Adli tıp uzmanı ile ilgili merak edilen konuları, siz değerli okuyucularımız için özel olarak hazırladık. Bilindiği üzere adli tıp uzmanları, hukuksal olarak sorumlukları olan ve bilir kişi olarak da görev yapan kişilerdir. Dünyanın en önemli mesleklerinden biri olan adli tıp uzmanlığı için bilimsel teknikler uygulanmaktadır.
Uygulanan bilimsel teknikler neticesinde ortaya çıkan deliller ise titizlikle yargı organlarına gönderilmekte ve paylaşılmaktadır. Tüm bunların yanı sıra, bu meslek grubunda başarılı olabilmek için gelişmiş gözlem yeteneklerine sahip olunması gerekmektedir. Peki adli tıp uzmanı nedir, ne iş yapar, ortalama ne kadar maaş alır?
Adli Tıp Uzmanı Nedir?
Adli tıp uzmanı, yargı organlarıyla çalışan ve delil toplayarak gerekli analizleri gerçekleştiren kişidir. Bilimsel yöntemlerle analiz edilen bu deliller, yine aynı titizlikle değerlendirilmekte ve rapor haline getirerek yargı organlarına gönderilmektedir.
Adli Tıp Uzmanları Ne İş Yapar?
Adli tıp uzmanı ne yapar sorusu da sık sık sorulmakta ve merak edilmektedir. İşte, adli tıp uzmanlarının yaptığı bazı işler…
- Bu kişiler, olay yerlerini incelemekte ve gerekli delilleri toplamaktadır.
- Otopsi görevinde bulunmakta ve kişilerin hangi sebepten öldüğünü tespit edebilmektedir.
- DNA analizi, adli tıp uzmanlarının ana görevlerinden biri olarak bilinmektedir.
- Balistik ve belge inceleme yine bu kişilerin görevleri arasındadır.
- Adli tıp uzmanları, topladıkları delilleri analiz ederek detaylı ve kapsamlı rapor hazırlamaktadır.
- Tüm bunların yanı sıra bu kişiler, yargı organlarıyla iş birliği yapmakta ve tavsiyelerini sunmaktadır.
Adli Tıp Uzmanlığı İçin Kaç Yıl Okul Okumak Gerekli?
Adli tıp uzmanı nasıl olunur ile ilgili kapsamlı bir bölümü siz değerli okuyucularımız için özel olarak hazırladık. Dünyanın en önemli mesleklerinden biri olan adli tıp uzmanlığı için mutlaka üniversite eğitiminin alınması gerekmektedir. 6 Yıllık tıp eğitiminden sonra “Tıpta Uzmanlık”
Tıpta Uzmanlık Sınavı Yılda Kaç Kez Yapılıyor?
Adli tıp uzmanlığı için mutlaka “Tıpta Uzmanlık” sınavına girmeniz gerekmektedir. Tıp fakültesi mezunları için yapılan bu sınav, her yıl 2 defa düzenlenmektedir. Şubat ve Ağustos aylarında düzenlenen bu sınav neticesinde tıp fakültesi mezunları branş seçebilmekte ve eğitimlerine devam edebilmektedir.
Tıpta Uzmanlık Sınavına Kimler Girebilir?
Tıpta uzmanlık sınavı yukarıda da bahsettiğimiz üzere her yıl 2 defa düzenli olarak yapılmaktadır. Yapılan bu sınava tıp fakültesinden mezun olan kişilerin yanı sıra veteriner, biyoloji, eczacılık ve kimya alanından mezun olan öğrenciler de girebilmektedir.
Adli Tıp Uzmanlarının Aldığı Ortalama Maaş Ne Kadar?
Adli tıp uzmanı maaşları, yazı yayın tarihi itibari ile ortalama 10.210 TL ile 21.000 TL arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Verilen bu maaşlar, tecrübeye ve elde edilen iş deneyimine göre belirlenmektedir.
Bir yorum bırakınız...