Windows 10 Güvenli Mod, bilgisayarda yazılımsal sorunlar oluştuğunda kullanılan önemli bir özelliktir. Ancak Windows 10 bilgisayarda Güvenli Mod çalışmıyor olabilir. Bu yazımızda; Windows 10 bilgisayarda Güvenli Mod çalışmıyorsa nasıl düzelteceğinden bahsedeceğiz.
Güvenli Mod Ne İşe Yarar?
Windows’ta herhangi bir sorunu tespit etmek için kullanılan yöntemlerden biri, Windows 10 bilgisayarı Güvenli Mod’da açmaktır. Güvenli Mod, bilgisayarınızın herhangi bir müdahale olmadan açılabilmesi için gerekli olmayan tüm sürücüleri ve üçüncü taraf yazılımları devre dışı bırakarak bilgisayarı başlatır.
İlgili: Bilgisayarda Güvenli Mod Ne İşe Yarar ve Nasıl Açılır?
Peki ya bilgisayarınız Güvenli Mod’da hiç açılmıyorsa, Bilgisayarınız, Başlangıç Seçenekleri ekranında takılmış olabilir veya Güvenli Mod’da başlatmaya çalıştığınızda sistem çökebilir.
Windows Güvenli Modda Açılmazsa Nasıl Düzeltilir?
Windows 10 bilgisayar Güvenli Mod’da hiç açılmıyorsa hatayı düzeltmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Sistem Dosyalarını Onarmak için DISM ve SFC’yi kullanın
Daha önce bir başlatma hatasını düzeltmeyi denediyseniz, muhtemelen Dağıtım Görüntüsü Hizmeti ve Yönetimi (Deployment Image Servicing and Management – DISM) aracını kullanmışsınızdır. Bu araç, Windows disk görüntüsündeki sorunları algılar ve onarır. Teknik jargonu bir kenara bırakarak, birçok sistem hatasını çözmek için DISM ve Sistem Dosyası Denetleyicisini (System File Checker – SFC) birlikte kullanabilirsiniz.
DISM aracı, Komut İstemi kullanılarak çalıştırın;
- Başlat menüsü arama çubuğuna cmd yazın ve çıkan sonuçlardan Komut istemine sağ tıklayın ardından “Yönetici Olarak Çalıştır”ı tıklayın.
- Komut İstemi konsolunda “DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth” yazın ve Enter tuşuna basın.
- Onarım işleminin tamamlanmasını bekleyin. Süreç tıkanmış görünüyorsa panik yapmayın; onarımın tamamlanması biraz zaman alır.
SFC’yi Komut İstemi aracılığı ile çalıştırmak
Sistem Dosyası Denetleyicisi (SFC), bozuk veya eksik Windows sistem dosyalarını otomatik olarak algılayan ve onaran yerleşik bir Windows yardımcı programıdır. Windows’un Güvenli Modda başlatılamaması da dahil olmak üzere birçok Windows hatasını teşhis ederken her zaman önce bir SFC taraması yapmalısınız. Bunun nedeni, çoğu sistem hatalarının bozuk veya eksik Windows dosyalarının sonucu olmasıdır.
- Başlat menüsü arama çubuğuna cmd yazın .
- Ardından, arama sonuçlarından Komut İstemi sağ tık yapın ve Yönetici Olarak Çalıştır’ı seçin.
- Komut İstemi konsolunda “sfc /scannow” yazın ve Enter tuşuna basın .
SFC’nin sisteminizde bozuk veya eksik Windows dosyaları taraması yapmasını bekleyin. Bu işlem biraz zaman alabilir, bu yüzden sabırlı olun. DISM ve SFC’yi çalıştırdıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın ve Güvenli Modda başlatmayı deneyin. Hala çalışmıyorsa, bir sonraki bölüme geçin.
Windows Başlangıç Onarım Aracını kullanın
Windows Başlangıç Onarma aracı, Windows’un kendisi önyükleme yapmasa bile önyükleme sorunlarını çözebilen başka bir Windows yardımcı programıdır. Büyük olasılıkla Güvenli Mod ile ilgili sorunlar da dahil olmak üzere tüm önyükleme sorunlarını çözecektir. Windows Başlangıç Onarımına erişmenin birden çok yolu vardır, ancak PC’nizi normal şekilde başlatabiliyorsanız, Ayarlar’ı kullanarak Başlangıç Onarımına erişebilirsiniz.
- Windows “Ayarlar” menüsüne giriş yapın
- Ayarlar panosunda, Güncelleştirme ve Güvenlik ‘i tıklayın.
- Yeni Pencerede, sol gezinme çubuğundaki “Kurtarma”yı tıklayın.
Şimdi, “Gelişmiş başlangıç” altında, Şimdi yeniden başlat seçeneğine tıklayın. - Bilgisayarınız çeşitli seçeneklerle mavi bir ekrana açılacaktır.
- Burada, Sorun Gider > Gelişmiş seçenekler > Başlangıç Onarma seçeneğine tıklayın.
- Kullanıcı hesabını seçin, parolayı girin ve Başlangıç Onarma’yı başlatmak için Devam’a tıklayın .
- PC’nizdeki Ayarlar menüsüne ulaşamıyorsanız, bilgisayarı birkaç kez kapanmaya zorlayarak Windows Başlangıç Onarma aracına erişmeye devam edebilirsiniz.
- Bilgisayarınızı açın.
- Üreticinin logosu görünür görünmez, bilgisayarınız kapanana kadar güç düğmesini basılı tutun.
- Yine, güç düğmesine basın ve ikinci adımı tekrarlayın.
- 2-3 denemeden sonra bilgisayarınız mavi ekranla başlayacaktır.
- Başlangıç Onarma işini tamamladıktan sonra, bilgisayarınızı yeniden başlatın ve tekrar Güvenli Modda başlatmayı deneyin.
CMOS’u temizleyin
Ücretsiz Metal-Oksit-Yarı İletken (The Complimentary Metal-Oxide-Semiconductor – CMOS), bilgisayarınızın yapılandırma ayarlarını ana kartında saklar. Aynı zamanda anakartınızın fiziksel bir parçası olan CMOS pil ile çalışır. Bu pili çıkarıp yeniden takarsanız, CMOS temizlenir ve tüm BIOS ayarları varsayılan tercihlerine geri yüklenir.
- PC’nizin kasasını açın.
- Anakartınızda CMOS pili arayın. Saatlerde gördüğünüze benzer standart bir pil gibi görünmelidir.
- Pili çıkartın ve yeniden takın
- Bilgisayarını yeniden başlat. CMOS şimdi varsayılan ayarlarına geri, dönecektir.
- CMOS’u temizledikten sonra Güvenli Modda yeniden başlatmayı deneyin.
Bilgisayarınızı Sıfırlayın
Diğer yöntemlerden hiçbiri çalışmıyorsa, muhtemelen bilgisayarınızı sıfırlamanız gerekir. Ne yazık ki, bilgisayarınızı sıfırladığınızda tüm ayarlarınız kaybolur ve Windows kendini yeniden yükler. Ancak, kişisel dosyalarınızı saklamayı seçebilirsiniz, böylece her şeyi kaybetmezsiniz.
Windows 10, Ayarlar aracılığıyla bilgisayarınızı sıfırlayabilirsiniz.
- Başlat düğmesine tıklayın ve Ayarlar’a gidin.
- Ayarlar panosunda “Güncelleştirme ve Güvenlik” öğesini seçin .
- Soldaki gezinme çubuğundaki “Kurtarma” seçeneğine tıklayın.
- Bu bilgisayarı sıfırla altında, Başlayın’a tıklayın.
- Artık kişisel dosyalarınızı saklamayı veya kaldırmayı seçebilirsiniz. Hangi seçeneği seçerseniz seçin, Windows tüm uygulamaları ve ayarları bilgisayarınızdan kaldıracaktır.
Güvenli Modda Önyükleme Yapmak
Bilgisayarınız Güvenli Modda önyükleme yapmakta zorlanıyorsa deneyebileceğiniz birçok yöntem vardır ve umarım yukarıdaki yöntemlerden biri Güvenli Mod’u çalıştırmanıza yardımcı olmuştur.
Diğer birçok hatayı gidermenize yardımcı olduğu için Güvenli Mod’da önyükleme yapma yeteneğine sahip olmak önemlidir.
Bir yorum bırakınız...