Ekran yırtılması, video oyunu oynayanların karşılaştığı yaygın sorunlardan biridir. Ekran yırtılmasını daha iyi anlamak için ilk etapta monitörlerin çalışma mantığını anlamak gerekir.
Monitörler Nasıl Çalışır?
Ekran yırtılmasının ne olduğunu anlamak için monitörlerin çalışma prensibini anlamk gerekir. Monitörde ekran piksellere bölünmüştür ve her piksel kırmızı, yeşil veya mavi ışık gösterir. Bilgisayar, monitöre her rengin ne kadarının görüntüleneceğini söyler.
Görüntüler, hareketi gösteren küçük değişikliklerle tekrar tekrar çizilen tek bir sabit çerçeve olarak görüntülenir. Bu yeni görüntünün çizildiği hız, yenileme hızı olarak adlandırılır. Modern monitörlerin çoğu 60 Hz yenileme hızına sahiptir, yani saniyede 60 kez yenileme yaparlar. Daha yüksek performanslı monitörler, saniyede 360 kereye kadar daha yüksek hızlarda yenileyebilir.
Ekranı kontrol eden cihaz, grafik işleme birimi veya GPU olarak bildiğimiz grafik kartıdır. Çoğu anakart yerleşik GPU’lara sahipken, oyun odaklı makineler özel ayrıca bir GPU gerektirir.
GPU ve monitör arasındaki etkileşim, ekranın yırtılmasına neden olan olaydır.
Ekran Yırtılması nedir?
Monitör GPU ile senkronize olmadığında ekran yırtılması meydana gelir. Monitör, görüntüyü hemen oluşturmaz, Monitör görüntü işleme sürecindeyken GPU’dan yeni bir görüntü alırsa, yeni bilgilerle yeni bir görüntü oluşturmaya başlar. Böyle bir durum, karışık görüntü veya yırtık bir ekranla sonuçlanır. Bu durum, monitör ve GPU senkronize olmadığında meydana gelir.
Ekran Yırtılması Nasıl Önlenir?
Ekran yırtılmasını önlemenin veya minimum seviyeye indirmenin yolu vardır. Hem G-Sync hem de FreeSync, ekran yırtılmasını azaltmaya veya tamamen ortadan kaldırmaya yardımcı olan teknolojilerdir. Her iki hizmet de bunu VESA’nın Adaptive V-Sync teknolojisini kullanarak yapar. Ekran kartlarınızda bu teknolojinin desteği varsa ekran yırtılması
G-Sync, ekran yırtılmasıyla mücadele etmenin en etkili yollarından biridir, ancak G-Sync’i kullanmak için bir NVIDIA grafik kartına sahip olmanız gerekir. G-Sync, monitörü ve GPU’yu birbiriyle senkronize olmaya zorlar.
FreeSync, G-Sync’e benzer, ancak hizmetin AMD’nin sürümüdür. Bu nedenle, bir AMD ekran kartına ihtiyacınız olacak. FreeSync, monitörün yenileme hızını oynadığınız oyunun kare hızıyla senkronize eder.
G-Sync, ekran yırtılmasını ortadan kaldırmak için tasarlanmıştır ve fiyat açısından maliyetli üründür. FreeSync daha ucuzdur, FreeSync, G-Sync kadar başarılı olmasa da ekran yırtılması sorununu büyük ölçüde çözer.
Bir yorum bırakınız...