Virüsten koruma yazılımı gibi birçok Windows uygulaması, davranışını değiştirmek için Chrome’a kod eklemektedir. Bu, daha sık tarayıcı çökmelerine neden olur, bu yüzden Google bu teknikleri engelleyerek bir önlem alır.
Neden Uygulama Kodları Enjekte Ediliyor?
Bazı uygulamalar davranışlarını değiştirmek için diğer çalışan işlemlere kod eklemektedir. Windows’da, bu teknik uzun bir süredir var olmuştur. Antimalware araçlarından tehlikeli kötü amaçlı yazılımlara kadar birçok farklı uygulama türü tarafından kullanılır. Bu, genellikle Windows’ta da DLL enjeksiyonu olarak adlandırılır.
Başka bir deyişle, uygulamalar Chrome’un davranışını değiştirmek için Chrome’a kod eklemiştir. Bir güvenlik programı, Chrome’un göz atma işlemine bazı ek kontroller eklemek isteyebilir veya bir parça kötü amaçlı yazılım, göz atmanız için casusluk yapmak isteyebilir.
Uygulama iyi niyetle kod enjeksiyonu kullanıyor olsa bile Chrome’un koduna müdahale ederek sorunlara neden olabilir. Chrome’un geliştiricileri, bu ek kodun nasıl davranacağını tam olarak bilmiyorlar. Chrome geliştiricisi Chris H. Hamilton’un belirttiği gibi: “Bu tür bir yazılım enjeksiyonu Windows platformunda yaygındır ve önemli istikrar sorunlarına (çökmeler) neden olur.”
Chrome, Kod Kodlamayı Tamamen Ne Zaman Engeller?
Google, Kasım 2017’de bu tekniği engelleme planlarını ilk olarak duyurdu. Bu, Chrome’da yazılım yüklemesi yapan Windows kullanıcılarının Chrome’un çökmesine % 15 daha olası olduğunu belirtti.
Chrome’un geliştiricileri sık sık A-B’nin bu gibi yeni özellikleri test ediyorlar. Başka bir deyişle, kullanıcıların nasıl yanıt verdiklerini görmek için farklı Chrome kullanıcılarına farklı özellikler katıyorlar. Bu nedenle, bazı Chrome 68 kullanıcıları bu uyarıyı görmüş olabilir.
Google, Ocak 2019’dan itibaren tüm kod enjeksiyonlarını engellemeyi planladığını açıkladı. Bu noktada, Chrome, kod enjeksiyonundaki tüm girişimleri sessizce engelleyeceğinden uyarının görünmeyeceği anlamına geliyor.
Uyumsuz Uygulamalar Nasıl Kontrol Edilir
Chrome kilitlenirse, “Uyumsuz uygulamaları güncelleyin veya kaldırın” diye bir bildirim görürseniz, bu, sizi sisteminizde kod enjeksiyonunu kullanan bir uygulama listesine götürür.
Bu listeye, Chrome’un sağ üsteten üç noktadan Menü> Ayarlar> Gelişmiş‘e giderek, ekranın en altına gidip “Sıfırla ve Temizle” altında “Bilgisayarı Temizle“ye tıklayın. “Zararlı yazılımları bul ve kaldır” seçeneğini tıklatarak erişebilirsiniz.
Ayrıca adres çubuğuna chrome://settings/IncompatibleApplications yazıp Enter tuşuna basabilirsiniz. Uyumsuz uygulamaların bir listesini görmüyorsanız, hiçbiri yüklü değil demektir. Bu seçenek yalnızca sistemimizde Chrome 69 ile başlamaktadır. Chrome 69, 4 Eylül 2018 tarihli sürüm olarak planlanmıştır.
Chrome, yüklediğiniz kod enjeksiyonunu kullanarak tüm uygulamaları listeler. Avast, AVG, Bitdefender, Emsisoft, Eset, IObit, Norton Security, Malwarebytes ve WinPatrol gibi birçok antivirüs uygulaması burada görünür.
Burada görüntülenen diğer uygulamalar arasında Acronis True Image, Dropbox ve RocketDock bulunur. Liste şaşırtıcı olabilir, ancak kod enjeksiyonunu kullanan herhangi bir uygulama listede görünecektir.
Bir uygulamanın yanındaki “Kaldır” düğmesi sizi isterseniz uygulamayı kaldırabileceğiniz Ayarlar veya Denetim Masası penceresine götürür. Kilitlenme yaşamadığınız takdirde uygulamayı kaldırmak için bir neden yoktur; Google, kod enjeksiyon girişimlerini birkaç ay içinde engelleyecektir.
Google, uygulama geliştiricilerinin uygulamalarını artık kod enjeksiyon tekniklerine bağlı olmayacak şekilde güncelleyeceğini umuyor.
Bir yorum bırakınız...