Yeniliklerin ülkesi Çin yeni bir uzay üssü için kolları sıvadı. Yeni bir uzay istasyonunun kurulacağını açıklayan Çin, istasyonun lansmanını Nisan ayında yapmayı planlıyor. Yeni istasyon hakkında her ne kadar kesin ve net bilgiler olmasa dabilim insanları ve konuyla ilgili yetkililer tam hız çalışmaya devam ediyorlar. Yeni yapılacak olan bu istasyon, önceki istasyonlardan daha gelişmiş özellikler taşıyacak. Bu istasyonda yenilikle beraber pek çok değişiklik olacağı ve ileri teknolojiler kullanılacağı söyleniyor.
Çin’e ait bir devlet medyası olan Xinhua yaptığı açıklamada yeni uzay üssü deneme sürümü yakında gerçekleşecek ve bu geminin mürettebat taşıma kapasitesi 6 kişi olacak. İlk yapılan uzay üssü 3 kişi taşıyabiliyorken yeni istasyonun 6 kişi taşıyabilmesi diğer yenilikleri de beraberinde getireceğinin göstergesi.
İdrar Arıtılarak İçilebilecek Su Haline Getirilecek
Yeni uzay üssünde suya ihtiyaç olmayacak. Çünkü idrar arıtılarak içilebilecek su haline getirilecek. Ayrıca astronotların soluduğu havadan oluşan buhar da suya dönüştürülecek. Saflaştırılan idrarın arıtılarak ve buharın suya dönüştürülerek su elde edilmesi, daha önce hiçbir istasyonda görülmeyen bir gelişme. Çin, yeni istasyonda tamı tamına 5.650 metreküp yaşam alanı olacağını da bilgiler arasına ekledi. Bu alan 3 modül boyunu kapsayacak. Bu istasyon oksijen üretebilen makinalara da ev sahipliği yapacak.
Eskiden Yeniye Çin Uzay İstasyonları
Tiangong 1 isimli Çin’in ilk uzay gemisi 2011 de başlatılmıştı. Bu uzay gemisi 7 yıl görevini sürdürdü ve sonrasında Dünya atmosferinde yanarak görevi son buldu. Çin için bu uzay gemisinin anlamı büyüktü, çünkü ileride yapacakları daha gelişmiş uzay gemileri için bir basamaktı. Bu uzay gemisi sayesinde hangi teknolojileri ne şekilde kullanmaları gerektiğini, yeni yapılacak gemileri nasıl daha gelişmiş hale getireceklerini öğrendiler.
Tiangong 2 ise 2016 yılında başlatıldı. Bu uzay gemisinin daha uzun süreli görevleri üstlenmesi planlandı. Nisan 2020 de gerçekleştirileceği konuşulan lansman için bilim dünyası oldukça heyecanlı. Çin, en son mürettebat lansmanını 2016’nın Ekim ayında yapmıştı. Aradan geçen 4 sene bilim dünyasında meraklı bir bekleyiş yarattı.
Bir yorum bırakınız...