En iyi ekran kayıt programları denilince birçok kişinin aklına uzun yıllardır herkes tarafından kullanılan Bandicam gibi yazılımlar gelse de aslında birçok ekran kaydı programı vardır. Bu programlardan bazıları tamamen ücretsizken, bazıları ise kayıt süresini sınırlandırarak ücretli versiyon satmaya çalışırlar.Youtuber olmanın veya Twitch üzerinden yayıncılık yapmanın her geçen yıl daha popüler hale gelmesi de ekran kaydı programlarının sayısının artmasına yol açmaktadır. Her ne kadar internetin devleri olan Google, Microsoft ve Facebook gibi şirketler bu alana yönelik bir ürün ortaya koymamış olsalar da, bu alanda ürünleri olan yazılım şirketleri de oldukça başarılı işler yapmaktadırlar.
Peki, Windows için en iyi ekran kayıt programları nelerdir? Listede ilk üç sıraya ücretsiz olanlar, son iki sıraya da ücretli olan ekran kayıt programları yerleştirilmiştir. Şimdi gelin bunlara hep birlikte bakalım.
1. OBS Studio
Ekran kaydediciler arasında en sevilen ve ünlü Youtuberların bile bazılarının kullandığı bir program olan OBS Studio, açık kaynak kodlu ve tamamen ücretsiz bir programdır. OBS Studio yazılımının bir diğer önemli özelliği de Windows bilgisayarlar üzerinden canlı yayın yapmaya yaramasıdır. Birçok önemli özelliği olan program, profesyonel videolar isteyenlerin ve canlı yayın yapanların vazgeçilmezidir.
OBS Studio programının çok sevilmesinin bir diğer nedeni ise webcam, web tarayıcı, videolar, yakalama kartları ve daha birçok görüntüyü aynı anda yakalama özelliğidir. Twitch yayıncıları ise facecam ekleme özelliğinden dolayı bu programı çok severler.
OBS Studio’nun Özellikleri:
- Video kayıt ve canlı yayın
- Açık kaynak kodlu ve tamamen ücretsiz
- Özelleştirmeler için komut dosyası ve eklentilere izin verme
- Yüksek performanslı video ve ses yakalama ve karıştırma
- Canlı facecam ve görüntü içi görüntü ekleme
- Büyük bir geçiş kütüphanesi
- Kısayol tuşlarını ayarlama
- Stüdyon modu
- Moduler kullanıcı arayüzü (Dock)
2. FlashBack Express
FlashBack Express programı, hem ücretsiz hem de ücretli versiyonu olan bir ekran kaydedicidir. Her ne kadar çok fazla bilinmese de, yüksek kaliteli çekimiyle dikkat çeken bir programdır. Ücretsiz versiyonunda da süre kısıtlaması olmayan programın ücretli sürümünden farkı video editleme, efekt ekleme ve yazı veya görüntü ekleme yapılamamasıdır. Ancak bu işlemleri zaten birçok kişi video editöründe yaptığı için bu farklar pek önemli değildir.
FlashBack Express Ücretsiz Sürümünün Özellikleri:
- Ekran ve ses kaydı
- Webcam kaydı
- Yorum ekleme
- Zaman sınırı ve filigran olmamas
- AVI, MP4 ve WMV formatlarında görüntüyü dışa aktarma (export)
3. Apowersoft Free Screen Recorder
Apowersoft ücretsiz ekran kaydedici, hem ücretsiz hem de pro sürümü olan ancak ücretsiz sürümünde de ne filigran ne de süre sınırı olan oldukça kaliteli bir kayıt programıdır. Bu programın diğer ekran kayıt programlarından farkıysa, ekran kaydedilirken metin ekleme, renkli oklar ve geometrik şekiller eklemeye de izin veren bir program olmasıdır. Özellikle kayıt sonrasında blurlatılan parola ve hesap isimleri gibi bölgeleri anlık olarak kapatma imkânı vermesi birçok yayıncı için önemli bir özelliktir.
Bu özelliklerinin yanında Türkçe bir menüsü olan uygulamayla MP4, FLV, GIF, VOB, ASF ve MPEG gibi formatlarda dışa aktarım özelliği de programın beğenilen özelliklerindendir.
Apowersoft Free Screen Recorder’ın Özellikleri:
- Kullanıcı dostu arayüz
- Tam ekran, görüntü kaydı
- Çoklu ses modu desteği
- Kayıtlarda süre sınırı olmaması
- Aynı anda webcam kaydı
- Görüntü içinde görüntü kaydı
4. Mirillis Action
Ücretsiz sürümü de olan Mirillis Action programının ücretsiz versiyonunda zaman sınırı vardır. Özellikle Youtube ve Twitch gibi platformda oyun videosu çekenler için tasarlanmış yazılım bu nedenle ücretlidir. Kullanıcı dostu arayüzü ve zengin özellikleri olan program, oyun videosu çekenler için mükemmel bir seçimdir. Programın en beğenilen özelliklerden biri, oyun kaydı sırasında aynı zamanda bilgisayar masaüstünün, mikrofon ve web kamerasının da kaydını alabilmesidir.
Programın bir başka özelliği ise kare hızını başlatma, kontrol etme, duraklatma seçenekleri de dâhil olmak üzere oyun ve ekran kayıtlarını izleme ve kontrol etmeyi sağlayan ücretsiz bir Android uygulamasının olmasıdır.
Mirillis Action’un Özellikleri:
- Greenscreen modu
- Popüler yayın sitelerine canlı yayın akışı
- Zaman kayması kaydı
- Ses kaydı
- Optimize edilmiş video oynatıcı
- Slow motion efektleri
- Ücretsiz Android uygulaması
5. Camtasia Studio
Bandicam programından sonra, özellikle Türkiye’de, en çok bilinen ve kullanılan programlardan biri de Camtasia Studio’dur. Tamamen ücretli olan Camtasia Studio denemek isteyenler için, belirli bir süresi olan, free trial sürümün indirilebilmesine olanak tanımaktadır.
Kullanımı kolay ve kullanıcı dostu arayüze sahip bir program olan Camtasia, aynı zamanda oldukça profesyonel işler için de kullanılabilecek bir yazılımdır. Programda çok sayıda efekt, geçiş ve animasyonlar vardır.
Programı kullananların çok sevdiği bir özelliği ise, ses efektleri ve telifsiz müzik kütüphanesinin olmasıdır.
Camtasia Studio’nun Özellikleri:
- Windows’ta ekran kaydı
- Webcam kaydı
- Eşzamanlı ses ve video kaydı
- Dâhili video editörü
- Görüntü içinde görüntü oluşturma
- Videolara eklenebilen etkileşimli testler
- Telifsiz müzik ve ses efektleri kütüphanesi
Bir yorum bırakınız...