Adobe Photoshop, fotoğraf düzenleme denince ilk akla gelen profesyonel fotoğraf düzenleme programıdır. Bilgisayarda Photoshop programını kullanırken bazen, yavaş çalışma gibi sorunlarla karşılaşma ihtimaliniz vardır. Bu makalede sizlerle ‘Adobe Photoshop Yavaş Çalışıyor veya Açılıyorsa Nasıl Düzeltilir?’ konusunu ele alacağız.
Photoshop’u yeniden başlat
Tüm bilgisayar donanım ve yazılım sorunlarında ilk yapılması gereken “Kapatıp ve açma” işlemidir. Photoshop ile büyük boyutlu dosyalarla veya fotoğraflarla çalışıyorsanız, Photoshop programında yavaşlama ile karşılaşmanız muhtemeldir. Photoshop ile büyük boyutlu dosyalarla veya fotoğraflarla çalışmak, bilgisayarda çok daha fazla RAM kullanıma sebep olacaktır. Photoshop bilgisayarda uzun süredir açık kalmışsa, Programın yavaş çalışması muhtemeldir. En basit düzeltme, Photoshop’u kapatıp yeniden açmaktır. Hatta bilgisayar RAM’ni temizlemek için bilgisayarı kapatıp açarak yeniden başlatmakta fayda vardır.
Photoshop Güncelleme
Photoshop, yeniden başlattıktan sonra yavaşlama devam ederse, işler biraz daha karmaşıklaşır. Yinelenen sorunları çözmenin ilk adımı, Photoshop’un en son sürümünü kullandığınızdan emin olmaktır.
Photoshop’u açın ve Creative Cloud uygulamasını açmak için Help> Updates’e gidin. Photoshop açılmazsa, doğrudan Creative Cloud uygulamasını da açabilirsiniz. Kenar çubuğunda “Updates” i tıklayın. Sağ üstteki üç noktaya tıklayın ve ardından “Check for Updates” i seçin.
Uygulamalarınızdan herhangi birinin güncellenmesi gerekiyorsa, burada bir “Update” düğmesiyle birlikte listelenir. Uygulamaları tek tek güncelleyebilir veya sağ üstteki “update all” u tıklayabilirsiniz.
Creative Cloud güncellemeyi tamamladıktan sonra Photoshop’u tekrar deneyin. Creative Cloud güncellemesi ile birlikte eski sürümü sisteminizden otomatik olarak kaldırılacaktır. Örneğin Photoshop CC 2019, Photoshop CC 2020 ile değiştirilecektir. Bu nedenle en yeni sürümü açtığınızdan emin olun.
Windows bilgisayarınızı veya Mac’inizi güncel olduğundan emin olun. Diğer bir önemli güncelleme ise Ekran kartı GPU grafik sürücülerini güncellemektir.
Photoshop Ayarlarını Varsayılan Olarak Sıfırlama
Photoshop kullanırken halen yavaşlama sorunları devam ediyorsa photoshop yapılandırmalarında yanlış yapılan ayarlar olabilir. Her ayarı tek tek test etmek yerine Photoshop ayarlarını varsayılan durumuna geri yükleyebilirsiniz.
Bunu yapmak için Photoshop’u Windows bilgisayarda Alt + Ctrl + Shift tuşlarına (Photoshop’u bu kısayollarla açarken Windows’un kullanıcı hesabı denetimi uyarı ekranında “Evet”i tıklayarak yapmalısınız.) veya Mac b ilgisayarda Option + Command + Shift tuşlarına basarak açın. Karşınıza “”Delete the Adobe Photoshop Settings File? – Adobe Photoshop Ayarları Dosyasını Sil” mesaj kutusu gelecektir. “Yes – Evet” i tıklaayarak Photoshop’u açın. Photoshop varsayılan ayarlara döncektir.
Üçüncü Taraf Eklentileri Devre Dışı Bırak
Üçüncü taraf eklentiler, özellikle Photoshop’un en son sürümüyle çalışacak şekilde güncellenmemişlerse, sık karşılaşılan bir Photoshop yavaşlama ve kilitlenme nedenidir.
Bunlardan birinin sorunlara neden olup olmadığını kontrol etmek için Photoshop’u açarken (Photoshop’u kısayol ile açarken Windows’un kullanıcı hesabı denetimi uyarı ekranında “Evet”i tıklayarak yapmalısınız.) “Shift” tuşuna basın. “”Skip loading optioanal and third-party plug-ins? – İsteğe Bağlı ve Üçüncü Taraf Eklentileri Yüklemeyi Atla” isteyip istemediğiniz sorulduğunda “Yes- Evet” i tıklayın.
Photoshop’u kullanın ve sorunun devam edip etmediğini görün. Başlamazsa, sorunun nedeni yüklediğiniz eklentilerden biri olabilir. Hepsini en son sürüme güncelleyin. Bu işe yaramazsa, sorunu düzeltene kadar eklentileri tek tek kaldırın.
Photoshop Performans Ayarları
Photoshop’tan en iyi performansı almak için, erişebildiği sistem kaynaklarının miktarını artırabilirsiniz. Bu, herhangi bir çökmeyi düzeltmez, ancak genel çalışmaları ve bazı belirli araçları hızlandırabilir.
Windows bilgisayarda Düzen (Edit)> Tercihler (Preferences) > Performans (Performence)’a gidin. Mac’te Photoshop> Tercihler (Preferences) > Performans (Performence)’a gidin.
Bu alanda üç ayar grubu vardır:
Bellek Kullanımı (Memory Usega): Photoshop’un kullanabileceği maksimum RAM miktarını kontrol edin. Bilgisayarınız düşük performanslı bir cihaz ise bellek kullanımı maksimum seviyeye getirerek Photoshop’un daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Grafik İşlemci Ayarları (Graphics Processor Settings): Photoshop’un ve CPU’nun kullanabilmesi için “Use Graphics Processor – Grafik İşlemci Kullan” seçeneğini işaretleyin. “Advanced settings – Gelişmiş Ayarlar” altında, GPU’ya yüklenen iş yükünü artıran üç düzeyden birini (“Basic – Temel”, “Normal” veya “Advanced – Gelişmiş”) seçebilirsiniz.
Geçmiş ve Önbellek (History and Cache): Bu ayar, Photoshop’un RAM’de ne kadar bilgi depolayacağını belirler. Üç En İyileştir düğmesi, sistem yapılandırmanızı dikkate alır. “History States – Geçmiş Durumu” ile kaç tane “Geri Alma” elde edeceğiniz sayıyı belirtin, “Önbellek Düzeyleri” ve “Önbellek Döşeme Boyutu” nu manuel olarak da yapılandırabilirsiniz. “Cache Levels – Önbellek Düzeyleri”ni artırmak ve daha küçük önbellek kullanmak bir dosyada hareket etmeyi ve yakınlaştırmayı hızlandırır, ancak açılması daha uzun sürer.
Kendinize göre performans ayar değişikliklerini yaptıktan sonra Photoshop’u yeniden başlatın.
Bilgisayar Yükseltme
Photoshop, düşük performanslı bilgisayarlarda çalışacak şekilde optimize edilmiştir, bu nedenle minimum sistem gereksinimleri oldukça düşüktür: Photoshop’u çalıştırmak için 2 GHz Intel veya AMD işlemci ve 2 GB RAM yeterlidir.
3D modelleme yaparken veya birden fazla büyük dSLR fotoğrafla çalışırken Photoshop sürekli olarak yavaşlıyorsa, bilgisayarınızın performansını zorluyor demektir. Bilgisayar donanım performansı ile ilgili sorunları ne yazık ki, bu makalede anlatılan çözümler sorunu gidermez. Donanım yükseltme ve arızası ile ilgili sorunlar ancak donanım değişklikleri ile söz konsudur.
Bir yorum bırakınız...