En Ünlü Bilgisayar Virüsleri ve Etkileri ∞

En Ünlü Bilgisayar Virüsleri ve Etkileri

 viüs solucan

Bilgisayar ve mobil cihazlar kullananların en büyük sıkıntısı virüslerdir. Her gün yeni virüs ortaya çıkmaktadır. Bugüne kadar büyük etki sağlayan virüsler aşağıya çıkarılmıştır;

The Morris Worm

Kötü amaçlı yazılımların en önemli örneklerinden biriyle başlayalım. Morris Worm, kitlesel yansımaları nedeniyle ana akım  tarafından etkilenen ilk kötü niyetli programdı.

2 Kasım 1988’de, virüs İnternet’e bırakıldı ve 24 saat içinde, internete bağlı bilgisayarların tahmini yüzde 10’u etkilendi. Kötü amaçlı yazılım, kendisini kopyalamak için geçici klasörlerdeki dosyaları oluşturarak binlerce sistemi yavaşlattı.

Bir bilgisayarlar, yazılım kaldırılıncaya kadar 90 saat içerisinde işe yaramaz hale getirildi. Bu virüsün yayılması yaklaşık iki gün sürdü. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley, bilgisayarlarından solucandan tamamen kurtulmak için 20 iş günü sürdüğünü tahmin ediyor.

Ancak, virüs kötü amaçlı değildi. Yani bilgi çalma amacı yoktu. Sadece sistemi çalışmaz hale getiriyordu. Robert Tappan Morris, programı İnternet’in büyüklüğünü test etmek için oluşturmuştu. Morris’e karşı davadaki hâkime göre, kurum başına 53.000 dolara mal olduğu tahmin edilen bir kodlama hatasıydı.

Şimdi dünyanın en ünlü bilgisayar korsanlarından biri olan Morris, 1986 Bilgisayar Dolandırıcılığı ve Suistimal Yasası uyarınca suçlu bulunan ilk kişiydi.

10.050 dolar para cezasına çarptırıldı ve ayrıca üç yıl hapis cezasına çarptırıldı, ayrıca 400 saat toplumsal hizmete mahkum edildi.  Morris, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) için çalışıyor.

Melissa Virus

Simpsonlar çizgi filmi ABD başta olmak üzere büyük bir toplumu etkilemiştir. Belki de en şaşırtıcısı, şovun 1990 bölümünden ilham alan Melissa virüsüydü.

Mart 1999’da sex sitelerine bir Word dosyası yüklendi. Bu dosya, 80 porno web sitesi için bir şifre listesi içeriyordu, böylece çok fazla bilgisayara indirilerek bulaştı. Bunu yaptıktan sonra, virüs Microsoft Outlook adres defterinde ilk 50 kişiye otomatik olarak iletildi.

Daha sonra diğer Word dosyalarına gönderildi, bu da kişisel bilgilerin ailenize, arkadaşlara ve çalışma arkadaşlarına gönderilebileceği anlamına geliyordu. Bu, özel ve kurumsal ağlara tahmini olarak 80 milyon dolar zarar verdi.

Melissa virüsü, bir striptizcinin yaratıcısı David L Smith’in Florida’da buluşmasıyla adlandırıldı. 10 yıllık cezasından 20 ay hizmet eden Smith, herhangi bir maddi kazanç için bunu yapmadı. Yine de, daha sonra FBI’a hackerları yakalama konusunda yardım etti, bunun için kira bedeli, sigortası ve yardımları için ödeme yapıldı…

ILOVEYOU

Herkesin duymak istediği üç kelime. Bu Melissa virüsü için benzer bir yaklaşım aldı, ama çok daha yıkıcı oldu. “ILOVEYOU” konu satırı ile bir e-posta yoluyla bir solucan oldu. “LOVE-LETTER-FOR-YOU.txt.vbs” eki ile geldi. Açıldıktan sonra, kendisini Outlook adres defterindeki herkese gönderir ve bunu en hızlı yayılan virüslerden biri haline geldi. 10 gün içinde 50 milyondan fazla kullanıcıya ulaştığı söyleniyordu.

Daha fazla sorun, dosyaların üzerine yazma kapasitesiydi. Yedeklemesi olmayan JPEG resim ve ses dosyalarını kaybetmiş olurdu. Üzerine yazılan diğer dosya türleri CSS, HTA ve JSE olmaktaydı.Bazı şirketler bu konuya akıllıca girdikten sonra, bilgisayar korsanları Symantec’ten sözde “Anneler Günü Siparişi Onayı”, “Şaka” ve “VİRÜSÜN UYARISI!” Yazan varyantları tanıttılar. Solucan’ın Amerika’daki firmalara  zararı 15 milyar dolar maliyeti olduğu tahmin ediliyor.

MyDoom

Bu solucan şimdiye kadar en hızlı yayılan e-posta solucanı. Bu, ILOVEYOU’nun aşılmayan etkisini aştı. MyDoom ve onun varyasyonları dünya çapında yaklaşık 38,5 milyar dolar zarar getirdi.

Solucan ILOVEYOU ile benzer bir prensipte hareket ediyordu: “Posta Gönderme Sistemi” gibi yanıltıcı konulara sahip bir e-posta, açıldıktan sonra, yerel dosyalarda bulunan adreslere gönderen bir eki içerir. Önceki solucanlar sınırlı sayıda kişiyi hedeflerken, MyDoom seçici değildi.Virüsün en ilgili kısmı, bilgisayar korsanlarının yararlanması için sistemlerde arka kapıya açıklık açma yeteneğiydi.

İnternette kaosa neden oldu: İlk zorluk, SCO Group ve Microsoft gibi ana sitelere hizmet reddi dağıtımı (DDoS) dağıtmaya başladı. Sonraki iterasyonlar, bozuk PC’lerden gelen taleplerin akışı sunuculara teşebbüs ettiğinde Google’ı ve diğer arama motorlarını etkiledi.

MyDoom ilk olarak Ocak 2004’te tespit edildi, ancak yıllardan beri sapmalar yeniden ortaya çıktı. Bu, Amerika ve Güney Kore’de altyapıya vuran Temmuz 2009’daki siber saldırıları içeriyordu. Virüsü oluşturanlar hiç bulunamamış, bu da üretkenliğini göz önünde bulundurarak garip görünüyor. MyDoom’un kökeni Rusya’ydı.

WannaCry

Mayıs 2017’yi herkes iyi hatırlar çok duyulmuş ve herkesi paniğe sürüklemişti. Sadece birkaç gün sürmesine rağmen, fidye yazılımı dünya çapında 200.000 ile 300.000 bilgisayar arasında yayıldı.

Acımasızdı: Microsoft Windows’da bir arka kapı sömürüsü kullanarak, cihazdaki tüm verileri şifreleyip dosyalarınızı fidye olarak tutmaktaydı. Ücreti ödemek bile PC’nizi gerçekte kurtarmayacak olsa da, bilgilerin şifresini çözmek için 600 $ ‘a (Bitcoin kullanarak) talep ediyorlardı. Yine de, bazı kullanıcılar ödediler, ancak çabaları boşa harcadılar. Siber suçlular 130.600 doların üzerinde ödeme aldı.

Virüs bulaştıktan sonra, bir bilgisayar ekranı kilitlenir, kırmızı bir uyarı ve iki geri sayım gösterilir, biri fidye talebi artana kadar, diğeri dosyalar kalıcı olarak silinene kadar.

Neyse ki, Microsoft, tehditle mücadele etmek için güncellemeler yayınlayarak hızlı bir şekilde harekete geçti.

Bilgisayar Virüsleri Bize Ne Öğretir?

Birincisi güçlü güvenlik yazılımı yüklemek gerekir. Ayrıca, her zaman tüm dosyalarınızın bir yedeğini oluşturmalısınız. Çok fazla solucanın e-posta yoluyla yayıldığından her e-postayı emin olmadan açmamalısınız.

Bir yorum bırakınız...

*

keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...
pyhton flask

Python Flask Nedir ve Python Flask ile Web Geliştirme

Python ile uygulama geliştirme dendiğinde akla genellikle konsol uygulamaları, veri uygulamaları ve yapay zeka gelir, ancak Python dilinin yoğun olarak kullanıldığı alanlardan birisi de ...

Microsoft Copilot Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Microsoft Copilot, Microsoft'un Windows, Edge, mobil ve Office 365 için yapay zeka aracıdır. Yapay zekanın gelişmesi ve OpenAI GPT'nin popüler olması ile birlikte teknoloji ...
Gmail akıllı yazma

G-mail Akıllı Yazma Özelliğini Açma Kapatma

Akıllı yazma aracı, e-mailler için otomatik tamamlama gibi çalışır. E-maillerin nasıl yazılacağını öğrenir ve cümlelerin tamamlanmasını sağlar. E-mail metinlerinin hızlıca oluşmasını sağlar. Yazarken öneriler ...
IMAP

İmap Nedir? İmap Kullanımının Faydaları

Birçok insan imap nedir bilmemektedir. Gerek günlük hayatta gerekse iş hayatında e-mail kullanımı çok önemlidir. E-mail protokolü sayesinde kişiler her cihazdan e-mailerini kontrol edebilir, ...
mac windows

Mac vs Windows Bilgisayar Özet Karşılaştırma

Bilgisayar teknolojisi, günümüzde büyük ölçüde Windows ve Mac işletim sistemleri üzerine odaklanmış durumda. Her iki işletim sistemi de benzersiz özelliklere ve kullanıcı deneyimine sahiptir ...
Gmail görev oluşturma

G-mail Görev Oluşturma G-mail Alanlar Düzenleme

G-Mail’den görev oluşumu çok basittir. Öncelikle, G-Mail hesabına giriş yaparak, sağ üstteki alan "Görevler"e tıklanmalıdır. Açılacak pencerede, yeni görevin eklenebilmesi için "Görev Ekle"ye tıklanmalıdır ...
MAPI EWS

MAPI EWS Nedir Ne İşe Yarar Ne Amaçla Kullanılır?

Teknolojinin gelişim göstermesi ile birlikte MAPI EWS nedir ne amaçla kullanılır pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. İnternet önemli iletişim kaynaklarındandır. Gere iş alanlarında ...
Shopify

Shopify DNS Yönlendirmesini Yapmak Adım Adım

Sahip olduğunuz alan adını Shopify’e yönlendirmek istediğinizde hangi işlemleri gerçekleştirmeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Shopify DNS Yönlendirmesini Yapmak Adım Adım aktaracağımız bu yazımız sizler ...