Neden Javascript öğrenmeliyiz? Sorusu özellikle son yıllarda sanal dünyada sıkça tekrarlanan bir soru haline geldi. Bunun nedenlerine değinmeden önce konunun daha net anlaşılabilmesi için Javascript nedir? Sorusunun yanıtına kısaca değinmemiz gerekir.
Javascript dilini tanımlamak için kısaca şöyle demek mümkündür: Genellikle bir web sitesine dinamik özellikler eklemek için kullanılan bir script dilidir. Örneğin, bir web sitesi için slider menü yapılacaksa ya da bir yazının görünmesini sadece bir butona tıklayarak açılan bir pop-up ile sağlanması isteniyorsa mutlaka site kodlanırken Javascript kullanılması gerekmektedir. Çünkü HTML ve CSS sadece durağan görünümler oluşturabilen script dilledirler.
Bu noktada script dili ve programlama dilinin ne olduğuna kısaca bakmamız gerekmektedir. Programlama dilleri, tasarımdan ziyade bizlerin göremediği ve arka planda çalışan Asp.NET veya Java gibi dillerdir. Script dilleri ise, kodlamanın görünen yüzüdür. Örneğin bir web sitesinde butonların üzerine gelince butonun farklı renk olması veya web sitesi tasarımında hangi öğenin sitenin neresinde duracağı gibi işlemler ise script dilleri olan HTML, CSS ve Javascript dilleriyle gerçekleştirilir.
İşte kafa karışıklığı da genellikle bu noktada başlar. Javascript de HTML ve CSS gibi script dili olarak tanımlanır; ancak yapabildikleriyle Javascript bir programlama dili gibidir. Peki, o zaman neden programlama yaparken Javascript kullanılmıyor? Bunun nedenlerinden biri Javascript’in, PHP ve Asp.NET gibi diller zaten var olduğu için, daha çok HTLM ve CSS’e destek olarak kullanılmasıdır. Bir diğer nedeni de uzun yıllardır Javascript kodları için web tarayıcılara (derleyici olarak) gereksinim duyulmasıdır. Ancak bu durum son yıllarda hızla değişmiştir.
Günümüzde Javascript’in, script dili özelliğini korumakla birlikte, kullanım alanı farklılaşmış ve gelişmiştir. İşte bu gelişim Javascript’i script dillerinin destekçisi konumundan çıkartarak son 5 yılın en önemli yazılım dillerinden bir tanesi haline getirmiştir.
Javascript dili uzun yıllardır web siteleri ve web tarayıcıları üzerinde çalışmasıyla ön plandayken, Javascript dili kullanılarak oluşturulan yeni programlar sayesinde Javascript bir programlama diline dönüşmüştür. Bu nedenle artık daha çok “Modern Javascript” tabiri kullanılmaktadır.
Peki, Modern Javascript nedir? Javascript’in bu şekilde anılmasının en önemli nedeni Nodejs’tir. Nodejs ise, Javascript temelinde geliştirilmiş olan bir derleyici programdır. Nodejs programının görevi, Javascript kodlarını makine kodlarına çevirmektir.
Biraz daha açmak gerekirse: Nodejs yokken Javascript kodları sadece Google, Firefox ve Opera gibi web tarayıcılar sayesinde makine koduna çevrilebilirken; Nodejs sayesinde artık herkes, Nodejs kurarak, kendi kişisel bilgisayarında Javascript kodlarıyla yazabilir. Bir anlamda Nodejs, web tarayıcıları aradan atmıştır. Bunun anlamı ise, Javascript’in artık, tıpkı Java ve PHP gibi, sunucu tabanlı bir dile dönüşmüş olmasıdır.
Neden Javascript öğrenmeliyiz? Sorusu için bir diğer önemli cevap ise şudur:
Javascript’in geçirmiş olduğu değişim, bazı dillerin öğrenilmesini de gereksiz kılmıştır. Bu dillerden bazıları Kotlin, Java ve Swift gibi dillerdir. Bunun sebebi ise, Javascript temelli olan Angular ve React kütüphaneleri sayesinde sadece Javascript kodları kullanılarak, mobil uyumlu ve tıpkı bir mobil uygulama gibi çalışabilen web siteleri oluşturmanın mümkün hale gelmesidir. İşte Javascript’in geçirdiği tüm bu gelişimler, günümüzde bu dili en popüler ve rağbet gören yazılım dillerinden biri haline getirmiştir.
Bir yorum bırakınız...