Açık kaynaklı yazılım herkesin inceleyip, değiştirebileceği ve üzerine bir şeyler ekleyerek geliştirebileceği kaynak kodlu bir yazılımdır. Bir bilgisayar programının kaynak koduna erişebilen programcılar, ona özellikler ekleyerek veya özelliklerini değiştirerek birçok düzeltme yapabilirler.
Açık Kaynaklı Yazılım ve Diğer Yazılımlar
Açık kaynaklı olan yazılımların kaynak kodlarına herkesin erişiminin olabileceğinden bahsedildi. Açık kaynaklı olmayan diğer yazılımlarda işler daha farklı ilerliyor, sadece onu yapan kişinin, kurumun ya da ekibin değiştirebileceği kaynak koduna sahipler. Bu tür yazılımlar, sahipli/patentli yazılımlardır. Yani sahipli yazılımın yayıncısı, şahsına ait fikirlerin patent ya da telif hakkını elinde tutar. Bu tür yazılıma sahip olan kişiler, yazılım yayıncılarının belirlediği alana çıkamaz sadece izin verilenleri yapabilirler. Sahipli yazılıma Microsoft Office örnek olarak verilebilir.
Sahipli yazılımlara karşın açık kaynaklı yazılım yazarları ise bu kodları başkalarının görüntülemesine, paylaşmasına, değiştirmesine olanak sağlarlar. Açık yazılıma LibreOffice, Linux örnek verilebilir. Açık kaynaklı yazılımların da bazı şartları var, yayınlayan kişiye göre değişiklik gösteren bu şartlar, sahipli yazılım şartlarından çok daha farklıdır. Örneğin açık kaynaklı lisanstan türemiş herhangi bir lisansın, ücret ödenmeden paylaşılması şartı koşar.
İnsanlar Neden Açık Kaynaklı Yazılımı Kullanılıyor?
Bunun birçok nedeni var.
1)Kontrol Hakkı:Yazılım üzerinde daha çok söz sahibi olunur. Örneğin beğenilmeyen, istenilmeyen kısımlar kaynak kodundan silinebilir. Bu her ne kadar sadece programcıların yararına gibi görünse de programcı olmayan kullanıcılar da açık yazılımdan yararlanabilir.
2)Eğitim: Açık kaynaklı yazılımlara öğrencilerin ya öğrenmek isteyen herkesin erişimi olduğundan, yazılıma daha fazlasını yapmak isterken pek çok şey öğrenme imkanına sahip olurlar. Ayrıca kullanıcıların birbirleriyle etkileşim için de olarak yaptıkları hatalardan ve çözümlerinden bahsetmesi, bu hatayı henüz almayanlar için yol gösterici olabilir.
3)Güvenlik: Patentli yazılımlardan daha çok güvenilirler. Birçok programcı açık yazılımın üstünde hatayla/açıkla karşılaştığında bunu kısa sürede düzeltebilme imkanına sahip oluyor.
4)Sürdürebilirlik: Açık kaynaklı yazılımların sahipleri yazılımın üzerinde çalışmayı bıraktıklarında, kullanıcıların yazılım devam edecek mi diye endişesi olmaz. Açık kaynaklı yazılımların kaynak kodları herkeste bulunduğundan araçların kaybolması endişesi ortadan kalkar.
Bir yorum bırakınız...