Türkiye’de kaç çeşit iklim var dersek, 3 ana temel iklim türü olduğunu söyleyebiliriz bunlar; Akdeniz iklim, karadeniz iklimi ve Karasal iklimdir.
Karasal iklim; İç Anadolu Karasal İklimi, Doğu Anadolu Karasal İklimi, Güneydoğu Anadolu Karasal İklimi, Trakya Karasal İklimi, Marmara geçiş iklimi gibi bölgelerine göre adlandırılmkatadır.
Bu makalede ülkemizde görülen bu üç iklimin faydaları ve zararlarından bahsedeceğiz.
Akdeniz İklimi
Yaz ayların da sıcaklığıyla bilinen ve en uzun yaz mevsimini yaşayan bölgedir. Kışları da soğuk olmasa da ılıyan havası bulunan bu bölge ciddi yağışlar almaktadır. Türkiye’nin en çok yağış alan 2. bölgesi ilan edilmiştir. Bu bölge de yağış ve sıcağın çok olduğu bilinmekte. Bu da meyve den sebze ye pek çok alanda iyi yönlerinin olduğuna işarettir.
Özellikle son yıllar da ciddi bir artış gösteren meyve ve sebze artışının iklimin tam anlamıyla yaşanmasından meydana geldiği görülmekte. İklimin sonuna kadar düzgün bir şekilde ilerlemesin de bu gibi iyi yararlarının olduğu bilinmektedir.
İklimin tek kötü tarafı yaz ayların da ciddi bir sıcaklığın olmasıdır. Aynı zaman da beklenmedik anda gelen yaz aylarında ki yoğun yağışlar da bir nebze mutsuzluk bırakabilmekte.
Karadeniz İklimi
Karadeniz bölgesi yağışıyla bilinen en çok yağış alan bölgedir. Yaz kış demeden her mevsim yağışın çok olduğu bu bölge yeşillikler adına en önemli bölge ile edilmekte. Bu bölge de yağış açısından da tarım son derece gelişmiş bir şekilde yapılabilmektedir.
Tek sıkıntısı ile yaz aylarında buz gibi denize girmektir. Deniz suyu ve hava genellikle yaz ayların da ılıman ve soğuk bir hal almakta. Özellikle yağmur yağdıktan sonra 2 gün denize zor girilir. Fakat yağmurlar da sık yapmaktadır.
Kara İklimi
Ülkemizin P’sinden fazla bölümün de gözüken bu iklim karasal iklim olarak da adlandırılır. Özellikle Ege bölgesinin iç kesimlerinden başlayarak doğrunun sınırlarına kadar uzanmaktadır. Doğunun tamamında etkili olan bu karasal iklim Güney doğu da daha da şiddetli bir hal almakta.
Ülkemiz de ki Karasal iklim 2 farklı alanda yayılım göstermekte. Sert karasal iklimi güney doğu bölgesinin resmi iklimi olarak da kabul edilmektedir. Aşırı sıcaklığı ile bilinen bu iklim bölgelerin de denizin olmaması da ciddi bir hayal kırıklığı vermektedir. Fakat ambar ürünleri açısından tarımın gelişimin de ciddi bir bölümü bulunmaktadır. Yaz ayları sıcak kış ayları da soğuğu dibine kadar yaşayan bir iklimdir. İklim alanın da 25 Milyondan fazla insan yaşamaktadır.
Bir yorum bırakınız...