayınızı mümkün olduğunca yüksek tutun. Sitesnize içerik eklerken önemli kural yazılarınızın özgün olmasıdır. Kopyala yapıştır ile oluşturacağınız yazılar arama motorlarında gerilerde kalacaktır. Bu nedenle makaleler özgün olmalıdır.
- SEO Uyumlu içerikler ekleyin: Google gibi arama motorları, kullanıcıların arattığı aramalara en uygun siteleri arama sonuçlarına verir. Bu tür arama robotları, siteleri tek tek ziyaret edip inceleyerek içeriğinizin ne anlatmaya çalıştığını analiz eder. Eğer SEO uyumlu bir makale yazmadıysanız, Google, içeriğinizin ne anlatmak istediğini anlayamayabilir. Bunun sonucu olarak ise sitenizi arama sonuçlarında geride bırakır. Bu da sitenize gelecek ziyaretçi sayısını çok büyük oranda etkiler. SEO uyumlu yazı nasıl yazılır hakkında daha detaylı araştırma yapın ve SEO hakkında daha fazla bilgi edinin.
- Kaliteli bir siteniz olsun: Eğer web siteniz yeterince güvenilir ve kaliteli değilse Google, sitenizi güvensiz olarak mimler. Bu şekilde etiketlenen siteler ise kullanıcıyı korumak için aramalarda gösterilmez. Aramalarda çıkmadığınız için de ziyaretçi sayınız yani hitiniz büyük ölçüde azalır. İşte bu yüzden mümkün olduğunca güçlü bir siteye sahip olmaya çalışın. Sitenizin sahip olduğu açıkları bir an önce giderin. Bu şekilde Google size güvenecek ve hitinizi yükseltecektir. Web sitesni “https” ile yayınlamak “http”ye göre öneli bir avantaj sağlar.
İlgili: HTTP ve HTTPS Ne Demek ve Arasındaki Fark Nedir?
Karıştırılan İki Terim: Hit ve Rank Arasındaki Fark?
Siteler ile ilgilenen insanların çoğunlukla karıştırdığı 2 farklı terim vardır. Bunlardan bir tanesi olan hiti az önce öğrendiniz. Bir diğer anlaşılması zor terim ise ranktır. İnsanlar sitelerinin rankını gördüklerinde tekil hitinin o olduğunu düşünürler. Fakat rank ve hit birbirlerinin zıttıdır. Rank, sitenizin sıralamada kaçıncı olduğunu gösterir.
Bir okulun özel bir sınav düzenlediğini düşünelim. Bu sınava 7,000 öğrenci katılıyor. Her bir öğrenci elinden geldiğince dolu ya da boş kağıtlar teslim ediyor. Böyle bir sınavda en yüksek puanı alan birinci sırayı hak eder. Puan ne kadar yüksek olursa sıralama önceliğinizde o derece ilk sıralarda yeralacaktır. İşte Rank ve hit arasındaki farkı anlamanın en iyi yolu budur.
Ziyaretçilerin sitenizi nasıl bulduğu, sitede geçirilen zaman dolaşılan sayfa sayısı gibi unsurlar web sitesinin rank puanını belirler ve sıralamalarada ilk sıralara yükselirsiniz. Rank değer sayısı ne kadar düşük olursa Rankınız o kadar değerlidir demektir.
Sitenizin rankı, siteniz hakkında büyük ölçüde bilgi verse de sitenizin ziyaretçi sayısı gibi sitenin değerini belirleyen önemli unsuru gösteremez. Bu yüzden site rankına bakarak bir sitenin gelirini tahmin etmek imkansızdır.
Rank değerini gösteren en popüler platform Amazon firmasına ait olan Alexa değerleridir. Alexa dünya çapında doğruluğuna en fazla güvenilen platformdur.
Başkasının Site Hitini Öğrenmek Mümkün Mü?
Size ait olmayan bir sitenin hitini öğrenmek ister miydiniz? Örneğin Facebook’un. Ne yazık ki bu, o kadar basit ve doğru sonuçlara ulaşabileceğiniz bir iş değil. Google Analytic verileri yalnızca site sahibi ile paylaşır. Eğer size ait olmayan bir sitenin hitini öğrenmek istiyorsanız alternatif yolları deneyebilirsiniz.
İnternette bazı siteler, başka sitelerin hitini öğrenmenize yardımcı olduklarını iddia ederler. Her ne kadar ortalama doğru bir değer verseler de genel olarak verdikleri değer birebir doğru değildir. Bu tür siteler de temel olarak site rankını ele alarak ortalama bir hit sayısı verirler. Bu nedenle bu tür sitelerden kontrol ettiğiniz değerlere güvenmek doğru değildir.
Bir yorum bırakınız...