Sisteminizde yazılımlar ile ilgili sorunlar olduğunda, düzeltmek tüm gün sürebilir. Yazılım problemi bir donanım problemiyle çakışıyorsa, daha karmaşık hale gelir. Sorunun kaynağını gidermeden önce, bir yazılım veya donanım sorunu olup olmadığını anlamanız gerekir. Sorun donanımsa, sorunu halletmek için donanım parçaları ile uğraşmanız gerekir veya sorunu tespitiniz durumunda yeni bir donanım satın alarak uğraşmadan çözersiniz. Sorunun donanım veya yazılım olup olmadığının anlamanın iki yolu var. Bu çözümler, donanım ve yazılımın bir kombinasyonu gibi görünen sorunlara uygulanır.
Farklı sistem
Donanım ve yazılım sorunu arasında ayrım yapmak için en belirgin yöntemdir, ancak başka, tamamen işlevsel bir sisteme erişmenizi gerektirir. Ancak, fazladan bir Windows 10 PC’niz varsa, donanımınızı ona bağlayın ve sorunun yeniden çalışıp çalışmayacağını görün. Eğer başka bir bilgisayar donanımında çalışıyorsa, muhtemelen yazılımda bir sorun var demektir. Ama bunu dizüstü bilgisayarlarda uygulamak zordur. Daha çok masaüstü bilgisayarlarda uygulanabilir veya harici donanım ürünlerinde denenebilir.
Güvenli Mod
Güvenli mod, işletim sisteminin tamamen varsayılan ayarlarıyla saklanan kısmıdır ve içerisinde yalnızca başlangıç sürücüleri yüklüdür. Elinizde başka bir bilgisayar yoksa, bir yazılım problemi olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bir sorunun yazılımla ilgili olup olmadığını kontrol etmek için, Windows’u güvenli modda çalıştırın. Güvenli modda, yazılım sorununa neden olabilecek her şey devre dışı bırakılır. Güvenli modda halen aynı sorunu alıyorsanız donanım sorunu olma ihtimali yüksektir. Hata almıyorsanız o zaman yazılım ile ilgili sorun var demektir.
Windows’u güvenli modda başlatmak için Başlat menüsünü açın ve güç düğmesine tıklayın. “Shift” tuşunu basılı tutun ve “Yeniden başlat”ı seçin. Karşınıza çıkacak menüden “Sorun Gider > Gelişmiş Seçenekler > Başlangıç Ayarlar”ından yeniden başlatarak yapabilirsiniz. Windows 7’de bilgisayarı başlatırken F8 Tuşuna basarak güvenli moda ulaşabilirsiniz.
Donanım ile ilgili sorunlarda donanımı değiştirmekten başka çare yoktur. Yazılım ile ilgili sorunlar daha çok uğraştırır. Sorun yüklenen bir programdan mı yoksa bulaşan bir virüsten mi kaynaklandı bunu tespit etmek gerekir. Sorun başladığı zaman en yüklediğiniz bir programları bilgisayarınızdan kaldırarak deneyin. Yazılım sorunlarının en genel çözümü sorunun başladığı tarihten hemen öncesine sistem geri yükleme yapmaktır. Ancak unutmayın yazılım konusunda her sorunun izleneceği yol farklıdır. Bu nedenle soruna göre araştırma yaparak yol izlemelisiniz.
Bir yorum bırakınız...