Arduino Nedir? Ne İşe Yarar?
Arduino, açık kaynak ve herkes tarafından kolaylıkla kullanılabilen donanım ve yazılıma dayalı bir mikrokontrolcü platformudur.
Arduino ne işe yarar derseniz birkaç örnekle kısaca anlatalım. Arduino ile saksıdaki çiçeklerinizin nem oranını ölçerek otomatik sulama yaptırmaktan, sesli asistana sahip bir robot yapmaya kadar ucu açık olan projeler geliştirebilirsiniz.
Arduino başlangıç eğitimlerinde gösterildiği gibi sadece led yakmayı destekleyen bir kart değildir. Entegre edilen sensörler ile birlikte ciddi problemleri çözebilir.
Örneğin sigara/gaz sensörü kullanarak ortamdaki kirli havayı tespit edebilir ve bu sayede havalandırmayı çalıştırıp ortamı kirli havadan arındırabilirsiniz. Arduino, örnekteki gibi gerçek yaşama dair bir çok sorunu hızlı ve kolay yoldan çözebilmenize imkan tanır.
Herhangi bir fiziksel bir ürün geliştirmek için donanımını kullandığınız firmalardan izinler almanız ve ücret ödemeniz gerekirken, Arduino kullanıp kendi projelerinizi geliştirdiğinizde açık kaynak olması nedeniyle herhangi bir izin almanız gerekmez. Kendi projenizi yapmanız bir kenara Arduino dökümanlarını inceleyerek kendi Arduino kartlarınızı dahi tasarlayabilirsiniz ve bunun için herhangi bir ücret ödemezsiniz.
Arduino Kart Modelleri
Arduino kartı tek bir modelden ibaret değildir. Ayrı ihtiyaçlara yönelik olarak birden fazla modeli bulunmaktadır.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Arduino kart modelleri sizi kendisine bağımlı yapmaz. Projenizin özel ihtiyaçlarına göre kendi kartınızı da tasarlatabilirsiniz.
En sık kullanılan Arduino kart modelleri;
Arduino Mega 2560 Rev3
Arduino modelleri arasında en sık tercih edilen kart modeli Arduino Mega’dır. Arduino UNO modeline göre üzerinde daha fazla PIN bulundurmaktadır. Bu sayede tek kart ile çok sayıda sensörü yönetebilmeniz mümkün oluyor.
Arduino Mega modelinin kullanıcı yorumlarına yansıyan dezavantajlarından birisi ise kartın UNO modeline göre daha fazla yer kaplaması.
Teknik Özellikleri;
Flash Bellek: 256KB (8KB Bootloader)
SRAM: 8KB
Saat Hızı: 16MHz
Mikrodenetleyici: ATmega2560
Dijital I / O Pinleri: 54 (15 tanesi PWM çıkışı sağlar.)
Analog Giriş Pinleri: 16
Çalışma Gerilimi: 5V
Giriş Voltajı: 7-12V (önerilen)
Giriş Voltajı: 6-20V (sınır)
Ağırlık:37gr
Boyut: 101.52mm x 53.3mm
Arduino UNO R3
Arduino UNO R3 üretilen ilk Arduino kart modeli olması nedeniyle en popüler ve sıklıkla tercih edilenler arasında yerini almaktadır.
Arduino UNO R3 teknik özellikleri ise şu şekilde;
Flash Bellek: 32KB(0.5KB Bootloader)
SRAM: 2KB
Saat Hızı: 16MHz
Mikrodenetleyici: ATmega328
Dijital I / O Pinleri: 14 (6 tanesi PWM çıkış sağlar.)
Analog Giriş Pinleri: 6
Çalışma Gerilimi: 5V
Giriş Voltajı: 7-12V (önerilen)
Giriş Voltajı: 6-20V (sınır)
Ağırlık:25gr
Boyut: 68.6mm x 53.4mm
Arduino NANO 328
Projenizde Arduino kartının fazla yer kaplamasını istemiyorsanız Arduino NANO’yu tercih edebilirsiniz. PIN sayısı Arduino UNO ile aynıdır. Hafif olması ve boyutunun küçük olması nedeniyle diğer iki model gibi en sık kullanılan modeller arasında yer alıyor.
Arduino NANO 328 teknik özellikleri;
Flash Bellek: 32KB(2KB Bootloader)
SRAM: 2KB
Saat Hızı: 16MHz
Mikrodenetleyici: ATmega328
Dijital I / O Pinleri: 14 (6 tanesi PWM çıkış sağlar.)
Analog Giriş Pinleri: 8
Çalışma Gerilimi: 5V
Giriş Voltajı: 7-12V (önerilen)
Giriş Voltajı: 6-20V (sınır)
Ağırlık: 5gr
Boyut: 19mm x 43mm
Örnek Arduino Projeleri
Arduino nedir, ne işe ve kart modelleri nelerdir? bunlardan bahsettik. Şimdi daha somut örneklerle bugüne kadar Arduino ile yapılmış listeleyelim ve ‘Arduino ne işe yarar’ sorusunun cevabını biraz daha netleştirelim.
Sadece bugüne kadar yapılmış projelerden bahsecedeğiz, nasıl yapılacağına dair gerekli araştırmayı sizin yapmanız gerekiyor.
Parmak İzi Okuyuculu Kapı Kilidi
Arduino ile geliştirdiğiniz parmak izi okuyuculu kapı kilidini evinizin, odanızın veya size ait özel herhangi bir alanın güvenliği için kullanabilirsiniz.
Robotik veya elektronik mağazalarda satılan Arduino’ya uygun parmak izi sensörlerini inceleyerek başlayabilirsiniz. Tasarım konusunda takıntılı iseniz 3 boyultu yazıcılardan yararlanabilirsiniz.
Arduino ile Otonom Araç Yapmak

Görsel kaynak: Keran McKenzie
Kulağa her ne kadar uçuk bir fikir gibi gelse de, Arduino ile kendi otonom aracınızı yapmak mümkün. Ancak bu tarz bir otonom sistem geliştirebilmeniz için ileri seviye programlama ve elektronik bilgisine sahip olmanız gerekiyor.
Standart bir araca kendi otonom sisteminizi 1.000 doların altında bir maliyete entegre etmeniz mümkün.
Otonom araç sahibi olmak daha maliyetli görünebilir fakat daha güvenli bir yoldur. Sebebi ise kendi otonom sisteminizi yalnızca siz geliştirir ve hataları ile siz uğraştırsınız. Fakat piyasadaki otonom araçların geliştirilmesi büyük ekipler, uzun zaman ve uzun testler sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Arduino ile araç otonom sistemi ucuz bir yol gibi görünse de yaptığınız ufak kod hataları, büyük sorunlara sebep olabilir. Bu örneği sadece neler yapılabileceğini ve ufkunuzun açılması nedeniyle listeye koyduk.
El Hareketlerinizle Işıkları ve Elektronik Cihazları Yönetin

Kaynak: hackster.io/joaquim_silveira/gestured-controlled-smart-home-871ddf
Bir parmak hareketiyle evinizdeki ışıkları açmak/kapatmak veya diğer elektronik cihazlarınızı el hareketlerinizle dilediğiniz gibi kullanmak ister miydiniz?
Myo Gesture Control Armband (Akıllı Kol Bandı) ile el hareketlerinizi Arduino’ya ileterek anlamlı bir çıktı haline dönüştürebilirsiniz.
Arduino nedir ve ne işe yarar sorularını herkesin anlayabileceği bir dille fazla teknik detaya girmeden anlattık. Verdiğimiz örnekler sizlerde “Arduino zor iş” algısı oluşturmasın. Sadece bu kart ile yapabileceklerinizin ucunun son derece açık olduğunu göstermek istedik.
Bir yorum bırakınız...