HDD, manyetik alandan etkilenebilen mekanik bir depolama birimi. Geliştirildiği 1950’li yıllardan bu yana halen kullanımda olan ve gelişmesine devam eden HDD’ler, SSD’lerin kullanımı artmış olsa da yoğun bir şekilde kullanılmaya devam ediyor. HDD, yapısı itibariyle yüksek hızlara ulaşamadığı için günümüzde daha iyi diskler HDD’nin yerini alsa da HDD, yüksek depolama ve düşük fiyat avantajıyla tercih ediliyor.
HDD Tarihi
İlk elektronik bilgisayarlar çıktığında o dönemde henüz bilgisayarlarda depolama birimi bulunmuyordu. Bilgisayarların görevi genel olarak matematiksel işlemler yapmaktı. Delikli kartlar ile kullanılan bu makineler 1950’li yıllara doğru artık gelişme yaşamaya başladı. Depolama birimi bilgisayarlarda bir ihtiyaç haline gelmeye başlamıştı. Henüz sabit disklere geçiş yapılmadan önce manyetik şerit veya manyetik davul isminde bir donanım kullanıldı. Bu oldukça yavaş bir aygıttı. Bir sözcük yaklaşık 5.000 saniyede okunuyordu.
1956 yılına gelindiğinde IBM, 305 RAMAC isminde dünyanın ilk harddiskini geliştirdi. 5 MB depolama birimine sahip olan bu cihaz oldukça büyüktü. 1973 yılında IBM 3340 Winchester karşımıza çıktı. Bu model 30 MB boyuta sahipti. O zamanlar üretilen modeller kalın metal parçalarına sahip olurken taşınması da zordu. 80’li yıllarda artık HDD’ler daha ince hale gelirken aynı zamanda daha yüksek boyuta sahip diskler de ortaya çıktı. 1985 yılında CD sürücüsü boyutunda 1,6 inçlik sabit disk üretildi. 1987 yılına gelindiğinde ise 500 MB’lık disk karşımıza çıktı.
İlgili: HDD ve SSD Arasındaki Fark Nedir?
HDD tarihi 90’lı yıllarda gelişme hızını daha da arttırdı. 90’lı yıllara kadar 1 GB’ın altında kapasiteler yaygın olarak kullanılırken artık 90’lı yıllara gelindiğinde 1 GB’ı geride bırakan kapasiteler 100 GB’a yaklaşmaya başlamıştı. 1998 yılında 25 GB’lık sabit disk piyasada yer edinirken 1999 yılında 73 GB’lık disk müşterilerin karşısına çıktı. 2000’li yıllarda HDD teknolojileri gelişmeye devam etti. 2007 yılında 1 TB HDD piyasada bulunmaya başlarken 2008 yılında 2 TB, 2015 yılında 10 TB diskler yer almaya başladı. Günümüzde 20 TB HDD de bulunuyor. HDD’ler de artık tarih oluyor. SSD depolama birimleri hızla HHD disklerinin yerini almaya başladı.
Sonlara doğru sanki biraz kısa kesilmiş gibiydi ama yine de yararlı bilgi için teşekkürler.