Bilgisayar Nasıl Hızlandırılır? | Sonsuz Teknoloji

Bilgisayar Nasıl Hızlandırılır?

hızlı bilgisayar

 

Bilgisayarlar kullandıkça zamanla yavaşlar. Bilgisayarın donanım olarak eskimiş olması ayrı bir faktördür. Çoğu zaman yavaşlamasının sebebi kullandıkça atıklarla dolan işletim sistemidir. Birikmiş önemsiz atıklardan kurtulup format atmaya gerek kalmadan bilgisayarınıza hız ivmesi kazandırabilirsiniz.

Elbette eski bir bilgisayar kullanıyorsanız mükemmel derecede farklılık göremezsiniz ancak eskisinden daha iyi olacağı kesindir. Eski bilgisayarlar neyse de son donanıma sahip olup da İşletim Sisteminin kirlenmesinden dolayı bilgisayarın performansını düşürülmesinin hiç gereği yoktur.

Windows bilgisayarınızı temizlemek için kontrol listesi.

1. Kullanılmayan Programları Kaldır

ekle kaldır

Temiz bir bilgisayara geçiş yolundaki ilk adım, artık kullanmadığınız tüm eski programları kaldırmaktır. Bilgisayarınızdaki yüklü tüm programları  görmek için “Denetim Masası >Programlar > Programlar ve özellikler”‘e gidin. Listeyi aşağı kaydırın ve ihtiyacınız olmayan programları programın üzerine tıklayarak üst kısımdaki “Kaldır” butonu ile veya sağ tık yaparak kaldırın.

2. Antivirüs

Yavaş bilgisayarların en yaygın nedenlerinden biri virüslerdir. Elinizde bulunan güncellenmiş antivirüs programı ile bilgisayarınıza tam Tarama, Derin Tarama veya benzeri bir seçenekleri kullanarak tarama yapın. Bu taramalar uzun sürer ancak zararlı dosyalardan ve yazılımlardan kurtulmuş olursunuz.

Ayrıca, Malwarebytesin ücretsiz sürümünü indirip de kullanabilirsiniz. Virüsleri temizlemek yerine öncelikli hedefi trojan, arka çalışanlar, reklam ve casus yazılımlardan korumaktır. Bilgisayarınızda çok fazla kötü amaçlı yazılım varise bir çok sistem dosyasının da silinmesi muhtemeldir.

3. Disk Temizleme

Windows, Disk Temizleme aracı sunmaktadır. Yıllarca Windows işletim sisteminin bir parçası haline geldi ve gereksiz dosyaları temizlemek ve performansı artırmak için hala harika bir seviyede.

disk temizle

Disk Temizleme’yi çalıştırmak için,  Denetim Masası> Yönetimsel Araçlar> Disk Temizleme’ye gidin. Yönetimsel Araçlar’a göremiyorsanız Denetim Masasındayken sağ üst köşeden görüntüleme ölçütü “Küçük Simgeler” yaparsanız daha rahat bulursunuz.

Taramayı çalıştırmadan önce, Sistem dosyalarını temizle’yi tıklayın. Uygulama eski Windows Update dosyalarını ve günlük dosyalarını kontrol ederek daha kapsamlı bir tarama gerçekleştirmesine izin verir.

Genel olarak, taramanın bulduğu tüm dosyaları silebilirsiniz. Her sonuç türünün yanındaki onay kutusunu işaretleyin ve Tamam’ı tıklayın. Bununla birlikte, Sistem dosyalarını temizle seçeneğini kullanarak Önceki Windows yüklemelerini temizlemeyi seçtiğinizde artık önceki Windows sürümüne geri dönemeyeceksiniz.

4. Sabit Diskinizi Birleştirin

 

Windows 10 işletim sistemi, gerekli olduğunu algıladığında disk birleştirme işlemini gerçekleştirir. Bilgisayarınızdan silme işlemi yapıldıkça bir kaç ayda bir tamamen veri silmenize bağlı olarak disk birleştirme işlemi yaparsanız bilgisayarınızın performansı artar. Diğer Windows işletim sistemlerinde Denetim Masası> Yönetimsel Araçlar’a giderek “Sürücüleri Birleştir ve İyileştir” aracını bulabilirsiniz. Disk Birleştirme işleminin nasıl yapılacağına buradan bakabilirisiniz

5. Başlangıç Listesini Temizleyin

Tecrübeli Windows kullanıcısı, Windows işletim sisteminin önyükleme konusunda MacOS, Chrome OS ve Linux’un gerisinde kaldığını bilir.

Genellikle, sorunun nedeni, Windows’un ilk başlatıldığında başlatılması gereken programların sayısından kaynaklanmaktadır. Çoğunluğu gereksizdir.

Başlangıç listenizi temizlemek için Ctrl + Alt + Delete tuşlarına basın ve Görev Yöneticisi’ni seçin. Yeni pencerede Daha Fazla Ayrıntılar’ı tıklayın, ardından ekranın üst kısmında “Başlangıç” sekmesini seçin.

Şimdi Windows’un önyüklemede çalışmaya çalışan tüm uygulamalara bakması gerekir. Bir uygulamayı devre dışı bırakmak için uygun satırı vurgulayın ve Devre Dışı Bırak’ı tıklayın.

6. AppData Klasörünü Temizleme

Bir uygulamayı kaldırdığınızda, sık sık makinenizin çevresinde noktalı olan eski varlığının kalıntılarını bulacaksınız. En sık kullanılan konumlardan biri AppData klasörüdür.

Varsayılan olarak, klasör gizlidir. “C:\Users\[Username]\AppData” veya “Windows + R” ile Windows aramaya “%AppData%” yazarak bulabilirsiniz. Arama ile gittiğinizde “Roaming” klasörü açılacaktır. AppData ana dizine ulaşmak için url’den “AppData” yı tıklayın.

Ana klasörde üç alt klasör bulunur: “Local, LocalLow ve Roaming”. Eski yazılımın izlerini bulmak için üç klasörün hepsini kontrol edin. Yine, güvenli olduğundan emin değilseniz hiçbir şeyi silmeyin.

7. Eski Program Dosyalarını Kaldırın

Sıklıkla eski uygulamaların dosyalarının kalıntıları bulacağınız diğer yer “Program Files” klasöründedir. Çoğu bilgisayarda iki “Program Files” klasörü vardır. Bunları “C:\Program Files”‘da ve “C:\Program Files’da (x86)” bulabilirsiniz. AppData klasöründe olduğu gibi, her klasörün içeriği boyunca dikkatle çalışın ve artık kullanılmayan dosyaları ve klasörleri silin.

8. Kayıt Defterini Temizleme

Muhtemelen kayıt defteri temizleyicileri hakkında korku hikayeleri duydunuz. Sınıfının en iyisi olan CCleaner bile, kayıt defteri önemsiz dosyalarınızı temizlemek için daha az ince bir yaklaşımı vardır.

Ancak kayıt defterini makul derecede düzenli tutmak esastır. Bir kütüphane olarak düşünün: Kütüphane ne kadar büyük olursa, aradığınız şeyi bulmanız o kadar uzun sürer. Benzer şekilde, kayıt defterinizdeki önemsiz miktarı ne kadar çoksa, Windows’un ihtiyaç duyduğu girdileri bulması o kadar uzun sürer.

“Windows + R” Windows aramaya “Regedit” yazarak gidin. Sonra Bilgisayar\ HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE ve Bilgisayar \ HKEY_CURRENT_USER \ Software gidin. Her klasörde, yavaş yavaş liste boyunca çalışın ve artık kullanmadığınız yazılımların girişlerini silin.

Uyarı: Yanlış kayıt defteri girdisini silmek, sisteminiz için ciddi sonuçlar doğurabilir. Devam etmeden önce kayıt defteri verilerinizi tam olarak yedeklediğinizden emin olun. (Regedit “Dosya” menüsünden “ver” tıklayarak yedeğini alablir. “Al” ile yedeği geri yükleyebilirsiniz.)

 

  1. Arkadaşlar sakın 2. maddede önerdiği antivirüs sitesini indirmeyin sakın çünkü ben indirdim ve bilgisayar mavi ekran oldu zor kurtardım

Bir yorum bırakınız...

*

Yapay Zeka Destekli Asistanlar

Yapay Zeka Asistanlar Hayatımızı Nasıl Değiştiriyor?

Teknoloji dünyasında yapay zeka (AI) destekli asistanlar, son yıllarda hızla popülerlik kazandı. Siri, Google Asistan, Alexa ve daha birçok platform, kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırmak ve ...
github

GitHub Nedir ve Neden Önemlidir?

GitHub, yazılım geliştiricilerin kodlarını depolamak, yönetmek ve diğer geliştiricilerle işbirliği yapmak için kullandıkları popüler bir platformdur. Bu platform, sadece kod deposundan çok daha fazlasını ...
World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...