Çocuklarınız İnternet kullanma yaşına geldiğinde kontrol etme ihtiyacı duyulur ve çocuğunuz için kontrol zorunludur. İnternet kullanımı o kadar çok yaygınlaştı ki arkadaşlıklar bunun üzerinden başlamakta ve devam etmektedir.
Çocuklarınıza İnternet’ten korumak için neler yapılabilir.
Evde kullanılan bilgisayarınızı kesinlikle kontrol altına alın. İnternet üzerinden kullanılan Facebook, Youtube gibi sitelerin güvenlik ayarlarını bizzat siz kendiniz yapın. Özellikle, Catfish‘e karşı kendiniz bilinçli olun ve çocuklarınızı da bu konu da bilinçlendirin. Catfish hakkında buradan bilgi sahibi olabilirsiniz.
1. Arkadaşlar edinme
Tanımadığı hiç görmediği insanlarla İnternet ortamında arkadaşlık yapmasına izin vermeyin. Sağlıklı arkadaşlıklar edinmesi için okuldan, akraba ve oturduğunuz çevreden arkadaşlar edinmesini sağlayın. Arkadaşlıklarını İnternet üzerinden değilde yüz yüze devam ettirmelerini sağlayın.
2. Sosyal Ağalarınızın Gizlilik Kontrollerini Ayarlayın
Sosyal ağ hizmetleri gizlilik denetimleri ile birlikte gelir. Genellikle, bunlar manuel olarak etkinleştirmek gerekir. Yani bu ayarları elle yapmalısıznız. Her sosyal ağın ayrı gizlilik ayarları vardır. Bu ayarların nasıl yapılacağı Sosyal ağın kendi resmi sitesinde ve diğer İnternet sitelerinde yeteri kadar bilgi vardır. Genel bir kural olarak, arkadaş olmadığınız herkesin fotoğraf görme – profil resim de dahil olmak üzere – kısıtlamasını sağlamak için gizlilik ayarlarını yapmanızda fayda vardır. Çocuklarınızın fotoğraf erişimi sadece sizin onayladığınız kişiler görebilsin.
Genel olarak kullanılan Facebook’ta, Ayarlar> Gizlilik açın yan menüde “Paylaştıklarımı kimler görebilir“de kısmından gerekli ayarları yapabilirsiniz. “Herkese açık” olanları “sadece ben” veya kimlerin göreceğini belirleyin.
Bu şekilde, Facebook hesabınız yabancılar tarafından görülecek şekilde korunacaktır. Ayrıca, Facebook fotoğraf gizliliği ayarlarına ilişkin rehberimiz, olası Catfish’lerin fotoğraflarınızı çalmalarını engellemenize yardımcı olacaktır.
Instagram’da menüyü açın ve Seçenekler’i seçin. Özel Hesaba gidin ve gerekli ayarları etkinleştirin.
Bu arada WhatsApp kullanıcıları, WhatsApp güvenliğe ilişkin ayarlara buradan bakabilirsiniz. Whatsapp’ın telefon numarası üzerinden çalıştığı için telefon rehberinden ve whatsapp’taki kişilerden de kişileri kontrol edebilirsiniz.
3. Twitter’da fotoğraf paylaşmayın.
Erişim ve gizlilik, Twitter’da biraz daha karmaşıktır. Tweet resimler ve fotoğraflar da dahil olmak üzere, Twitter’da paylaştığınız fotoğraf başkası tarafından “retweet” yapıldığında artık sizin kontrolünden çıkmıştır. İsteseniz de o fotoğrafı twitten kaldıramazsınız.
Bu nedenle, Twitter hesabınızın “Ayarlar” sayfasını açınız. “Gizlilik ve güvenlik” bölümüne gidiniz. ardından “Tweetlerinizi Koru” özelliğini aktif edebilirsiniz. Bunu yapmak, onaylamadığınız kişilerin sizin tweet’lerinizin görüntülenmesini engeller.
Bu arada, fotoğraf güvenliğini korumak için “hiç kimsenin fotoğraflarda sizi etiketlemesine izin verme” seçeneğini de seçmelisiniz.
Hesabınızı korumadan önce sizi zaten takip eden herkesin yine de tweetlerinizi ve fotoğraflarınızı görebileceğini unutmayın. Ayarlar kısmında yine “Engellenmiş hesaplar“dan ihtiyaç duyulması halinde gerekli ayarları yapabilirsiniz. Unutmayın twitter daha fazla kontrol edilmesi gereken bir sosyal ağdır.
4. Google Görseller’de ara
Çocuğunuzun fotoğraflarını mümkün olduğunca az sosyal medyaya koyun. Çünkü bu fotoğrafların Catfish‘ciler tarafından kullanılma riski vardır. Çocuğunuzun fotoğrafı sosyal medyada ne kadar çoksa “Google’da görsellerde ara” kısmında çocuğunuzun fotoğrafının çıkma riski o kadar çoktur. Fotoğraflar farklı amaçlar için kullanılabilir. Bunun takibini yapmak ta imkansız değildir. Fotoğrafınızın kullanıldığını tespit edebilmek için şanslı olmanız gerekir veya Google.com’a gidin, sağ üst köşedeki “Görseller” bağlantısını tıklayın ve kendi resminizi sürükleyip sayfaya bırakın. Resim yüklenirken veya enter tuşuna bastığınızda resminiz İnternet üzerinde başkaları tarafından yayınlanmış sa karşınıza çıkacaktır.
Bu işlem, görüntünün orijinal kaynağını vermez, ancak Kendi kişisel fotoğraflarınızın başka yerlerde kullanıp kullanılmadığını öğrenebilirsiniz.
5. Etkin Olmayan Hesapları Sil
Kullanmadığınız hesaplar varsa silin. Özellikle fotoğraf, video ve özel bilgilerinizi içeren kullanılmayan hesaplar varsa kesinlikle silin. Oradaki bilgiler fotoğraflar başkaları tarafından kullanılabilir. Catfish yapanlar bu fotoğraflarınızla kendine bir kimlik oluşturur. Hesabı kapatmadan önce hesaptaki özellikle fotoğrafları ve herşeyi silin ve ardından hesabı silin.
Genel bir tavsiye olarak Bilgisayarınızda filtreleme programı kullanın filtreleme programları çocuğunuzun istenmeyen sitelere girmesini engeller. Bu tür programların çocuklar için özel olanları da mevcuttur. Bu programlarda İnternet kullanma zamanlaması ayarlayabilir. Çocuğunuzun girdiği siteleri kontrol edilir gibi bir çok özellikler mevcuttur.
Bir yorum bırakınız...