Halk dilinde baş dönmesi olarak bilenen vertigo önemli sağlık sorunları arasında yer alır. Vertigo nedir? Sorusuna tıbbi olarak verilen cevap; vücudun denge sistemlerinden yanlış uyarılar gelmesi ile meydana gelir.
Ayrıca doğru uyarıların yanlış algılanmasıyla ortaya çıkan dengesizlik halidir. Bazı uzmanlar tarafından yapılan bilgilendirmelere göre vertigonun bir hastalık olmadığını ve altında yatan bir hastalığın belirtisi olabileceğini söylüyorlar.
Vertigo, baş dönmesinin aksine sizin sabit olup etrafınızdaki her şeyin döndüğü hissini veren bir durumdur. Genel olarak vücudumuzun dengesinin sağlanmasında birçok organ birlikte çalışır. Bu organları etkileyen hastalıkların birçoğunda vertigo ortaya çıkabilmektedir.
Vertigo Nedenleri Nelerdir?
Vertigo hastalığı genel olarak yoğun iş stresi nedeniyle ortaya çıkabileceği gibi stres olmadan da birtakım hastalıklardan dolayı da ortaya çıkabilir. Vertigonun ilk nedeni arasında migren yer alır. Ayrıca aniden pozisyon değiştirilmesi, iç kulak iltihabı ve iç kulakta sıvı birikmesi de nedenleri arasında yer alır.
Vertigo neden olur? Sorumuzun cevabına baktığımız zaman genelde şu durumlarda bu hastalık ortaya çıkar.
- Kasların koordinasyon bozukluğu,
- Epilepsi,
- Çoklu skleroz,
- Tansiyon düşürücü ilaçlar,
- Dengeyi sağlamaya yardımcı sinirlerin büyümesi,
- Migren ağrıları,
- Ani pozisyon değiştirme,
- Üst solunum yolu hastalıkları,
- Menenjit,
- Yoğun iş temposu gibi etkenlere bağlı olarak ortaya çıkar.
Vertigo Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Vertigo belirtisi ilk olarak baş dönmesidir. Vertigo hastalığı belirtilerini anlamak için şu uygulamayı yaparak vertigo olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Şöyle ki kendi etrafınızda 2-3 dk dönün. Daha sonra ise; belinizle aşağıya eğilip başınızla yuvarlak çizin. Sonrasında 3-4 saniye sonra etrafınızdaki her şey dönmeye başlıyorsa ve kendinizi kötü hissediyorsanız vertigo belirtileri var demektir.
Vertigo Nasıl Geçer?
Vertigo oluşumunu engellemek istiyorsanız bu önerileri dikkate almanız gerekiyor. Uzmanların diğer önerisi ise; sağlıklı beslenmedir. Sağlıklı beslenme vertigo nasıl geçer? Sorusunun tam cevabıdır aslında. Sağlıklı beslenmek için doğal ve organik ürünler tüketmelisiniz ki bu sayede bağışıklık sisteminizin kuvvetlenmesine katkıda bulunmuş olursunuz. Bunların yanında her gün kahvaltıda yumurta yemeyi ihmal etmemelisiniz. Çünkü yumurtada birçok mineral ve Omega 3 bulunuyor.
İlgili: Demir Eksikliği Nedir? Nedenleri Nelerdir?
Vertigoya Ne İyi Gelir?
Vertigo olan kişilerin ceviz, badem, fındık ve fıstık gibi kuruyemişler yemesi gereklidir. Ayrıca protein içerikli gıdalardan beslenmeyi de ihmal etmemelisiniz. Sağlıklı bir beden için D vitamini oldukça önemlidir. Bu nedenle mümkün olduğu kadar güneşten faydalanmalısınız. Unutmayın ki vücut bir dengedir. Bu denge bozulduğunda vertigo belirtileri ortaya çıkıyor. Vücuttaki su tuz dengesini korumak içim bol bol su içmeliyiz. Ancak kahve ve çay gibi içeceklerden uzak durmalısınız.
Vertigo Hastalığı Tedavisi
Vertigo tedavisi olmak için en önemli etken hikâyeyi belirlemektir. Öncelikli bakılacak olan vertigo hastalığının neden ortaya çıktığını belirlemek gereklidir. Bazen de bir tümör nedeniyle vertigo hastalığı meydana geliyor. Bu durumda ameliyat ile tedavi uygulanıyor. Bazen vertigonun nedenlerini kesin olarak belirlenemediği durumlarla da karşılaşılıyor.
Bu durumda uzun süreli kullanılan ilaçlar eğer herhangi bir sorun ve tehlike taşımıyor ise 6 ay kadar ara verilmelisi tavsiye ediliyor. Bu durumda vertigonun devam edip etmediği incelenerek tedavi yöntemine uzman tarafından karar verilir. Vertigo nedir, neden olur, vertigo tedavisi nasıl olmalı gibi sorularının cevaplarını bu yazımızda sizlerle paylaştık. Son olarak belirtileri taşıyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.