
Windows 10 Neden Bu Uyarıyı Verir?
Muhtemelen Wi-Fi ağınızı korumak için parola korumanız gerektiğini biliyorsunuzdur. Wi-Fi yönlendiricinize bir şifre eklediğinizde, insanları ağınızdan uzak tutamayacaksınız. Güvenlik protokolü, bölgedeki herhangi birinin ne yaptığınızı dinlemesini önlemek için verilerinizi şifreler.
Wi-Fi’nizi şifrelemenin birkaç yöntemi vardır: WEP, WPA ve WPA2. WPA3 de yolda. WEP bu noktada en eski ve en az güvenli olandır. Bu nedenle, Windows sizi bu ağlar hakkında uyarır:
WEP ve TKIP Neden Tehlikelidir?
WEP ve WPA-TKIP hala oldukça yaygındır. Şifreleme protokolü ilk kez yayınlandığında, çoğu cihaz ABD düzenlemeleri nedeniyle WEP’i 64 bit şifreleme ile sınırlandırdı. WPA, karşılaştırma yaparken, 256 bit şifreleme kullanır. Daha da kötüsü, protokolde zaman içinde çeşitli kusurlar bulundu ve bu da şifrelemenin kırılmasını kolaylaştırdı. 2005 yılında FBI, WEP şifrelemesini birkaç dakika içinde kırabildiğini gösterdi.
Wi-Fi ittifakı WEP’i WPA-TKIP ile değiştirmeyi amaçlıyor. Bu seçim nedeniyle, iki protokol aynı güvenlik açıklarını da paylaşıyor. Birini kırmak için bir yöntem tipik olarak diğeri ile eşit derecede iyi çalışır. Bu nedenle, TKIP kullanmak WEP’ten daha güvenli değildir.
Bunları bilerek, Microsoft WEP veya TKIP kullanıyorsanız, sorunu çözebilmeniz için sizi uyarmak ister.
Wi-Fi’de Bu Hata Nasıl Düzeltilir?
Wi-Fi şebekesine bağlanırken bu mesajı görürseniz, ancak modem üzerinden düzeltmesi gerekiyor. Bu nedenle Windows farklı bir ağa bağlanmanızı önerir. Wi-Fi şebekenize bağlanırken bu mesajı görürseniz, daha güçlü Wi-Fi şifrelemesini etkinleştirmelisiniz. Modeminiz yeniyse, AES’li WPA2 gibi başka seçeneklere sahip olacak ve bunlara geçmelisiniz. Her modemin yönetim sayfası farklıdır, bu nedenle bu değişikliği yapmak için talimatlar vermek zordur. Özel yönlendirici modelinizi yapılandırmak için talimatları aramak veya kılavuzuna bakmak isteyebilirsiniz.
Modeminzin arayüzüne. web tarayıcı aracılığı ile modeminizin marka modeline değişiklik göstereceğini unutmayın ama genel olarak 192.168.1.1 veya 192.168.0.1 yazarak girebilirsiniz. Yine marka modelinize göre kullanıcı adı ve şifrenizi araştırarak öğrenin ve arayüze giriş yapın. Ağ ayarlarından kablosuz ağara girin ve Wi-Fi güvenlik modu ayarlarınızı arayın. WEP veya şifrelerle ilgili bölümlere dikkat edin. Neyi seçeceğinizi merak ediyorsanız, önerimiz eğer uygunsa ilk önce WPA2 + AES‘i seçip WPA + AES’yi seçememektir.
Yönlendiricinizin iletişim kutusundaki ifadeler biraz farklı olabilir, ancak tüm bu seçenekler olmalıdır. WPA2 + AES, örneğin “WPA2-PSK (AES)” gibi görünebilir. Değişikliği yaptıktan sonra tüm cihazlarınızdaki şifreyi güncellemeniz gerekir.
WEP veya TKIP dışında başka bir seçenek göremiyorsanız, modeminizi en kısa zamanda değiştirmeniz gerekir. ISS (Türktelekom, Vodafone, Türkcell) tarafından sağlanan bir modem kullanıyorsanız, yeni bir tane talep edebilirsiniz.
Bir yorum bırakınız...