Windows 10’da bilgisayar açılırken 0xc0000225 hatası yaygın hatalardandır. Bu hata, PC’nin önyükleme yapmasını engeller. Bu makalede Windows 10’da 0xc0000225 hata kodunu nasıl düzelteceğimize bakacağız.
Hata Kodu 0xC0000225 Nedir?
PC’nizi açtığınızda bu hata kodunu görürseniz; Windows, bilgisayarınızın onarılması gereken ve belirsiz bir hata oluştuğunu belirten bir mesajla görüntüler. Bazen aynı zamanda gerekli bir cihazın bağlı olmadığını veya erişilemediğini de belirtir.
Microsoft Windows, önyükleme için doğru sistem dosyalarını bulamadığında bu hatayı verir. Bu önemli bilgiler Önyükleme Yapılandırma Verileri veya BCD olarak bilinir.
Windows 10 Yükleme Disketi Oluşturma
Diğer önyükleme hataları gibi, bu sorunu Windows içinden çözemezsiniz. Windows 10 kurulum diski elinizde olmalıdır. Eğer elinizde yoksa İnternet’ten Windows 10 disk yansımasını indirerek DVD’ye yazdırabilir ve flash diske oluşturabilirsiniz. Windows diskini bilgisayarınıza taktıktan sonra ön yüklemeyi çalıştırmalısınız. Windows disketinden ön yükleme yapmadan aşağıdaki işlemleri yapamazsınız.
Windows Otomatik Onarım
Öncelikle, Windows 10’un yerleşik sorun gidericisini denemek gerekir. Bu, sistemi otomatik olarak sorunları kontrol eder ve bunları kendi başlarına düzeltmeye çalışır.
Windows 10 yükleme diskinizden önyükleme yaptıktan sonra, Windows Kurulum ekranını görene kadar bekleyin. Dil seçeneklerinizi onaylayın, ardından İleri’yi tıklayın. Şimdi yükle ekranını gördüğünüzde, bunun yerine sol alt kısımdaki Bilgisayarı onar bağlantısını tıklayın.
Bir seçenekler menüsü görürsünüz; Sorun giderme, ardından Gelişmiş seçenekler‘i seçin. Gelişmiş seçenekler menüsünden, Otomatik Onarım‘ı seçin. İşlemin devam etmesini sağlayın, ardından bittiğinde bilgisayarınızı yeniden başlatın. Normal olarak yeniden başlatmayı deneyin. 0xc0000225 hata kodu çıkmazsa, sorunu çözdünüz demektir!
SFC’yi Çalıştır ve Disk Taramalarını Denetle
Windows’un otomatik onarımı işe yaramadıysa, birkaç önemli sistemi kendiniz taratmayı deneyebilirsiniz. Bunu yapmak için, Gelişmiş seçenekler menüsünü açmak için yukarıdaki işlemi tekrarlayın, ancak Otomatik Onarım’ı seçmeyin. Bunun yerine, bir komut satırı ara birimini açmak için Komut İstemi‘ni seçin.
İlk olarak, bozuk veya eksik Windows sistem dosyalarını denetleyen ve bunları onarmaya çalışan Sistem Dosyası Denetleyicisi (SFC) komutunu çalıştırın.
sfc /scannow
Bu işlem tamamlandıktan sonra, sabit diskinizdeki hataları kontrol etmek için Disk Denetimi taramasını çalıştırın. Aşağıdaki komutu kullanarak, c: değiştirdiyseniz ana bölümünüzün harfiyle değiştirin:
chkdsk c: /r
Bu taramaların her ikisini de çalıştırdıktan sonra yeniden başlatın ve bilgisayarınızı tekrar normal olarak yüklemeyi deneyin.
BCD’yi Yeniden Oluşturun
Hala sorun yaşıyorsanız, deneyebileceğiniz bir sonraki adım BCD’yi yeniden oluşturmak için bir komuttur. Bu genellikle hataya neden olduğu için, bu sizin için hile olabilir.
Tekrar, Windows 10 yükleme medyanızdan önyükleme yapın ve Gelişmiş seçenekler menüsünü açın. Bu sefer de Komut İstemi‘ni seçin. Aşağıdaki komutları teker teker çalıştırın:
bootrec / scanos
bootrec / fixmbr
bootrec / fixboot
bootrec / rebuildbcd
İlk komut, uyumlu kurulumlar için disklerinizi tarar ve bu da “eksik” Windows kurulumunuzu bulmanıza yardımcı olabilir. Son komut, düzeltmelerden sonra Windows yüklemeleri için yeniden tarar. Bilgisayarınızı bir kez daha yeniden başlatın.
Aktif Diski Ayarlayın
Windows etkin disk bölümü değiştirmenize izin verir, böylece sisteme nereden önyükleme yapacağınızı komutlandırabilirsiniz. Bu bir şekilde yanlış olursa, Windows’u doğru bölüme işaret edecek şekilde değiştirebilirsiniz.
Windows onarım diskinizden bir Komut İstemi açmak için yukarıdan gidin. Disk Bölümü aracını açmak ve mevcut disklerinizi listelemek için aşağıdaki komutları tek tek yazınız:
diskpart
list disk
Disk 0, Disk 1 vb. Etiketli bir dizi giriş görürsünüz. Dahili sabit sürücünüz büyük olasılıkla Disk 0’dır. Her seferinde bir tane yazın, X’i 0 ile değiştirin veya HDD’nizin numarası ne olursa olsun:
select disk X
list partition
Bu ikinci komut, dahili sürücünüzdeki tüm bölümleri gösterir. Ana bölümünüz “0” olabilir; X Ardından, X’i bölüm numaranızla değiştirerek şu komutları girin:
select partition X
active
Komut İstemi’nden çıkın, yeniden başlatın ve sorununuz düzeltildi mi bakın.
Donanımı Kontrol Edin
Bu noktada, bu hatayı düzeltmek için iyi bir yazılım sorun giderme işlemi gerçekleştirdiniz. Hala önyükleme yapamıyorsanız, sabit diskinizi fiziksel sorunlar için kontrol etmeyi düşünmelisiniz.
Sürücü kablosunun hasar görmediğinden emin olun ve mümkünse tekrar yerleştirin. Bilgisayar marka modeline bağlı olarak, sürücü sorunlarını kontrol edebilecek bazı yerleşik tanılama testlerine de sahip olabilirsiniz.
Sistem Geri Yükleme’yi veya Windows’u Yeniden Kurmayı Deneyin
Bu sorun yakın zamanda başlatıldıysa, geri yüklemek için kurtarma diskinden bir Sistem Geri Yükleme’yi deneyebilirsiniz. Yükleme medyanızdan yeniden önyükleme yapın, Gelişmiş seçenekler menüsüne gidin ve Sistem Geri Yükleme‘yi seçin. Yeni bir geri yükleme noktası seçin ve Windows kişisel dosyalarınızı etkilemeden bu noktaya geri dönecektir.
Geri yükleme noktanız yoksa veya geri yükleme sorunu çözmezse, bozuk sistem dosyalarını değiştirmek ve her şeyi yeni almak için Windows’u yeniden yüklemek en iyisidir. Yani bilgisayarınızı formatlamak. Bu zaman alıcıdır, ancak bu kadar ileri giderseniz en iyisi ve son çare budur.
Kurtarma diskinizde Gelişmiş seçenekler> Sistem Geri Yükleme altında Bu bilgisayarı Sıfırla seçeneğini bulacaksınız veya marka modelinize göre kendi bildiğiniz gibi format atabilirsiniz. Fiziksek donanım arızası olmadığı sürece sorunları çözebilirsiniz.
Bir yorum bırakınız...