Windows 10 bilgisayarda dosyaları sildiğinizde, harddiskten hemen silinmezler. Windows 10’da silinen dosyalar ilk etapta Geri Dönüşüm Kutusu‘na gider. Bilgisayarda dosyaları sildiniz; Ancak silinen dosyaları geri dönüşüm kutusunda göremiyorsanız, bir şeylerde hata var demektir. Bu yazımızda, Geri Dönüşüm Kutusunda neleri düzeltebileceğimize ilişkin adımları göstereceğiz.
Dosyaları Kalıcı Olarak Silen Yaygın Hatalar
Varsayılan olarak, Windows işletim sistemi silinen tüm dosyaları Geri Dönüşüm Kutusu’na gönderecek şekilde yapılandırılmıştır. Silinen dosyalarınız doğrudan Geri Dönüşüm Kutusu’na gitmiyorsa, muhtemelen çöp kutusuna gitmelerine izin vermeden silmişsinizdir. Bu sorunun birkaç nedeni vardır;
Bu işlemler silinen dosyaları geri dönüşüm kutusuna atmadan bilgisayardan tamamen siler.
- Dosyaları silerken Shift tuşunu basılı tutarak silmek
- USB flash sürücüdeki dosyaları silmek. USB’den silinen dosyalar geri dönüşüm kutusuna gitmez.
- Komut İstemi ile dosyaları silmek.
- Silinen dosya boyutu, Geri dönüşüm kutusu ayarlarında belirtilen değerden fazla ise dosya geri dönüşüm kutusuna gitmez.
Sildiğiniz dosya yukarıdaki sebeplerden biri değilse, şimdi gelin geri dönüşüm kutusu sorunları üzerinde çözümlere göz atalım.
Geri Dönüşüm Kutusunu Onar
Geri dönüşüm kutusu ayarları olduğu gibi değilse veya sildiğiniz dosya geri dönüşüm kutusunda belirtilen boyuttan fazla ise silinen dosyalar geri dönüşüm kutusunda görünmez.
Geri Dönüşüm Kutusunu Yapılandırın
Silinen dosyalarınız doğrudan Geri Dönüşüm Kutusu’na gitmediğinde, önce Geri Dönüşüm Kutusu ayarlarınızın doğru yapılandırıldığından emin olmalısınız.
- Masaüstünde, Geri Dönüşüm Kutusu simgesine sağ tıklayın ve ardından Özellikler’e tıklayın.
- Geri dönüşüm kutusu özellikleri penceresi açıldığında “Dosyaları Geri Dönüşüm Kutusu’na Taşıma. Dosyalar Silindiğinde hemen kaldır.” seçeneğinin işaretli olmadığından emin olun.
Geri Dönüşüm Kutusunun Boyut Ayarı
Geri Dönüşüm Kutusu Özellikleri penceresi, Geri Dönüşüm Kutusu’na gönderilecek maksimum dosya boyutunu ayarlamanıza izin veren özel bir boyut seçeneği içerir. Geri Dönüşüm Kutusunda belirtilen daha büyük bir dosyayı silerseniz, silinen dosya geri dönüşüm kutusuna gitmez.
- Masaüstünde, Geri Dönüşüm Kutusu simgesine sağ tıklayın ve ardından Özellikler’e tıklayın.
- Geri Dönüşüm Kutusu iletişim kutusu açıldığında, Özel boyut seçeneğinde En büyük boyut kutucuğunda mb türünden en fazla dosya boyutunu kontrol edin.
İlgili: Windows 10’da Kaybolan Geri Dönüşüm Kutusu Nasıl Geri Getirilir?
Geri Dönüşüm Kutusundaki Silinmiş Dosyalar için Saklama Süresini Ayarlayın
Silinen dosyaları doğrudan Geri Dönüşüm Kutusu’na gidebilir ancak belirli bir süre sonra geri dönüşüm kutusundan silinebilir. Geçici dosyalar için depolama ayarlarınızı nasıl yapılandırdığınıza bağlı olarak 1, 14, 30 veya 60 gün sonra Geri Dönüşüm Kutusu’ndaki dosyalar otomatik olarak silinebilir.
Windows Başlat Menüsü> Ayarlar> Sistem> Depolama. Akıllı depolama aktif ise ve Akıllı depolama altında, Akıllı depolamayı yapılandır seçeneği ile yapılandırma sayfasına ilerleyin.
Açılan pencerede, “Geçici dosyalar altında, Uygulamalarımın kullanmadığı geçici dosyaları sil” seçeneğini altında bulunan seçeneklerden 1, 14, 30 veya 60 gün sürelerini veya Hiçbir zaman seçeneğini seçerek geri dönüşüm süre yapılanmasını yapılandırabilirsiniz.
Dosyaların ve Klasörlerin Geri Dönüşüm Kutusunda Gizli Olmadığını Onaylayın
Silinen dosya ve klasörlerinizin Geri Dönüşüm Kutusu’nda görünmemesinin nedenlerinden biri, bilgisayarınızın belirli dosya ve klasörleri gizleyecek şekilde ayarlanmış olması olabilir . Bu sorunu çözmek için yapmanız gerekenler:
- Bir klasör açarak Dosya Gezginini açın, “Görünüm” sekmesini seçin . Bu sekmenin ana panelinde Seçenekler > Klasörü değiştir ve arama seçeneklerini seçin.
- Açılan pencerede “Görünüm” sekmesine tıklayın.
- Gelişmiş ayarlar kutusunda, altında “gizli dosyaları ve klasörleri” için onay kutusunu işaretleyin.
- Buradan, Korunan işletim sistemi dosyalarını gizle (Önerilen) kutusunun işaretini kaldırın.
Bilgisayarınızdaki tüm gizli dosyalar Dosya Gezgini’nde görünecektir. Sistem diskinde С: / , $ Recycle.Bin adlı gizli bir klasör bulacaksınız. Silinen dosyalar geri dönüşüm kutusu içerisinde burada depolanır. Silinen dosyalarınızın içinde olup olmadığını kontrol edin.
Geri Dönüşüm Kutusunu Sıfırlayın
Silinen dosyalarınız doğrudan Geri Dönüşüm Kutusu’na gitmiyorsa, büyük olasılıkla Geri Dönüşüm Kutunuzun ayarları bozulmuştur. Bu sorunu çözmek için Geri Dönüşüm Kutusu’nu sıfırlamanız gerekecektir.
- Windows Tuşu + R’ye basın .
- Çalıştır’a “CMD” yazın ve yönetici olarak Komut İstemi açmak için Ctrl + Shift + Enter tuşlarını kullanın.
- Komut İstemi’nde aşağıdakileri yazın:
rd /s /q C:\$Recycle.bin
Komutun Geri Dönüşüm Kutusunu sıfırlamasına izin vermek için Enter tuşuna basın . Windows 10 bilgisayarınızı yeniden başlatın ve Geri Dönüşüm Kutunuz yeniden çalışmaya başlayacaktır.
Bir yorum bırakınız...