Arıcılık nasıl yapılır sorusuna, sizler için ayrıntılı olarak cevap vermeye çalışacağız. Bilindiği üzere arıcılık, son dönemin en popüler mesleklerinden biridir. Birçok kişi, popüler olan bu mesleğe başlayabilmek için çeşitli araştırmalar yapmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucu arıcılığa başlayan kişilerin, ilk tercihi ise hiç kuşkusuz anzer balı üretimidir.
Rize’ nin Anzer yaylasında üretilen bu bal türü, muhteşem tadı ve lezzetiyle de dikkatleri üzerine çekmektedir. Peki, arıcılık nasıl yapılır, arıcılık malzemeleri nelerdir? Dilerseniz, son dönemlerde oldukça merak edilen bu soruların yanıtlarını, gelin en ince ayrıntısına kadar birlikte inceleyelim.
Temel Olarak Kabul Edilen Arıcılık Malzemeleri Nelerdir?
Arıcılık malzemeleri, kovan sayısına ve çalışan kişi sayısına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Fakat, temel olarak ihtiyacınız olan malzemeler ise şu şekildedir;
- Arıcılık sektöründe genellikle ahşap ve strafor malzemeden yapılan Langstroth kovanlar kullanılmaktadır.
- Arıları sakinleştirmek için arıcı körüğü diye tabi edilen özel bir alete ihtiyacınız vardır.
- Arıların saldırısından korunabilmek için maske, tulum, eldiven ve mahmuza sahip olmanız gerekmektedir.
- Ayrıca el demiri, sır tarağı ve sır bıçağı da ihtiyacınız olan diğer malzemelerdendir.
- Tüm bunların yanı sıra arı fırçası, arı ızgarası, arı kaçıran, erkek arı kapanı, eşek arı kapanı, ana arı kafesi, larva kaşığı, yemlik, arı santrifüj makinesi, polen kapanı, tel, propolis aparatı ve matkap gibi diğer malzemelere de gereksinim duyulmaktadır.
Arıcılık Nasıl Yapılır?
Arıcılık mesleğin de mutlaka dikkat etmeniz gereken bazı hususlar mevcuttur. Bu hususlar ise şu şekildedir;
- Öncelikli olarak tam teşekkürlü bir hastanede muayene olmalısınız. Olacağınız bu muayene ile birlikte alerji durumunuzu tespit ettirmelisiniz. Eğer, alerjiniz olduğu halde bu mesleğe başlarsanız, ne yazık ki arı ısırmalarında sonu ölüme varabilen sonuçlar ile karılaşabilirsiniz.
- Arıcılık amacınızı belirlemeli ve bu sektörde ilerleyebilmek için mutlaka kendinizi geliştirmelisiniz.
- Arıcılık sektörüne başlamadan önce mutlaka tüm temel malzemelere eksiksiz olarak sahip olmalısınız.
- Mesleğe giriş yapmadan önce arı çeşitlerini ayrıntılı olarak araştırmalı ve kendinize en uygun olan arı türünü seçmelisiniz.
- Arı hastalıklarını araştırmalı ve arı hastalıkları ile ilgili tüm bilgilere sahip olmalısınız.
- Tüm bunların yanı sıra arıların sağlıklı bir şekilde üretim yapabilmesi için uygun şartları sağlamalı ve onları sürekli gözlemlemelisiniz.
Arıcılık Ne Kadar Kazandırır?
Arıcılık sayesinde oldukça güzel kazançlar sağlayabilirsiniz. Son derece karlı bir iş olan arıcılık ile yılda 150 Bin TL’ ye kadar gelir elde etmeniz mümkün. Eğer, kovan sayısını arttırır ve arı sayısını da 200’ ün üzerine yükseltirseniz 150 Bin TL’ den daha fazla bir gelirde elde edebilirsiniz.
1 Kovandan Ne Kadar Bal Çıkar?
1 Kovandan ortalama 30 kilo kadar bal çıkabilmektedir. Fakat, kovan içerisinde yer alan arı sayısı ve arı türü nedeniyle bu değerde zaman zaman değişimler görülebilmektedir.
Arıcılık Belgesi Nasıl Alınır?
Arıcılık belgesi, son derece kolay ve bir o kadar da pratik bir şekilde alınabilmektedir. Bu belgeyi alabilmek için Halk Eğitim Merkezlerinin kurslarına gidebilir ya da Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açılan kursları başarı ile tamamlayarak bu belgeyi alabilirsiniz.
Arıcılık nasıl yapılır sorusunu, sizler için kapsamlı olarak yanıtladık. Sizlerde arıcılık nasıl yapılır yazımızı okuyarak bu meslek hakkında ayrıntılı bilgilere erişebilir ve ayrıca arıcılık malzemelerinin neler olduğunu öğrenebilirsiniz.