HDD (Hard Disk Drive), bilinen geleneksel klasik sabit hard disklerdir. SSD (Solid State Drive), verilerinizi depolamak için mekanik parçalar yerine bellek yongalarından ve dahili devrelerden faydalanan hard disklerdir. Hem SSD’ler hem de sabit diskler aynı işi yapar.
SSD’lerin en büyük avantajı, hızıdır. Geleneksel sabit disklere göre SSD’li bir bilgisayar çok daha hızlı çalışır. Bilgisayarınızı hangi amaçla kullanırsanız kullanın SSD’nin farkını sıkça hissedersiniz. Flash diskler ve telefon tablet gibi cihazların sürücüleri SSD’dir. SSD’ler daha pahalıdır.
HDD ile SSD arasındaki farklar nedir?
- SSD’ler 400-500 MB/s okuma yazma hızına sahipken, HDD’ ler 30-80 MB/s okuma yazma hızına sahiptir.
- SSD’ler HDD’lere göre daha hızlıdır ve hissedilen en büyük farktır.
- SSD’ler ortam sıcaklığından etkilenmezler.
- SSD’lerde dönen diskler yoktur.
- HDD’ler genel anlamda darbelere ve düşmelere karşı hassastır ve bu durumlarda hemen arıza yaparlar. SSD’lerin hareketli parçası olmadığı için bu durumlara karşı arıza yapma durumları yoktur.
- SSD’ler daha pahalıdır. 1 TB dahili 2.5 inçlik sabit sürücü fiyatı 40 ila 50 dolar arasındayken aynı kapasitede bir SSD 250 dolardan başlar.
- HDD’ler çok fazla ve hareketli parçadan olduğu için ses yapar. SSD’ler mekanik olmadığı için neredeyse hiçbir gürültü oluşturmazlar.
- SSD’ler yeni teknoloji HDD’ler eski teknolojidir.
Genel olarak bakıldığında SSD’ler güzel bir seçenek ama pahalı bir seçenektir. SSD’ler fark edilecek derecede hızlı, sağlam kullanışlı cihazlardır ve şuan fiyatlarından dolayı kullanılmasalar da geleceğin depolama sürücüleridir. Şuan için USB ve telefon ve tablet gibi cihazlarda kullanılmaktadır. Maddi imkan varsa bilgisayarda işletim sistemini SSD sürücüye yüklemek bilgisayarın performansını çok fazla arttıracaktır. Verileri de ayrı bir HDD’de depolama olarak kullanmak iyi bir fikir olur.
Bir yorum bırakınız...