Fotoğraf düzenleme işlerine başladıysanız karşınıza çıkan elbette ilk olarak Adobe Photoshop olacaktır. Biraz daha araştırdığınızda yine Adobe ürünü olan Adobe Lightroom ile de karşılaşırsınız. Peki Aynı firmaya ait bu iki Adobe yazılımı Adobe Lightroom ve Adobe Photoshop arasındaki fark nedir? Photoshop ve Lightroom özelliklerini yakından incelediğnizde her ikisinin de birbirinden tamamen farklı uygulamalar olduğunu göreceksiniz.
Lightroom ve Photoshop Ne İçin Kullanılır?
Photoshop ve Lightroom arasındaki en büyük fark, yaptıkları işteki amaçlarıdır. Photoshop, raster grafik düzenleme uygulaması olarak hayata başlarken, artık her türlü grafik düzenleme ve tasarım için bir endüstri standart haline gelmiştir. Photoshop yalnızca mevcut fotoğrafları işlemekle kalmaz, aynı zamanda sıfırdan bir fotoğraf oluşturmak için de kullanılabilir. Photoshop, bir grafik düzenleyici olarak tasarlanmıştır ve grafik oluşturma ve düzenleme ile ilgili çok sayıda aracı vardır.
Lightroom, yalnızca fotoğrafların RAW görüntü formatında dönüştürülmesi ve düzenlenmesi için ve fotoğraflarını geliştirmek isteyen profesyonel fotoğrafçılar için kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Adobe Lightroom Nedir ve Ne İçin Kullanılır?
Lightroom özünde bir RAW dosya dönüştürücüsüdür, ancak aynı zamanda dosyaları düzenleme ve fotoğrafları yönetmeye de olanak tanır. Ancak, Photoshop’tan farklı olarak Lightroom’da herhangi bir tasarım aracı yoktur. Bu nedenle, Photoshop’un grafik tasarımcıları tarafından raster grafikler oluşturmak ve işlemek için kullanılması amaçlanırken, Lightroom, RAW fotoğraf dosyalarını dönüştürmek ve geliştirmek isteyen fotoğrafçılara yöneliktir. Lightroom’da fotoğrafın orijinalliğini bozmadan ışık, contrast gibi profesyonel ayarları toplu olarak yapabileceğiniz bir programdır.
Lightroom, Photoshop’un Yapamayacağı Ne Yapar?
Lightroom, Photoshop’tan daha basit bir araç gibi görünebilir, ancak bunun nedeni tasarımdan ziyade iş akışı etrafında oluşturulmuş olmasıdır. İşte Lightroom’da bulacağınız ancak Photoshop’ta bulamayacağınız ana özelliklerden birkaçı.
Toplu Düzenleme
Yapmak istediğiniz bir değişikliği tüm fotoğraflarda toplu halde yapabilirsiniz. Lightroom, toplu fotoğraf düzenleme konusunda zaman kazandırır. Uygulama aynı anda birden fazla fotoğrafa toplu düzenleme uygulamakla kalmaz, kaydedilen ön ayarları fotoğraflara uygulayabilir.
Tahribatsız Düzenleme
Bir fotoğrafı düzenledikten her zaman orjinal fotoğrafa geri dönüş yapabilirsiniz. Lightroom’da orijinal fotoğrafı asla kaybetmezsiniz. Lightroom “tahribatsız düzenleme” adlı bir araç sunar. Bir fotoğrafta her değişiklik yaptığınızda, Lightroom bir yedek oluşturur. Böylece, bir fotoğrafı ne kadar düzenlerseniz düzenleyin, her zaman bir önceki aşamaya geri dönebilir ve dosyayı kurtarabilirsiniz.
RAW Düzenleme
Lightroom esas olarak bir RAW dosya editörüdür, bu nedenle, fotoğraf çekimlerini RAW formatında alırsanız, belirli bir araca ihtiyaç duymadan bunları hemen işleyebilirsiniz. RAW dosyalar, genelde profesyonel fotoğraf makinelerinde yer alan bir formattır. RAW, fotoğrafın en orjinal ve ham halidir. Photoshop, Adobe Camera RAW adında ek bir eklentiye sahip olmanız gerekir. Photoshop’da bu tür dosyalar fotoğraf düzenleyici olarak çalışmaz. Lightroom herhangi bir eklentiye ihtiyaç olmadan RAW dosyalarını düzenler. RAW dosyalarını düzenlemek Lightroom’un ana görevidir.
Photoshop, Lightroom’un Yapamayacağı Ne Yapar?
Photoshop, özellikleri en üst düzeyde paketleyen inanılmaz derecede güçlü bir görüntü oluşturma ve düzenleme aracıdır. Photoshop’un Lightroom’da olmayan özelliklerden birkaçı.
Geniş Araç Seti
Photoshop’un çok sayıda araca sahip olduğu inkar edilemez. Bu araçlar, Photoshop’a Lightroom’a göre genel bir avantaj sağlar. Lightroom, fotoğraf düzenleme görevlerini gerçekleştirmek için harika olsa da, Photoshop herhangi bir fotoğrafı düzenleyebilir ve metin veya diğer grafikler gibi bir fofoğraf eklemeler yapmak için kullanılabilir. Sıfırdan tamamen yeni, benzersiz bir fotoğraf oluşturmak için bile kullanılabilir.
Katman Düzenleme
Photoshop, çok fazla fotoğraf, metin ve farklı nesneleri bir araya getirerek sıfırdan fotoğraflar oluşturur. Bir fotoğrafı, başka bir fotoğraf üzerine kopyalayarak yapıştırabilirsiniz. Photoshop her bir fotoğrafı ve yeni eklenen nesneyi yeni bir katman olarak tanır. Farklı efektler elde etmek için bu katmanları ayrı ayrı düzenleyebilirsiniz.
Birleştirme
Photoshop’un birleştirme araçlarıyla, fotoğrafların herhangi bir yerinden parçacıklar alabilir ve bunları, fotoğrafınızı bozuk olduğunu düşündüğünüz kusurların üzerine yerleştirebilirsiniz. Tamamen ayrı görüntülerden öğeler bile alabilir ve bunları birleştirme amacıyla kullanabilirsiniz.
Ayrıntılı Düzenleme
Photoshop o kadar güçlüdür ki, bir fotoğrafın en küçük ayrıntılarını düzenlemek için kullanılabilir. Piksel düzeyinde çalışır, bu nedenle fotoğrafta bir piksel genişliğinde bir benek olsa bile Photoshop bununla başa çıkabilir. Lightroom bu derece düzenleme yeteneğine sahip değildir.
Lightroom ve Photoshop Karşılaştırma
Lightroom ve Photoshop’u bir karşılaştırmaya sokmak aslında yanlıştır. İki programın bir birinden farklı amaçları vardır. İki program birbirini tamamlar, böylece Lightroom’u kullanarak fotoğraflarda toplu düzenlemeler yapabilir, ardından Photoshop ile ayrıntılara odaklanabilirsiniz.
Bir yorum bırakınız...