Kira sözleşmesi, hiç kuşkusuz günümüzün en önemli konularından biri olarak kabul edilir. Üç farklı bölümden oluşan bu sözleşme, kiracı ve mülk sahibi arasında özel olarak yapılır. Özel olarak yapılan bu sözleşme ile birlikte hem kiracının hem de mülk sahibinin hakları güvence altına alınmaktadır.
Tüm bunların yanı sıra yapılacak olan bu sözleşmeler, herhangi bir tarih belirtilmedi ise genellikle 1 yıldır. Bu sürenin ardından fesih işlemleri gerçekleştirilmezse, sözleşme otomatik olarak 1 yıl daha uzar. Peki kira sözleşmesi nedir, nasıl yapılır, nelere dikkat edilmelidir? İşte hem mülk sahipleri hem de kiracılar tarafından merak edilen bu soruların yanıtları…
Kira Sözleşmesi Nedir?
Kira sözleşmesi, kiracıları ve mülk sahiplerini güvence altına alan özel bir sözleşme türüdür. Hemen hemen her yerde kolaylıkla bulunabilen bu sözleşmeler, kırtasiyelerden temin edilebilmektedir. Ayrıca, avukatlar vasıtasıyla da özel sözleşme maddeleri oluşturmak mümkündür.
Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
Kira sözleşmesi, her iki tarafın karşılıklı anlaşarak yapacağı işlerden biridir. Sözleşme içerisinde mutlaka istenilen maddeler kesin bir dille belirtilmelidir. Ayrıca, sözleşme süresinin de net bir şekilde yazılması tavsiye edilmektedir. Gayrimenkul sahibi, sözleşmenin bitmesine 15 gün kala fesih işlemlerini başlatabilir.
15 Gün içerisinde başlanan fesih işlemleri ile birlikte kiracılarda belirlenen süre içerisinde bulunduğu gayrimenkulü boşaltmalıdır. Gayrimenkulün boşaltılmaması durumunda ise gayrimenkul sahibi olan kişiler, yasal haklarını kullanabilmekte ve tahliye davası açabilir.
Kira Sözleşmesi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Kira sözleşmesi yapılırken dikkat edilmesi gereken birtakım önemli hususlar mevcuttur. Bu hususlar ise şu şekildedir;
- Kira kontratında mutlaka yapılacak olan zammın hangi ölçüde gerçekleştirileceği yazılmalıdır.
- Kira kontratı, mutlaka tam ve eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır.
- Yapılacak olan bu sözleşmede adres bilgileri doğru bir şekilde yazılmalıdır.
- Kira kontratında mutlaka kiranın ne zaman ve nereye yatacağı açıkça belirtilmelidir.
- Ayrıca, kira kontratında sözleşme başlangıç ve bitiş tarihleri de yazmalıdır.
- Tüm bunların yanı sıra evde bulunan araç gereçlerin listesi çıkarılmalı ve sözleşmede çalışır bir şekilde kiracıya teslim edildiği belirtilmelidir. Bu hususların artından hem kiracı hem de gayrimenkul sahibi sözleşmeyi imzalayarak 1’ er kopyasını almalıdır.
Bir Yıllık Kira Sözleşmesi Bitince
Kira sözleşmelerinin süresi aksi belirtilmediği sürece bir yıldır. Bir yılın ardından bu sözleşme otomatik bir şekilde uzayabilir. Fakat, gayrimenkul sahibi sözleşmenin bitmesine 15 kala fesih işlemlerini başlatabilmekte ve kiracısına eve boşaltması için ihtarname yollayabilir.
Sözleşme Olmadan Ev Sahibi Kiracıyı Çıkarabilir Mi?
Sözleşme olmadan ev sahipleri, kiracılarını çıkarabilir. Fakat, kiracılarını çıkarabilmek için mutlaka haklı bir sebepleri olmalıdır. Bu sebeplerin bazıları ise şu şekildedir; Kiranın ödenmemesi, kiranın gecikmeli yatırılması, evde yapılacak olan genel tadilat, evin yıkılması veya ev sahibinin kalacak yerinin olmaması haklı sebeplerden yalnızca bazılarıdır.
Yeni Ev Sahibi Kiracıyı Evden Çıkarabilir Mi?
Yeni ev sahibi, gayrimenkul içerisinde bulunan kiracıyı çıkarabilir. Kiracıyı çıkarabilmek için öncelikli olarak ihtarname çekilmelidir. İhtarnamenin çekilmesiyle birlikte kiracı da en geç 6 ay içerisinde evi boşaltmalıdır.
Tahliye Davası İlk Celse de Biter Mi?
Kiracılara yönelik açılan tahliye davası, genellikle ilk celse de bitebilr. Fakat, davanın ilk celse de bitebilmesini sağlayabilmek için mutlaka gerekli kanıtları mahkemeye sunmalısınız. Gerekli kanıtları eksiksiz bir şekilde mahkemeye sunduysanız, tahliye davanız kısa süre içerisinde sonuçlanacaktır.
Hangi Durumlarda Kira Kontratı Geçersiz Sayılır?
Kira kontratı, bazı durumlarda geçersiz sayılabilir. Bu durumlardan biri de hiç kuşkusuz imza aşamasıdır. Eğer, kira kontratında başka bir kişinin imzası varsa, bu kontrat otomatik olarak tamamen geçersiz sayılacaktır.
On Yıllık Kiracının Tahliyesi Ne Kadar Sürer?
Gayrimenkul sahipleri, 10 yıllı geçiren kiracılarını herhangi bir sebep göstermeden tahliye edebilir. Tahliye işleminin yerine getirilmesi için mutlaka resmi olarak kiracıya ihtarname çekilmeli ve evi boşaltması için belirli bir süre tanınmalıdır.
İki İhtar Alan Kiracıyı Hemen Çıkarılabilir Mi?
Kira sözleşmesi kapsamında iki ihtar alan kiracıya tahliye davası açılabilir. Tahliye davası açmadan önce mutlaka ihtarname gönderilmesi gerekmektedir. İhtarnameye rağmen herhangi bir ödeme yapılmaması durumunda ise ev sahibi yasal yollara başvurarak tahliye işlemini gerçekleştirebilir.