Tarih ve kültür gezisine önem veren kişiler için oldukça önemli olan müze kartı, insanlar için pek çok avantaj sağlar. Geçmişine ve tarihine önem veren gezginler için avantaj dolu gezi imkânı sunan müze kart nerelerde geçerli denir ise Türkiye’de yer alan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olan tüm müze ve ören yerlerinde geçerli olup buraların ücretsiz gezilmesini sağladığı gibi geçmiş tarihlere de keyifli bir yolculuk başlatır.
Bazı insanlar için tatil daha çok deniz ve güneş anlamına gelir iken bazı insanlar için de tarih ve geçmiş uygarlıklar daha önemli olur. Geçmiş tarihlerin yaşantılarını, inançlarını ve zevklerini anlayabilmenin yolu da bu tarihleri koruyan ve geleceğe taşıyan müze ziyaretlerinden geçer. Müze kart ne ise yarar sorusu için de bu müzeleri 1 yıl süresince sınırsız ziyaret etme imkânı tanır şeklinde cevap verilir.
Müze Kart Nedir?
Medeniyetler beşiği olan Türkiye topraklarında yüzyıllardır pek çok medeniyet kurulmuş ve buna bağlı olarak pek çok eser, kilise ve antik kent oluşturulmuştur. Seneler içinde tüm bu eserler müzeye çevrilmiş ve insanların ilgisine sunulmuştur. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulan müze kartı, ülkemizde bulunan tüm müzelerin ücretsiz olarak gezilmesini sağlar.
Müze gezmesini seven ve kendi tarihinde yolculuk yapmak isteyen kişilerin sıklıkla sorduğu sorulardan biri olan müze kart nereden alınır sorusu için; kişi kart basım istasyonlarından temin eder. Bunun için kişinin kendine ait olan T.C. kimlik kartını ibraz etmesi ile temin edilir. Web sitesi üzerinden de www.muzekart.com adresinde istenilen bilgilerin girilmesinin ardından kredi kartı ödemesinin gerçekleşmesi sonucunda kart alınabilir.
Sistemin onay vermesinin ardından belirtilen adrese 5 gün içinde gönderilir. 300’ü aşkın müzelerin 1 sene boyunca ücret ödenmeden gezdiren, farklı pek çok kültür ve tarihe yolculuk başlatan bu kart ayrıca gidilen müzenin girişlerinden de temin edilebilir. Müze kartı öğrenci kartının ibrazı ile ödeme tutarı da yarı yarıya düşer.
Müze kartı Avantajları
Türkiye’deki pek çok müzenin ücretsiz gezilmesini sağlayan müze kartı ayrıca 17 yaş ve altı tüm genç ve çocuklar ile 65 yaş ve üzeri kişilere ücretsiz verilir. Şehit ve gaziler ile onların eş ve çocukları, basın kimlik kartı bulunan kişiler ve Kültür ve Turizm Bakanlığındaki çalışanlar da kartı ücretsiz temin eder.
İstanbul içinde yaşayanlar için de İstanbul dışından gelenler için de İstanbul’un pek çok noktası çok özeldir. İstanbul gibi özel bir şehirde de müze kartı
İstanbul’da; Topkapı Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Yıldız Sarayı, Fethiye Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Rumeli Hisarı, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Galata Mevlevihane’si, İslam Bilim Ve Teknoloji Müzesi ile Büyük Saray Mozaikleri Müzesi şeklindedir.
Kart ile Dolmabahçe Sarayı, Yerebatan Sarnıcı ve Galata Kulesi gezilemediği gibi Topkapı Sarayının Haremlik bölümü için de ek bilet ödemesi yapılması gerekirken pek çok müzeye ücretsiz giriş yapılmasını sağladığı gibi bazı özel müzelere de indirimli olarak girilmesini sağlar. Bu müzelerden bazıları;
- Rahmi Koç Müzesi
Türkiye’nin en büyük müzelerinden birisi olan Rahmi M. Koç Müzesi İstanbul’da bulunur. Ücretli bir girişe sahip olan bu müzeye %20 indirimden faydalanarak giriş yapılır.
- Sakıp Sabancı Müzesi
Müze Kart sahipleri için geçerli olan %10’luk indirim ile kart sahipleri müzeyi daha ekonomik koşulda gezebilir.
- Harbiye Askeri Müzesi
İstanbul Harbiye’de bulunan Askeri Müze de müze kart sahiplerine %20 indirim hakkı sağlar.
- İstanbul Şehir Hatları
İstanbul boğaz gezileri de ayrı olur. Boğazın maviliğini Beşiktaş, Eminönü, Ortaköy’den yola çıkarak izlemek mümkün olur. Müze kart sahiplerinin bu noktada yapılan kısa boğaz turlarında %25, uzun boğaz turlarında da %20 indirim hakkı bulunur.
- Devlet Tiyatroları
Devlet Tiyatrolarında sergilenen tüm oyun ve etkinlikler geçerli olmak sahiplerine %40 indirim vardır
Daha iyi bir gezgin olmayı mümkün hale getiren müze kartı, müze girişleri sırasında sıra beklemenin de önünü alır. Hiç sıra beklemeden giriş yapılması ile gidilen yerde daha fazla vakit geçirilmesini sağlar. Bu kart olmadan ise bir müzeye girmek için hem sıra beklemek hem de giriş ücreti ödemek gerekir.