Ampulü bulan ve ampulün patentini alan kişi olarak tarihe geçen Thomas Edison, ampulün yanı sıra pek çok başka buluşlara imza atmış ve bilim dünyasına büyük fayda sağlamıştır. Geçtiğimiz yüzyılın en önemli mucitlerinden biri olan Thomas Alva Edison’un bilime katkıları daha çocukluk yıllarında başlamıştır. Mucit, çocukluk yılları da dâhil olmak üzere bütün hayatını bilime ve yeni buluşlara adamıştır.
Thomas Edison Kimdir?
1847 yılında Amerika Ohio şehrinde doğan Amerikalı mucit ve iş adamı olan Thomas Edison, dikkat eksikliği ve hiperaktivite nedeni ile okulda başarısız olmuştur. Bu başarısızlık sonucunda öğretmenleri Edison’un ailesine ‘’bu çocuktan birey olmaz’’ demişlerdir. Yaşıtlarına kıyas ile daha geç yaşta konuşmaya başlamış ve bunun sonucunda okuldan uzaklaştırılan mucit, evde annesinden eğitim almaya başlamıştır.
Edison, annesinin eğitimi ile kitaplar okumaya başlamış ve evlerindeki bir oda kimya laboratuvarı haline getirilmiştir. Fizik ve kimya alanlarına da 10 yaşında iken yönelmeye başlamıştır. Telgraf aleti yapan ve Mors alfabesini öğrenen Edison, 12 yaşında ailesine maddi destek sağlamak için tren garında gazete ve şeker satmış, pazarda yük taşımıştır.
Thomas Edison İcatları Nelerdir?
Dünyada buluşları ile en çok patent alan mucitlerden biri olan Thomas Edison, doğduğu ülke Amerika dâhil yanı sıra Fransa, Almanya ve İngiltere gibi ülkeler tarafından da patentleri onaylanmıştır. Ünlü mucit sadece icat etmekle kalmamış girişimcilik yaparak büyük başarı elde etmiştir. Kendi buluşlarını ticarileştirerek muazzam bir servete sahip olmuştur.
Sinema makinesi, karbonlu mikrofon, elektrikli otomobil bataryası ve gramofon icatları ile adından söz ettiren Thomas Edison’un insanlık adına en faydalı icadı şüphesiz ki ampul olmuştur. Gelecekteki başarısı ile ilgili sinyalleri daha çocuk yaşta veren Thomas Edison
1868 yılında elektrikli oy makinesini icat etmiş ve makinenin patentini almıştır. Sesli telgraf üzerinden araştırmalarını sürdürmüştür. Telefonun adımını da karbondan iletici eklemesi ile atan mucit, 1877 yılında da ses kayıt cihazında pek çok gelişme sağlamıştır. 1869 yılında New York’a gidip şansı açılan mucit, burada borsa şirketinde çalışmaya başlamıştır.
Borsa şirketinde çalışırken aynı anda dört telgraf çekebilen cihaz yapması ile buluşun patentini almış ve buluşu 40000 dolara satarak ilk ciddi parasını kazanmıştır.1876 yılında dünyanın ilk Endüstriyel Araştırma Laboratuvarı kurmuş. Otomatik tekrar eden telgraf cihazını da bulan mucit ayrıca 1879 yılında karbon flamanlı olan elektrikli ampulünün de icadını yapmıştır.
Florida’dan kışlık bir ev yaptırdıktan bir süre sonra aynı bölgeye otomobil sanayi devlerinden Henry Ford taşınmıştır. Bu şekilde ikilinin ömür boyu sürecek arkadaşlıkları da başlamıştır. İki evlilik geçiren mucit, hayatı boyunca hep çalışmış ve üretmiştir.